Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 06.09.2022. 15:00

Ponovno pale cijene pšenice i kukuruza

Strah od recesije, povećanje izvoza žitarica iz Ukrajine i Rusije, kao i pritisak na smanjenje zbog jačanja eura neki su od razloga

Foto: Depositphotos/Grigorenko
  • 7.633
  • 495
  • 0

U petak su na pariškom MATIF-u cijene pšenice i kukuruza ponovo pale. Mnoštvo je uzroka koji su diktirali tempo promjena. Strah od recesije, povećanje izvoza žitarica iz Ukrajine i Rusije, kao i pritisak na smanjenje zbog jačanja eura neki su od razloga koji su doveli do ovog trenda. Cijene kukuruza su manje pale, a razlog je suša koja je utjecala na smanjenje prinosa s obje strane Atlantika.

Pad za kraj tjedna

Tijekom prošlog tjedna kukuruz u Europi je poskupio za simboličnih 0,25 eura, odnosno 0,1 posto, a cijene pšenice su bile manje za 6,5 eura, odnosno dva posto.

Pšenica na burzama:

Petak, odnosno kraj tjedna, konačno je donio pad. Pšenica za rujanski ugovor koštala je 323 eura/t, dok se kukuruz prodavao za 316,25 eura/t. Uljana repica se u petak za ugovor za studeni prodavala za 612,50 eur/t, a rast je u skladu s cijenama ulja i soje.

Slabiji dolar

Na čikaškoj burzi cijene pšenice, kukuruza i soje su bile pod utjecajem slabljenja dolara. One za pšenicu su imale poticaj u prognozi sjetve u Ukrajini za narednu godinu jer je ta zemlja objavila da će sjetvene površine biti smanjene za 30 do 40 posto.

Kukuruz na burzama:

Početna cijena pšenice od 286,89 eura/t je uvećana za 2,26 posto i iznosila 293,36 eura/toni. Za kukuruz je uvećana za 1,63 posto i iznosila je 265,16 eura/t. Soja se prodavala za 558,79 eura/t, što je uvećanje od 2,56 posto. Cijena zobi je porasla za 2,14 posto, a prodaje se za 273,46 eura.


Tagovi

Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena uljane repice Cijena soje Cijena zobi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.