Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alltech
  • 10.12.2022. 13:30

Hrvatska među zemljama s najvišim razinama aflatoksina u kukuruzu

Najveći izazov za farmere i proizvođače stočne hrane predstavlja problem s aflatoksinom u srednjoj i jugoistočnoj Europi, otkrio je Alltechov pregled ljetne žetve. Prikupljeni su uzorci iz 20 zemalja.

Foto: Depositphotos/Milos4U
  • 1.618
  • 152
  • 0

Sušni uvjeti tijekom ove vegetacijske sezone, baš kao i u prošloj godini izravno su utjecali na prisutnost plijesni i mikotoksina u žitaricama i krmivima, čulo se na webinaru kojega je organizirala tvrtka Alltech® želeći predstaviti rizik pregledom ljetne žetve diljem Europe.

Mikotoksine proizvode određene vrste plijesni, a njihova prisutnost brine stočare jer oni utječu na kvalitetu hrane te zdravlje i performanse životinja. "Najveći dio ih se razvija u polju, a ostatak za vrijeme skladištenja i proizvodnje hrane", upozorila je na samom početku je dr. Radka Borutova, voditeljica tehničke podrške u europskom timu za upravljanje mikotoksinima spomenute tvrtke.

Kako bi dobio najtočniji prikaz ovog rizika u Europi, pojasnila je da je Alltech i ovaj put surađivao sa SGS-om, globalnim liderom u testiranju na mikotoksine i certificiranju. Prikupljeni su podaci za ključne sastojke hrane za životinje na regionalnoj razini, a analiza ukazuje na prisutnost umjerene do visoke razine rizika.

Preko tisuću uzoraka iz 20 zemalja

"Rezultati analize za 2022. temelje se na više od 1.000 uzoraka s farmi i tvornica stočne hrane u 20 zemalja", napomenula je dr. Borutova. Najčešće je riječ o žitaricama i krmivima proizvedenim i korištenim u hranidbi životinja diljem Europe.

"Općenito govoreći, rezultati su slični analizi koju smo proveli 2021., a najveći izazov za farmere i proizvođače stočne hrane u srednjoj i jugoistočnoj Europi predstavlja problem s aflatoksinom u srednjoj i jugoistočnoj Europi koji se najčešće spominje u medijima", napomenula je dr. Borutova.

U Europi umjerene do visoke razine mikotoksina - kako stoji Hrvatska?

"Iako ova analiza omogućuje procjenu rizika u Europi ove godine, dok doista ne testirate sastojke koje koristite može biti teško provesti učinkovit plan kontrole", poručila je. Kazala je i da su aflatoksini najveća prijetnja Europi ove godine.

Rezultati analiza slični prošlogodišnjim (Foto: Depositphotos/Salomonus_)

Ključno je, kaže, da je ovo još jedna godina raširene prisutnosti aflatoksina u srednjoj i jugoistočnoj Europi. "Niži je rizik bio u uzorcima strnih žita, ali on i dalje postoji", napomenula je dodavši da zabrinutost i dalje izaziva kontaminacija koja je otkrivena u uzorcima slame iz Danske.

Neki od ključnih rezultata ovog pregleda europske žetve su da je 100 posto testiranih uzoraka sadržavalo mikotoksine, a 79 posto sadržavalo ih je dva ili više. Nadalje, u prosjeku je svaki uzorak sadržavao 4,5 mikotoksina, a najčešće je utvrđena prisutnost aflatoksina, trihotecena tipa B, fumonizina i nova grupa mikotoksina. U 67 uzoraka kukuruza pronađeno je više od zakonski dopuštenih razina aflatoksina za upotrebu u stočnoj hrani (>20 ppb).

Problem s aflatoksinom u kukuruzu

"U prosjeku je u mnogim uzorcima kukuruza broj mikotoksina veći od pet, a u njih 99,8 posto ustanovljen je barem jedan", otkrila je dr. Borutova poručivši da su najviše razine aflatoksina B1 (>20 ppb) nađene u uzorcima iz Srbije, Mađarske, Rumunjske i Hrvatske. Što se tiče naše zemlje, od ukupno 20 uzoraka ustanovljen je u njih sedam.

Zabrinjavajuća kontaminacija aflatoksinom u kukuruzu - kriva suša?

Već drugu godinu zaredom, kontaminacija kukuruza aflatoksinom u srednjoj i jugoistočnoj Europi glavni je problem koji farmeri i proizvođači stočne hrane moraju uzeti u obzir kada počnu nabavljati i koristiti sastojke tijekom nove sezone hranidbe. Aflatoksin je toksin koji je povezan s toplim vremenom, a ekstremni toplinski uvjeti tijekom glavne vegetacijske sezone vjerojatno su pridonijeli povećanju razina aflatoksina u uzorcima kukuruza.

U strnim žitaricama u prosjeku tri mikotoksina

Razine u pšenici i ječmu manje su nego u kukuruzu, a kako se čulo na webinaru u prosjeku ih je u strnim žitaricama oko tri, a u 99,5 posto uzoraka nađen je barem jedan. Ta se odstupanja iskazuju kao ekvivalent rizika (REQ) i rizik hranjenja određenih vrsta i životinjskih skupina tim sastojcima.

Primjerice, za krmače i nazimice ovogodišnji uzorci kukuruza predstavljaju veći rizik od mikotoksina, ali kada se iste životinje hrane strnim žitaricama, rizik od njih procjenjuje se kao manji.

U svim regijama Europe uzorci travne i kukuruzne silaže sadržavali su razine koje bi se mogle smatrati rizičnijim za upotrebu u proizvodnji mlijeka. "Prisutnost povišenih razina Penicilliuma smatra se glavnim čimbenikom tog rizika", istaknula je dr. Borutova.

Zabrinjavaju uzorci slame

Naime, kako pokazuju ispitivanja u Danskoj, uzorci slame prvenstveno sadrže više razine. DON je glavni koji izaziva zabrinutost i vjerojatno je rezultat kombinacije kontaminacije prije i poslije žetve. Problem se može pogoršati ako se slama ostavi na polju dulje vrijeme izložena kiši i vlazi.

Kontaminacija slame često se zanemaruje (Foto: Depositphotos/kalinovsky)

"Iako se naširoko koristi kao hrana za preživače i stelja za svinje, kontaminacija slame mikotoksinima često se zanemaruje", upozorio je Per Laustsen, Alltechov stručnjak za dansko tržište.

Kako kaže, znakovi proizvođačima da nešto nije u redu su jasni. "Sve počinje proljevom, a praščići su bili slabi i pothranjeni odmah pri rođenju", upozorio je.

Rizik za određene skupine životinja

Proizvođači svinja trebali bi biti svjesni da se razina rizika za kukuruz temelji na ekvivalentu rizika (REQ) za rasplodne krmače i prasad te se smatra umjerenom do visokom, pri čemu je rizik povezan sa strnim žitaricama (pšenicom i ječmom) nizak, dok je tek u pojedinim regijama on umjeren do visok.

Kada je riječ o peradi, rizik od mikotoksina u kukuruzu za rasplodnu perad, brojlere i nesilice je umjeren, dok je rizik povezan sa strnim žitaricama (pšenicom i ječmom) nizak. Kod preživača, rezultati analiziranih uzoraka kukuruza i krme ukazuju na umjereni do visoki rizik u mliječnih krava.


Tagovi

Alltech Mikotoksini Dr. Ratka Borutova Per Laustern Kontaminacija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Alltech Hrvatska d.o.o.

Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2339 588, fax: +385 1 2339 008, e-mail: amasar@alltech.com web: https://www.alltech.com/hr-hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]