Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pivarska industrija
  • 14.11.2020. 12:00

Nema bacanja: Nusproizvodi u izradi piva dobri za izradu krekera i hrane za ribu

Istraživanje je trenutno fokusirano na to kako ostatke žitarica poput ječma koji se koristi za izradu slada, pretvoriti u nešto vrijedno. Sastavljen od vlakana, bjelančevina i masti, može činiti čak 85% pivskog otpada, što u cijeloj EU godišnje iznosi tisuće tona.

Foto: Depositphotos/Seregashans
  • 337
  • 37
  • 0

Sve češće čitamo kako se poduzeća natječu u tome tko će ostaviti manji trag ugljika, želeći tako smanjiti svoj udio u klimatskim promjenama i doprinijeti zelenim ciljevima Europske unije. Među njima su i pivovare, koje dugoročno žele reducirati štetne emisije.

U proizvodnji piva nastaju razni nusproizvodi, a sektor trenutno priprema plan održivosti osmišljen kako bi podržao inovativna rješenja

Sami siju svoj grašak i od njega prave votku - klimatski pozitivnu

Istraživanje je trenutno fokusirano na to kako ostatke žitarica poput ječma koji se koristi za izradu slada, pretvoriti u nešto vrijedno. Sastavljen od vlakana, bjelančevina i masti, može činiti čak 85% pivskog otpada, što u cijeloj EU godišnje iznosi tisuće tona.

Krekeri i bezalkoholna pića

Govoreći na nedavnom forumu o održivosti Brewers of Europe, Thomas Monin, stručnjak za razvoj koprodukata u tvrtki AB InBev sa sjedištem u Belgiji procijenio je da ova industrija godišnje proizvede više od 1,4 milijuna tona takvih ostataka žitarica.

"Oni su prikladni za prehranu ljudi i jako hranjivi. Sadrže puno proteina i s njima bi mogli prehraniti više od 20 milijuna stanovnika“, istaknuo je Monin.

Bečki ječam za bečko pivo - proizvode ga na površini od 105 hektara

A da se ovakve inicijative primjenjuju u praksi, pokazale su i dvije pivovare od kojih jedna proizvodi bezalkoholna pića, dok druga pretvara ostatke zrna u krekere, a sve zahvaljujući financijskoj potpori EU projekta LIFE, navodi Euractiv.

"Osim što pomažu u očuvanju okoliša i smanjuju rasipanje hrane, predstavljaju i dodanu vrijednost, naglašava Thomas. 

Neiskorištene žitarice dobre i za ribu

Radi se i na inovativnim projektima za preradu nusproizvoda - kao alternativna opcija u akvakulturi. Poboljšanje održivosti njezinih praksi ključna je točka vodeće prehrambene politike EU, strategije Od polja od stola, koja naglašava da ribari i proizvođači moraju transformirati svoje proizvodne metode. 

David San Martin Errea, istraživač u AZTI-u, španjolskoj tvrtki koja se bavi proučavanjem riblje hrane i očuvanjem morskih resursa, istaknuo je kako bi pivarska industrija bila od velikog značenja za ovaj sektor.

Hrane ribu otpadom iz destilerije

Njegovo istraživanje ukazuje na činjenicu da žitarice, kao i ostaci pivskog kvasca, mogu ponuditi obećavajući izvor hrane u ovom uzgoju. Do sada je rad na demonstracijskom pokusu u Španjolskoj pokazao obećavajuće rezultate, a preliminarni testovi pokazuju da su žitarice probavljive za ribu. 

Također, važno je naglasiti da su ispitivanja provedena i na krekerima, a potrošači koji su ih kušali nisu zabilježili nikakve razlike u okusu.


Tagovi

Pivarska industrija Korištenje ječma Nusproizvodi Zaštita okoliša Akvakultura Pivo


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.