Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sladorana
  • 06.09.2016. 07:30

30% veći interes za sjetvu šećerne repe

Ivo Rešić o stanju u županjskoj Sladorani - optimizam je ključna riječ!

  • 2.120
  • 243
  • 0

U županjskoj Sladorani održan je još jedan, sada već tradicionalan Dan polja šećerne repe gdje su na pokusnim poljima kooperantima i poslovnim partnerima predstavljeni rezultati i novosti vezane za proizvodnju i preradu šećerne repe.

Evo što nam je izvršni direktor sirovinske službe Sladorane Županja rekao:

Dani polja prilika da zbrojimo i oduzmemo rezultate

"Dani polja su inače prilika da zbrojimo i kroz sortne pokuse prikažemo rezultate ove proizvodne godine, a ujedno služe kao najava općih uvjeta za proizvodnju za iduću godinu. Ove godine smo imali više sortnih pokusa na kojima smo ispitivali kvalitetu sjemena, kvalitetu fungicida i način same primjene fungicida, a u okviru programa 70x17 smo proveli čitav niz ogleda koji nam upućuju na ispravak, odnosno uklanjanje nedostataka i ograničenja u proizvodnji kako bi ostvarili maksimalne prinose u proizvodnji šećerne repa.

Riješen problem cerkospore, vlaga dostatna

Cilj nam je ostvariti kod većine proizvođača 70 tona i 17% digestiju. Ove godine već će dobar dio proizvođača ostvariti 70 tona i nadamo se da će biti i priličan broj iznad 17% digestije, a što ukazuje da imamo velik potencijal u proizvodnji šećerne repe. Ove godine smo imali dva ograničavajuća faktora koja su izostala, a to je količina vlage koja je bila dostatna, imali smo takve prilike kao da se gotovo cijela površina navodnjavala. Drugo, riješili smo na velikoj većini površina problem cerkospore sa pravovremenom zaštitom, pravim izborom i novim izborom fungicida te sa korištenjem agroklimatskih postaja koje smo postavili ove godine i sa pravom tehnologijom primjene.

U idućim godinama ćemo nastojati da i ostale ograničavajuće faktore, a tu mislim prije svega na obradu, gnojidbu, zaštitu korova, gubitke pri vađenju anuliramo i na taj način ostvarimo na većini površina, bez obzira na klimatske uvjete 70 tona i 17% digestiju, odnosno može biti i varijabilno, znači ispod 70 tona, ali veća digestija od 17%, što bi u konačnici zadovoljalo sa proizvodnjom šećera po hektaru.

Ugovaranje šećerne repe

Ugovaranje za 2017. upravo počinje, opći uvjeti su isti kao i prošle godine, dakle 270 kn po toni. Ono što je posebno značajno je da su svi troškovi organizacije na Sladorani, odnosno Viru, a pod tim se podrazumijevaju i troškovi utovara, prijevoza, pročišćavanja, agrokontrole, dakle sve je na Sladorani.

Smanjenje troška za proizvođače

Time uzvraćamo što su nama naši proizvođači pokazali korektnost prije dvije, tri godine kad smo mi bili u problemima, evo mi im na ovaj način zadržavanja svih tih općih uvjeta koji su išli na ruku proizvođačima nastojimo uzvratiti, dakle u pogledu profitalbilnosti, odnosno smanjenja troškova. Treba isto tako naglasiti da smo već sada ugovorili 14% jeftinije gorivo za iduću godinu, da smo zadržali cijenu sjemena usprkos povećanju cijene gnojiva u okolnim državama, isto tako smo ponudili proizvođačima mogućnost ugovaranja kompletnog rizika cijele porizvodnje.

Kreditiranje osiguranja usjeva za stabilnu proizvodnju

Dakle na trošak od 10 tisuća kuna smo ponudili osiguranje koje bi ih stajalo samo 210 kn po hektaru, za što ćemo također dati mogućnost kreditiranja, a ostalih 80% biti će subvencionirano iz Europske unije i iz sredstava Viro grupe. Dakle sve je usmjereno ka sigurnoj, stabilnoj i profitabilnoj proizvodnji.

Poticaj proizvodnji

Naravno, tu još dodajemo i poticaj za proizvodnju repe iduće godine i sve to ukazuje da bi ugovaranje moglo biti znatno i puno bolje nego prošle godine. Mi procjenjujemo da je već sada interes 30% veći nego prijašnjih godina, a što nam izuzetno znači u periodu koji dolazi. To je period ukidanja kvota za proizvodnju gdje je dozvoljeno državama da proizvode šećer koliko je to maksimalno moguće kod njih. Jedino na taj način možemo sa profitabilnom visokom proizvodnjom i šećera i korijena konkurirati zapadno europskim zemljama.

Nova uprava, novi pravac

Potpuno je nova uprava Sladorane, predsjednik uprave je gospodin Željko Zadro, članovi uprave su Ivo Rešić i Darko Krstić. Ono što je možda zanimljivo za naše proizvođače to je da se samim izborom uprave ukazuje na pravac kojim naša kompanija ide, a to je da imenovanjem člana uprave direktora sirovinske službe znači i opredjeljenje za proizvodnju šećerne repe i općenito na fokusiranje na problematiku proizvodnje šećerne repe, a što je značajno za naše proizvođače.

Početak kampanje 10. rujan

Ciljani početak ovogodišnje kampanje je 10. rujan - a to je sve u skladu sa početkom rada i prečistača koje smo izgradili ove godine, u čega smo uložili značajna sredstva i isto tako u investicije koje smo uložili za kompletnu pripremu pogona za preradu šećerne repe. U tom smislu isto tako smo optimistični da bi ovu veću količinu korijena u odnosu na prijašnje godine preradili u idućih 72 dana, koliko predviđamo kampanju za nekih 420, 430 tisuća tona korijena koliko planiramo preraditi."


Tagovi

Sladorana Županja Ivo Rešić


Autorica

Mirna Gašparović

Više [+]

Sa nekoliko godina iskustva u organizaciji proizvodnje i otkupa u Sladorani te pripremi časopisa i realizaciji projekta Zlatna repa, Mirna je odlučila pomoći poljoprivrednicima kroz informiranje putem Agrokluba!


Partner

Sladorana d.o.o.

Šećerana 63, 32270 Županja, Hrvatska
tel: 032/820-100, e-mail: info@sladorana.hr web: http://www.sladorana.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.