Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 29.04.2021. 18:00

Kakvo je stanje europskih usjeva nakon najhladnijeg razdoblja u zadnjih 40 godina?

Pogođene su uljana repica, tvrda pšenica, jari ječam i šećerna repa. Hladno vrijeme je u velikoj mjeri utjecalo na voćarstvo i vinogradarstvo.

Foto: Renata Prusina
  • 1.157
  • 284
  • 0

U mnogim dijelovima Europe temperature u ožujku su bile znatno niže nego što je to uobičajeno, a slično se nastavilo i u travnju. Prema evidenciji Europske agencije za praćenje usjeva (MARS), one minimalne u najhladnijim danima bile su među najnižima u posljednjih 40 godina.

Hladan val je imao utjecaj u širokom rasponu, od Škotske do Italije i Grčke na jugu. Niske temperature bile su u velikoj suprotnosti s prekidima toplog vremena krajem ožujka. U mediteranskim regijama te u velikim dijelovima zapadne i srednje Europe nedostaje i vlage, stoji u priopćenju.

Hladni i suhi vremenski uvjeti također su ometali rast i razvoj ozimina, a uzrokovali su i kašnjenja u sjetvi i nicanju jarih kultura. Međutim, sezona je još uvijek u ranoj fazi pa su negativni utjecaji na očekivane prinose i dalje relativno ograničeni.

Nakon iznimno toplih dana krajem ožujka, niske temperature tijekom travnja pale su na najniže vrijednosti zabilježene za to doba godine u velikim dijelovima Europe još od 1979. godine.

Od mraza najviše stradali voćnjaci i vinogradi

Predviđanja prinosa revidirana su prema nižima u samo nekoliko slučajeva. Naime, pogođene su uljana repica, tvrda pšenica, jari ječam i šećerna repa. S druge strane, hladno vrijeme je u velikoj mjeri utjecalo na voćarstvo i vinogradarstvo, a kako piše u izvješću, najviše su pretrpjele Francuska, središnja i sjeverna Italija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka i sjeverna Grčka.

Sredinom ožujka došlo je do izražene hladnoće, a tijekom te faze temperature u srednjoj Europi, Francuskoj, Španjolskoj, Italiji i cijeloj jugoistočnoj Europi pale su za 2 do 4°C ispod dugoročnog prosjeka. Najniže su zabilježene u srednjoj Europi i na Balkanu. Kretale su se od -5°C, a u nekim regijama su se spuštale i na -10°C.

Međutim, hladno vrijeme su prekinule nešto više temperature u prvim danima travnja. Tako su u srednjoj, zapadnoj i jugozapadnoj Europi one bile 2 do 4°C iznad dugotrajne srednje vrijednosti s maksimalnih 21°C. No, ovo toplo razdoblje završilo je nakon 4. travnja prodorom polarnog zraka prema zapadnoj, srednjoj i južnoj Europi. Vrijednosti su u cijeloj Europi pale ispod 0°C, stoji u izvješću. Ispod -5°C izmjereno je u nekoliko regija Francuske, sjeverne i središnje Italije, južne Njemačke, Austrije i jugoistočne Europe.

Kakvo je stanje s ratarskim kulturama?

Mraz je nanio određenu štetu rano zasijanim ljetnim usjevima poput ječma, šećerne repe i krumpira. Jari ječam u Slovačkoj, Češkoj i sjevernoj Mađarskoj pogođen je zbog hladnog zraka i nedostatka vlake. Vrlo niske temperature u Francuskoj također su oštetile pšenicu i uljanu repicu, koje su njima bile izložene tijekom osjetljive faze cvatnje. Također, prerano posijana šećerna repa morat će se ponovno sijati. Međutim, u glavnim regijama u kojim se proizvodi šećerna repa i krumpir, većina usjeva još nije isklijala i očekuje se da će pretrpjeti malu ili nikakvu štetu.

Što se tiče kukuruza, hladnoća je odgodila početak sjetve i to u nekoliko glavnih regija za proizvodnju ove žitarice. U Rumunjskoj, Bugarskoj, južnoj Francuskoj, Italiji i Grčkoj ona je započela, ali su ju one usporile. Dok je u Španjolskoj i Portugalu prolongirana zbog manjka kiše. Od 1. travnja niske temperature su probleme stvarale u Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj, Češkoj, Austriji i Poljskoj.

Sjetva suncokreta je odgođena u gotovo cijeloj Europi. U nekim istočnim regijama poput Mađarske i Hrvatske nepovoljne temperature uz nisku vlagu stvorile su otežane uvjete za nicanje. U Rumunjskoj i Bugarskoj ona dobro napreduje, a nedavne kiše stvorile su dobre uvjete i u Španjolskoj i Portugalu.


Tagovi

Stanje usjeva MARS Izvješće Polarna hladnoća Niske temperature


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]