Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarstvo u 2019.
  • 24.12.2020. 16:30

U 2019. rasla proizvodnja slatkovodne ribe, morsko ribarstvo zabilježilo pad

Podatke o stanju ribarstva u 2019. godini objavio je Državni zavod za statistiku.

Foto: Bigstock/ rrudenkois
  • 1.481
  • 10
  • 0

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o stanju ribarstva za 2019. godinu.

Prema njima, zabilježen je pad u morskom, dok je proizvodnja slatkovodne ribe rasla.  

"Ukupan ulov i uzgoj (proizvodnja) ribe i drugih morskih organizama u 2019. manji je u odnosu na godinu prije za 5.387 tona, odnosno 6,2%“, navode.

Količina plave ribe manja je za 9,4%, dok je količina ostale povećana za 6,6%. Od ukupnog ulova navedene plave ribe najveći udio odnosi se na srdele (77,8%). Ulov rakova manji je za 162 tone (13,7%), školjkaša 67 t (5,0%) dok su glavonošci zabilježili povećanje za 42 t odnosno 5,6%.

Kada je u pitanju morsko ribarstvo, smanjen je i ukupan broj ribara u protekloj godini u odnosu na 2018. za 0,9% (sa 6.668 na 6.607), dok je ukupan broj plovila veći za 0,5% ( sa7.573 na 7.614).

Veća proizvodnja slatkovodne ribe

Što se tiče proizvodnje slatkovodne ribe prošle godine, ona je povećana za 201 tonu (6,9%).

"Proizvodnja konzumne ribe u šaranskim ribnjacima povećana je za oko 199 tona (7,9%), dok je u pastrvskim neznatno povećana u odnosu na prethodnu godinu. Od ukupno proizvedene slatkovodne ribe 65,7% odnosi se na proizvodnju šarana, a 12,0% na proizvodnju pastrve“, stoji u objavi.

Vrijednost ribarstva u 2019. u odnosu na 2018. manja je za 3,1%. Na nju je utjecao pad vrijednosti morskog ribarstva za 3,5%, kod kojeg je prisutan pad prodanih količina od 6,4%.

S druge strane, vrijednost slatkovodnog ribarstva u 2019. u odnosu na godinu prije porasla je za 5,3% kao rezultat utjecaja većih prodanih količina (za 6,9%), zaključuju iz DZS-a.

Plan ribarstva važniji od IGP-a: Hrvati 'ušparali' 58.000 tona sitne plave ribe

Inače, podaci o ulovu i uzgoju (proizvodnji) morske i slatkovodne ribe i drugih morskih organizama, podaci o ribarima, plovilima i njihovoj opremi te podaci o prodanim količinama i vrijednostima preuzeti su od Ministarstva poljoprivrede – Uprave ribarstva, u skladu sa Sporazumom o međusobnoj suradnji.

Na taj način prate se kretanja osnovnih pokazatelja iz područja morskoga i slatkovodnog ribarstva te prikupljaju podaci o zaposlenom osoblju, osnovnim sredstvima potrebnima za obavljanje ribolova, plovnim sredstvima, ribarskoj opremi, površinama šaranskih i pastrvskih ribnjaka, ulovu i proizvodnji morske i slatkovodne ribe, rakova školjkaša, glavonožaca i proizvodnji mlađi.


Izvori

Državni zavod za statistiku


Tagovi

DZS Stanje u ribarstvu Ulov Proizvodnja Slatkovodna riba Morska riba


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]