Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HGK
  • 04.03.2022. 13:05

Kakva nam je vanjsko-trgovinska razmjena prehrambenih proizvoda s Rusijom i Ukrajinom?

Izvoz kao i uvoz s Ruskom Federacijom narušen je od 2014. godine. S Ukrajinom je daleko bolji, a konkretne podatke otkrila nam je HGK. Koje zemlje diktiraju cijene hrane na hrvatskom tržištu?

Foto: Depositphotos/Urri
  • 615
  • 37
  • 0

Vanjsko-trgovinska razmjena Hrvatske s Rusijom i Ukrajinom, kada su u pitanju poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, zapravo je jako mala. Posebice s Ruskom Federacijom koja je prema Europskoj uniji, dakle i nama, reagirala protusankcijama još prije osam godina.  

Kako podsjeća potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam prof.dr.sc. Dragan Kovačević, Rusija je inicijalno 2014. zabranila na jednu godinu uvoz dijela poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (meso, riba, mliječni proizvodi, voće, povrće, mesne prerađevine i dio proizvoda visokog stupnja prerade) podrijetlom iz SAD-a, Europske unije, Kanade, Australije i Kraljevine Norveške, kao odgovor na zapadne sankcije zbog pripojenja Krima.

Ruske (protu)sankcije i dalje su na snazi

U međuvremenu, ruska strana je odluku o zabrani uvoza prolongirala svake godine. "Zadnja prolongacija vrijedi do konca 2022. godine", kaže Kovačević. 

Prema podacima HGK, u 11. mjeseci 2021., u Rusku Federaciju iz Hrvatske izvezeno je poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 37,3 milijuna EUR, a u Ukrajinu 4,9 milijuna EUR, što zajedno čini 1,7% ukupnog hrvatskog izvoza u segmentu hrane (uključujući duhan i prerađevine).

U 2020. godini, u Rusiju smo izvezli poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 37,1 milijuna EUR, a u Ukrajinu 5,1 milijuna EUR, što zajedno čini 1,8 posto ukupnog hrvatskog izvoza u segmentu hrane (uklj. duhan i prerađevine). 

Kada su u pitanju konkretni proizvodi, u Rusiju se najviše izvoze soja i proizvodi visokog stupnja prerade (umaci i ostalo). U Ukrajinu, pak, proizvodi na bazi žitarica i škroba (uključujući hranu za djecu), riblje prerađevine, duhan i prerađevine, proizvodi visokog stupnja prerade (umaci, juhe i ostalo) te sjemenski kukuruz.

Uvoz iz Ruske Federacije je mali, dodaje Kovačević, i u 11. mjeseci 2021. godine iznosio je svega 0,4 milijuna EUR, a iz Ukrajine 4,7 milijuna EUR. 

"Zajedno je to 0,15 posto ukupnog hrvatskog uvoza u segmentu hrane", zaključuje potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

Cijenu hrane diktiraju nam druge države 

Samim tim, slaže se i prof.dr.sc. Ivo Grgić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatska s te strane neće osjetiti neke velike posljedice po pitanju opskrbe hranom i cijene. 

"Cijene na našem tržištu diktiraju neke druge države. Što se tiče pšenice i kukuruza, to su Njemačka i Francuska, a što se tiče mesa - Nizozemska", rekao je u razgovoru za Net.hr naglašavajući da je sigurno da će problem izazvati skok cijena gnojiva.

Skuplja proizvodnja dovest će naravno i do više cijene kukuruza, pšenice i uljarica, no to, smatram ne znači i njihovo povećanje u maloprodaji. "Proizvođači moraju bolje gospodariti, trgovci moraju smanjiti svoje marže, a onda ćemo i mi potrošači reagirati pa ćemo ići kupovati naše proizvode - naravno ako su oni jeftiniji. Sve ostalo je priča za malu djecu", naglasio je i iznova ponovio da je šteta da mi pšenicu i kukuruz izvozimo, umjesto da proizvodnja kukuruza završava u proizvodnji mesa, mlijeka, jaja, pa da taj dio izvozimo.

Valja brzo izgraditi još skladišta - moguće je da ostanemo bez žitarica?!

"Nismo unutar države stvorili lanac ratarstvo-stočarstvo pa da tu zatvorimo tu proizvodnju", upozorio je profesor. 


Tagovi

Vanjsko-trgovinska razmjena Poljoprivredni prizvodi Prehrambeni proizvodi Rusija Ukrajina HGK Dragan Kovačević


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]