Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodored
  • 27.03.2023. 07:30

Rotacija usjeva smanjuje financijske izdatke za gnojiva i zaštitna sredstva

Uzastopna, višegodišnja sjetva jedne biljne vrste na istoj parceli dovodi do gomilanja problema i umanjuje prinos

Foto: Depositphotos/budabar
  • 2.917
  • 260
  • 0

Rotacija usjeva, plodored ili plodosmjena je agrotehnička mjera koja će vam smanjiti financijske izdatke za gnojiva i zaštitna sredstva. Smjenom usjeva na parceli ili gredici smanjuje se akumulacija uzročnika biljnih bolesti i štetnika.

Gomilanje problema

Višegodišnjim uzgojem jednog usjeva na istoj parceli gomilamo probleme. Biljke putem korijena izlučuju tvari koje se akumuliraju u tlu i imaju toksično djelovanje. Neke vrste, poput repe i špinata, su vrlo osjetljive na njih. Također, neke vrste se upravo zbog njih nikako ne podnose. Primjer za to je da patlidžan ne podnosi tikvenjače.

Kada krumpir stalno uzgajamo na istoj parceli imat ćemo probleme s bolestima i štetnicima. Povećava se brojnost populacije žičnjaka i zlatica. One se u jesen zakopavaju u tlo krumpirišta. Tijekom proljeća se bude i odmah počinju s ishranom. Slična situacija je s najpoznatijom i najštetnijom bolesti krumpira, plamenjačom. Prezimljava na biljnim ostacima i zaostalim gomoljhima u polju ili vrtu. Možemo reći da ponovnom sjetvom sami stvaramo problem jake infekcije plamenjačom. Rezultat toga je da ćemo svake godine imati sve veće štete od bolesti i štetnika, a samim tim se povećavaju troškovi zaštite i našeg rada.

Plamenjača krumpira (Foto: Depositphotos/ilixe48)

Spriječiti iscrpljivanje zemljišta

Svaka kultura ima određene zahtjeve kada je u pitanju opskrbljenost zemljišta biljnim hranivima. Uzastopnim uzgajanjem na istoj parceli dovodimo do njene iscrpljenosti. Prinosi se smanjuju.

Rotacijom usjeva spriječavamo iscrpljivanje. Ako na parceli uzgajamo biljke iz porodice mahunarki one će zahvaljujući fiksaciji dušika obogatiti zemljište dušikom. One su odličan predusjev za većinu usjeva. Zelena gnojidba je još jedna mogućnost da se poboljša kvaliteta zemljišta i sadržaj hranjivih tvari.

Kojih je 6 koraka do plodnog tla?

Pravilnim odabirom usjeva koji se uzgajaju jedan iza drugog možemo smanjiti financijske izdatke za inpute, posebno za gnojivo. 

Osnovno pravilo je da na istoj parceli ne uzgajamo određenu vrstu i njene srodnike tri do četiri godine. Izbjegavanje iscrpljivanja će pomoći uvođenje mahunarki u shemu sjetve. Time direktno smanjujemo potrebu za dušikom. Rotacija usjeva može biti jednostavna ili vrlo složena. Najzahtjevnija je u u ekološkoj proizvodnji, jer uključuje sjetvu međuusjeva, zimskih pokrovnih kao i postrnih usjeva, sjetvu zelene gnojidbe, ali i drugog bilja.

Oprezno s kukuruzom

Često se na našim parcelama u monokulturi uzgaja kukuruz ili se smjenjuju kukuruz i žitarice, što sa sobom nosi probleme od vremena obrade tla, primjene gnojiva, izbora njegovih hibrida, sjetve ozimih ili jarih žitarica.

Najizraženiji problem je primjena herbicida u kukuruzu koji mogu umanjiti ili potpuno uništiti prinose.


Tagovi

Rotacija usjeva Plodosmjena Sjetva Monokultura Kukurz i žitarice Uzgoj krumpira Smjena usjeva Savjeti Plodored


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]