Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osnovna mjera
  • 26.02.2023. 16:30

Zašto je važno podrivanje tla u plastenicima?

Podrivanje u plastenicima se može obavljati svake godine ili poslije svakog proizvodnog ciklusa iz razloga lakšeg obavljanja dodatne obrade i pripreme tla.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 328
  • 36
  • 0

Pored oranja, podrivanje je osnovna agrotehnička mjera obrade tla, kojom se stvara površinski rastresiti sloj zemlje, a koji se kasnije dodatnom obradom dovodi u stanje za sijanje ili presađivanje biljaka.

U plastenicima, od kojih je najzastupljeniji tip visoki tuneli, nije moguće većom mehanizacijom izvoditi agrotehničke mjere, te se one pretežno izvode motokultivatorima ili frezama. 

Nepropusni sloj

Korištenjem iste mehanizacije godinama, kako navodi savjetodavac, Živko Šašić iz PSSRS, stvara se nepropusni sloj u zemljištu koji otežava rast i razvoj biljaka.

Želite podići plastenik? Evo koja pravila treba slijediti

"Pretežno se u plastenicima vrši samo frezanje zemljišta na dubini do 20 centimetara čime stvaramo nepropusni sloj u tlu. Da bi se izbjegla ova pojava potrebno je izvršiti podrivanje", ističe Šašić i dodaje kako se za velike plastenike rigolanje vrši traktorima i podrivačima s više radnih tijela ovisno o snazi traktora.

Korištenjem iste mehanizacije godinama stvara se nepropusni sloj  (Foto: Depositphotos/tortoon)

Kod manjih plastenika, posebno visokih tunela, može se raditi i manjim traktorima ili najčešće motokultivatorima s podrivačima koji imaju najčešće tri radna tijela i čija je dubina maksimalno 30 centimetara.

Rigolanje ima dvije bitne osobine, prva je što razbija nepropusni sloj koji je nastao od frezanja, a drugo što vlažnost tla spušta u niže slojeve. "Prva je bitna za bolji rast i razvoj biljaka, bolje aeracije i povećanja volumena tla, a samim tim i količine zraka u njemu, dok je druga važna zbog spuštanja vode u niže slojeve iz razloga boljeg razvoja korijenovog sustava i povećanja njegove upijajuće moći", pojašnjava savjetodavac.

Bolje plodonošenje

Spuštanjem vode u niže slojeve smanjujemo isparavanje tako da je njena iskorištenost veća. Kada imamo rastresito zemljište i vodu u nižim slojevima imamo jak i razvijen korijenov sustav biljke, a kada je korijen jak može usvajati više hranjivih tvari, a samim tim imamo bolje zametanje plodova i plodonošenje.

Podrivanje u plastenicima se može vršiti svake godine ili poslije svakog proizvodnog ciklusa iz razloga lakšeg obavljanja dodatne obrade i pripreme tla. 


Tagovi

Podrivanje zemljišta Plastenik Visoki tuneli Mehanizacija Obrada tla


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Neprevaziđen "buket"... Sretan #8mart 💐