Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Panel
  • 13.05.2022. 10:30
  • Virovitičko-podravska, Novi Senkovac

Proizvodnja biljnih proteina iz boba danas je nužna potreba

Koncept vertikalne integracije vrijedan je model na kojem se treba graditi kvalitetan lanac opskrbe u hrvatskoj poljoprivredi, čulo se na panelu "Uloga plant based hrane u zelenoj poljoprivrednoj i prehrambenoj arhitekturi"

Foto: NUTRIS
  • 1.096
  • 74
  • 0

Uloga biljnih proteina u diverzifikaciji prehrane, biljni proteini kao zamjenski proizvod za mesne i mliječne proizvode, uzgoj kultura kao izvora biljnih proteina te održivosti proizvodnje takvih prehrambenih proizvoda bile su teme panela "Uloga plant based hrane u zelenoj poljoprivrednoj i prehrambenoj arhitekturi" održanog nedavno nakon otvaranja prve europske hibridne tvornice za proizvodnju visokokvalitetnih sastojaka biljnog porijekla preradom boba i krumpira, NUTRIS.tech™, u Novom Senkovcu kraj Slatine.

Na panelu su sudjelovali ministrica poljoprivrede Marija Vučković, direktorica razvoja PIK Vrbovca Ines Bertinovec, osnivač Smartera, konzultantske firme za poljoprivredu i prehrambenu industriju Denis Matijević te nutricionistica i osnivačica Nutrilife centra Ivana Barišić, a vodio ga je Daniel Lenardić, partner i član uprave KPMG u Hrvatskoj, sudionik niza projekata u prehrambenoj i poljoprivrednoj industriji. Investicijom vrijednom 220 milijuna kuna, NUTRIS je Hrvatsku pozicionirao kao jednu od prvih zemalja koje ulažu u industriju hrane na biljnoj bazi, jednu od najbrže rastućih industrija u svijetu.

Kako se investicija ove tvrtke uklapa u Strategiju hrvatske poljoprivrede?

U uvodu panela Lenardić je podsjetio kako je Europska komisija 2018. godine donijela EU protein plan koji analizira proizvodnju biljnih proteina u Europi i daje odrednice strateškog razvoja. Europska unija za proizvodnju biljnih proteina primarno uvozi soju, uglavnom iz Brazila i Argentine te uljnu repicu i suncokret iz Ukrajine, čiji je uvoz zbog geopolitičke situacije sada nesiguran.

"Uvozni proizvodi u Europsku uniju velikom većinom su GMO, a ujedno i alergeni što u nekim segmentima ograničava njihovu primjenu. Kroz EU proteinski plan analizirane su druge kulture kao potencijalni izvori biljnih proteina. Izdvajaju se mahunarke, grašak i bob, koji su na neki način nova kultura koja u Hrvatskoj i Europskoj uniji unazad nekoliko godina doživljava veliki uzlet", kazao je Lenardić i pitao ministricu Vučković kako se investicija NUTRIS-a uklapa i Strategiju hrvatske poljoprivrede.

Činjenica je da svi trebamo doprinositi zelenoj arhitekturi, rekla je ministrica (Foto: G. Gzadek)

Prvo, naglasila je, treba reći da u Hrvatskoj ne odustajemo od oporavka stočarske proizvodnje što povezujemo s obnovom hrvatskog sela i da to jasno piše u strategiji. "Činjenica je da svi trebamo doprinositi zelenoj arhitekturi i prepoznavati one koji mogu u pravom vremenu razvijati nove koncepte investicije i moramo biti svjesni da su resursi ograničeni, vrlo teško, a neki i nemoguće obnovljivi, a raste i svjetsko stanovništvo te se suočava s brojnim krizama u vremenima u kojima ništa više nije moguće", rekla je ministrica.

Na pitanje kako vidi ulogu države u poticanju tranzicije prema integriranim lancima proizvoda dodatne vrijednosti ministrica je odgovorila da Hrvatska pripada zajedničkoj politici istih ciljeva i da kao takva nema drugog puta.

"Bez obzira na pojedinačne razlike, određene indikatore moramo ostvariti. Hrvatska uvijek opravdano zauzima tezu da je potrebno prepoznati i neke početne razlike, ali kada govorimo o doprinosu zelenoj arhitekturi, agroekološkim cijevima smanjivanjima emisija, ostvarivanju strategije od polja do stola i bioraznolikosti, nemao velikog izbora", napomenula je Vučković. Dodala je kako Ministarstvo mora potaknuti dizanje konkurentnosti te produktivnosti i barem skromno, zajedno s drugim tijelima državne uprave i lokalne samouprave povećati pravičnost i učinkovitost.

"To je jednostavnija zadaća od one koje imaju poduzetnici i od onih koji brinu o ljudskom zdravlju. Mi to radimo na dva načina: puno više ulažemo u analize i dobivanje dobrih podataka i znatno intenzivnije njegujemo dijalog sa svima s kojima trebamo", konstatirala je ministrica.

Matijević: Brojku outputa vratiti na onu iz 1990.

Osnivač Smartera, konzultantske firme za poljoprivredu i prehrambenu industriju, Denis Matijević govorio je o zahtjevnim izazovima proizvodnje hrane kojom treba prehraniti približno osam milijardi stanovnika na zemljinoj kugli i o mogućnostima stvaranja ekosistema oko proizvodnje biljnih proteina.

"Da smo o projektu proizvodnje biljnih proteina iz boba razgovarali prije deset godina onda bi govorili o hirovima, a danas je to nužna potreba", istaknuo je rekavši da Hrvatska ima klimatske i geografske predispozicije te kvalitetnu zemlju i vrijedne ljude koji znaju i hoće raditi, ali nema dovoljno dobar poslovni model koji bi iz takvih resursa dao novu ili dodanu vrijednost.

"Nećemo reći da je jedini i da je ovo revolucija jer već imamo integrirane sustave od proizvodnje do polica, ali je ovaj projekt pravi primjer takvog modela. Sustavi koji vertikalno integriraju proizvodnju su jedino pravo rješenje za hrvatsku poljoprivredu, a kroz neke proizvodnje smo to već dokazali", rekao je Matijević.

Otvorena prva europska hibridna tvornica za proizvodnju proteinskih izolata boba

Dodao je kako Strategijom razvoja hrvatske poljoprivrede do 2030, postavljen cilj vratiti brojku outputa na 30 milijardi kuna koliko je iznosio 1990. godine te istaknuo uvjerenje kako ovakvi projekti svakako doprinose tom cilju.

Zaključeno je kako je ovakav koncept vrijedan model na kojem se treba graditi kvalitetan lanac opskrbe u hrvatskoj poljoprivredi u kojem će nastati obilje nove vrijednosti za sve poljoprivredne proizvođače i za preradu u prehrambenoj industriji, znanstveno istraživačke institucije, zaposlenike, ali i širu društvenu zajednicu.

NUTRIS farm 

Panelisti su se složili da je ovakav projekt simbol u kojem smjeru ide proizvodnja hrane i kako se ona transformira; na mjestu stare propale svinjogojske farme izgrađeno je moderno visokotehnološko postrojenje koje proizvodi iznimno kvalitetne, zdrave i nutritivno bogate proizvode.


Fotoprilog


Tagovi

NUTRIS.tech Panel Plant based hrana Marija Vučković Denis Matijević


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.


Partner

NutriS Farm d.o.o.

Varaždinska 68, 33520 Novi Senkovac, Hrvatska
tel: +385 99 547 6685, e-mail: info@nutris.hr web: http://www.nutris.farm/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]