Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reagiranje
  • 26.04.2023. 11:00

Ratarima prekipjelo: Analitičari obmanjuju javnost, predstavljaju nas kao neprijatelje države

Brojni komentari kojima se umanjuje problem ovih proizvođača, nagnali su ih na reakciju, kaže nam prvi čovjek Odbora za ratarstvo HPK.

Foto: Martina Pavlović
  • 5.575
  • 341
  • 0

Otkako su ratari uputili apel zbog rapidnog pada otkupnih cijena žitarica i uljarica, a nedavno i održali konferenciju za medije, našli su se, kažu, na udaru brojnih analitičara i statističara koji umanjuju problem. 

"Predstavljaju nas kao neprijatelje države koji gledaju samo profit i takvim pričama obmanjuju javnost", reagira ispred proizvođača predsjednik Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, Petar Pranjić

Navođenjem, između ostalog, da cijena pšenice trenutno nije 180 tona eura po toni, dodaje, daje se prostor otkupljivačima koji ratarima kroje sudbinu 30 godina zbog nesređenog stanja na tržištu. 

Hrvatski ratari na udaru jeftine ukrajinske pšenice, traže pomoć Bruxellesa

"Ne samo da je takva, što mogu iščitati svi koji žele iz kotacija tvrtke Žito koja jedina ima takav sustav, već potražnje ni po toj cijeni nema", upozorava dalje dostavljajući nam i račun za merkantilnu pšenicu iz prošle godine u kojemu je vidljivo da je lani bila 320-330 eura/toni što znači da je riječ o jasnom drastičnom padu cijene.

Tragom toga žele demantirati razne objave pa u galeriji možete vidjeti i stanje cijena trenutno, kao i prošlogodišnje izvješće TISUP-a koje nam je također poslao. 

Prošlogodišnje cijene i trenutne jasno pokazuju o kolikom je padu riječ 

Kaže nam i da se zaboravlja da su upravo ratari davno tražili, a inzistiraju i dalje na tom, da se formira burza poljoprivrednih proizvoda koja bi bila pod nadzorom države, a kojom bi se nesređeno tržište dovelo u red. 

Traže formiranje burze poljoprivrednih proizvoda 

"Burza nije svemirski brod. Nju imaju sve uređene države", naglašava navodeći da je svojevrsni atak na njih, u najmanju ruku neprimjeren jer se zaboravlja pod kojim cijenama repromaterijala se obavila jesenska sjetva koju, sudeći prema trenutnim cijenama, neće pokriti žetva. Štoviše, kako su i upozorili, donijet će im veliki minus.

Ratari su u velikom problemu diljem Europske unije zbog bescarinskog uvoza ukrajinskih žitarica, ponavlja, i hrvatski nisu izuzeti, no napadi kojima su izloženi nagnali su ih na reakciju. Često ih se proziva i zbog visoke cijene kruha i peciva na koju nemaju nikakav utjecaj. Poručuju građanima da pitaju one što ih proizvode zašto je cijena kruha i dalje visoka ako je prepolovljena cijena pšenice. 

"Samo želimo ravnopravan odnos kao i svaki drugi poljoprivredni proizvođači, a svakodnevno smo na udaru raznoraznih analitičara koji obmanjuju javnost", zaključuje prvi čovjek Odbora za ratarstvo HPK u ime proizvođača kojima je - prekipjelo.  


Fotoprilog


Tagovi

Ratari HPK Reagiranje Petar Pranjić Cijena pšenice Cijena uljarica Cijena kukuruza Pad cijene


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).