Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetveni ostaci
  • 16.07.2022. 09:00

Na koju dubinu zaoravati žetvene ostatke u tlo i zašto?

Najveće prednosti očituje se po pitanju stvaranja humusa, zalihe hranjivih tvari, poboljšanja strukture tla i vodozračnog režima te dreniranosti, pojašnjavaju iz tvrtke Timac Agro.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 7.432
  • 489
  • 0

"Godine intenzivne poljoprivredne proizvodnje i neadekvatno gospodarenje samim tlom dovele su do opadanja razine humusa u tlima Republike Hrvatske, a u posljednje vrijeme sve više  proizvođača postaje svjesno tog problema", tvrde iz tvrtke Timac Agro.

Kako kažu, na razne načine pokušavaju doprinijeti boljitku svojih tala, razvoju mikroflore i dugotrajno održivom načinu iskorištavanja zemljišta. "Svoj doprinos tome cilju daje i naša tvrtka, ponajprije novim inovativnim rješenjima i kvalitetnim proizvodima", poručili su.

Naime, žetveni ostaci predstavljaju sav biljni materijal koji nije cilj proizvodnje neke kulture, a nakon žetve ostaju po površini proizvodne jedinice. Unošenjem tih materijala u tlo postižemo brojne prednosti, kako za buduće kulture, tako i za mikroorganizme.

Benefiti zaoravanja

Mikroorganizmi predstavljaju živu frakciju o kojoj ovise brojni biokemijski i fiziološki procesi u tlu. Najveće prednosti zaoravanja žetvenih ostataka na parceli očituju se po pitanju stvaranja organske tvari tj. humusa, zalihe hranjivih tvari, poboljšanja strukture tla i vodozračnog režima te dreniranosti.

Njihovim konstantnim odnošenjem s njive smanjujemo produktivnost i strukturu samog tla koje u intenzivnoj proizvodnji postaju sve učestaliji problem.

Valja napomenuti da spaljivanje žetvenih ostataka na površini predstavlja najgoru moguću opciju iz razloga što visokim temperaturama ubijamo mikroorganizme, a uz to sagorijevanjem gubimo hranjive i organske tvari. "Najveća prednost njihovog unošenja u tlo očituje se u stvaranju humusa i zalihe minerala", govore iz spomenute tvrtke.

Usitnjeni žetveni ostatci pšenice (Foto: Timac Agro)

Kako pojašnjavaju, sastav biljne materije uvelike ovisi o nizu faktora poput biljne vrste, sorte/hibrida, prethodne gnojidbe, prinosu itd. Općenito govoreći, najveći sadržaj čine celuloza, lignin i drugi polisaharidi, te ugljik, dušik, kalij, fosfor i manji dio mikroelemenata.

Hrana za mikroorganizme i biljke

"Navedeni složeni ugljikovodici služe kao hrana za mikroorganizme koji razlažu biljnu materiju na elemente biljne ishrane i na taj način tvore zdravu zalihu u tlu koja je nakon procesa mineralizacije dostupna za biljnu ishranu", objasnili su iz Timac Agra.

Budući da su dušik, fosfor i kalij unutar biljnog organizma izrazito pokretni elementi potrebni za izgradnju i normalnu funkciju organizma, njihov sadržaj je unutar svih biljnih organa velik.

Naime, zastupljenost pojedinih elemenata u biljnim organima različita je u određenim fazama razvoja. "Tako je u vrijeme žetve veća količina fosfora preusmjerena na zrno, dok je veća količina dušika i kalija "zarobljena" u stabljici, lišću, pljevicama, komušini itd.", navode iz ove tvrtke.

Usitnjavanje i zaoravanje

Količina humusa u nekom tlu, povećava se unošenjem žetvenih ostataka, a uvelike pomaže kod strukturiranja njegovih agregatnih čestica. Njihovo unošenje ponekad može biti otežano zbog prevelikih biljnih dijelova, te ih je iz tog razloga prethodno potrebno usitniti kombajnom već pri vršidbi ili malčerom nakon žetve, te ih ravnomjerno rasporediti po površini.

Sitniji biljni dijelovi poput pšenične i ječmene slame, te sojinih ostataka unose se u tlo na dubinu od 20 cm, dok se krupniji dijelovi poput kukuruzovine i ostataka suncokreta zaoravaju na 30 cm dubine radi bolje razgradnje, te prevencije širenja bolesti i biljnih patogena koji prezimljavaju u tim biljnim dijelovima.

Na temelju interne baze podataka analiza tla u Republici Hrvatskoj, iz tvrtke Timac Agro zaključili su da je većina površina u većoj ili manjoj mjeri kisele pH reakcije, te da je lako pristupačan kalij puno zastupljeniji nego fosfor.

Dostupnost hranjiva u tlu ovisno o pH reakciji (Izvor: Timac Agro)

"Uzrok tome zasigurno je velika osjetljivost fosfora na blokade uslijed odstupanja pH od neutralnog, te je njegova dostupnost znatno manja nego što je to slučaj s kalijem", pojasnili su.

Timac Agro rješenja

Upravo iz tog razloga njihov tim stručnjaka za izradu specijaliziranih mineralnih gnojiva osmislio je molekulu zaštićenog fosfora pod nazivom TopPhos. "Takav oblik fosfata u potpunosti je dostupan za biljke bez obzira na pH, bez mogućnosti stvaranja nepristupačnih oblika", objašnjavaju.

Naime, TopPhos superfosfat veže se na čestice organske tvari u tlu i ondje ostaje sve dok korijen svojim izlučevinama ne prekine tu vezu i usvoji ga. Linija krutog gnojiva EuroFertilTop uz zaštićeni oblik fosfora sadrži i Physio+ specifičnost koja pomoću aminopurina stimulira rast korijenovih dlačica odgovornih za usvajanje hranjiva iz tla, dodaju iz ove tvrtke. 

Kako napominju, aminopurini su sadržani unutar kalcijevog omotača koji daljnjim otapanjem potpomaže otkiseljavanje zone korijena i stvaranje veza između agregatnih čestica tla i humusa, što uvelike utječe na samu strukturu. HyperTopPhos gnojivo posjeduje specifičnost Mycoboost koja je odgovorna za stvaranje simbioze korijena biljaka a hifama gljiva. "Tako korijen dobiva dodatni volumen i mogućnost boljeg usvajanja hrane i vode iz tla", pojasnili su.

Timac Agro neprestano radi na inovativnim rješenjima (Foto: Timac Agro)

U ponudi imaju proizvod HyperTopPhos (20P2O5 + 19 CaO + 24 SO3), te tri različite formulacije EuroFertilTop linije, a to su EFT 34 (5/19/10 + 19SO3 + 20CaO + 0,1B + 0,1Zn), EFT 51 (4/10/20 + 17SO3 + 2MgO + 12CaO + 0,2B + 0,15Zn) i EFT 49 (3/22/0 + 24SO3 + 29CaO + 0,15B). "Pomoću analiza, saznanjima o pretkulturi, dosadašnjim gnojidbenim navikama i praksom zaoravanja žetvenih ostataka krojimo gnojidbene preporuke i odabiremo formulaciju najbolju za pojedino tlo i ciljanu kulturu uzgoja", kažu.

Primjenom specijaliziranih gnojiva nakon unošenja organskih ostataka dodatno se pospješuje agregaciju čestica i humusa u cjelinu, te smanjuje kiselost. "Rad mikroorganizama uvelike je uvjetovan pH reakcijom medija u kojem se nalaze, pa je upravo njezino smanjenje glavna prednost za učinkovito razlaganje žetvenih ostataka u organsku tvar i minerale, ali i za očuvanje populacije mikroorganizama u tlu", zaključili su. 

Za više informacija kontaktirajte ovu tvrtku na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Žetveni ostaci Zaoravanje Usitnjavanje Timac Agro


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Timac Agro d.o.o.

Ul. Radoslava Cimermana 62b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 618 7862, fax: + 385 1 618 7829, e-mail: office@hr.timacagro.com web: https://hr.timacagro.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo