Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti povrća
  • 13.05.2023. 07:30

Zaštita povrća od bolesti u 7 koraka

Bolesti povrća mogu umanjiti urod, ali i potpuno uništiti usjev. Kako spriječiti pojavu bolesti? Evo sedam savjeta za preventivnu zaštitu

Foto: Lucija Bencaric
  • 4.025
  • 216
  • 0

Kada su u pitanju bolesti povrća koje uzgajamo bolje je spriječiti njihovu pojavu. Infekcije su rezultat djelovanja raznih faktora koji izazivaju stres biljaka i smanjuju otpornost, odnosno imunitet. Niske temperature, njezine oscilacije, nedostatak ili višak vode, napad štetnika samo su neki od faktora koji doprinose njihovoj pojavi, a na koje nemamo direktan utjecaj.

Preventivno možemo djelovati izborom odgovarajuće vrste, sorte ili hibrida povrća, izborom lokacije, primjenom agrotehničkih mjera.

Evo sedam savjeta kako smanjiti mogućnost da se bolest uopće pojavi. 

  1. Prvi korak je poštovati plodored i ne saditi vrste iz iste porodice na istu gredicu ili parcelu. Rotirajte usjeve svake godine. Uzastopnim uzgojem jedne povrtne vrste ili pripadnika iste porodice na istoj površini dolazi do nagomilavanja uzročnika biljnih bolesti, štetnika, jednostranog iskorištavanja hranjivih spojeva ili minerala.
  2. Za sjetvu birajte otporne vrste, sorte ili hibride. Koristiti sjeme najbolje kvalitete i klijavosti. Ako nije dezinficirano, učinite to sami.
  3. Uklanjajte prošlogodišnje biljne ostatke, kao i dijelove biljke koje tijekom vegetacije otkinete (zaperke, listove, grane, oštećene plodove). Svi ostaci mogu poslužiti kao izvor bolesti i privući štetnike. Održavajte higijenu vrat, parcele, plastenika, oruđa i alata. Kada sakupljate sjeme s povrtnica i drugih vrsta iz svog vrta, birajte da su to zdrave biljke.
  4. Neophodna je optimalna gustoća sadnje ili sjetve. Pregust usjev je podložan napadu štetnika, zaostaje u rastu i razvoju, često postaje meta raznih infekcija.
  5. Sjetvu i sadnju obavite pravovremeno, jer sjetva i sadnja koja je previše rana, dok je zemljište hladno, dovodi biljke i sjeme u fazu stresa i često propadaju, imaju slabiji imunitet.
  6. Obratite pažnju na pH reakciju tla, potrebu biljaka za vodom i hranivima. Ni u čemu ne treba pretjerivati. Suvišne količine hraniva će negativno djelovati.
  7. Redovno uništavajte korove, okopavajte ili malčirajte usjeve i obavljajte preglede. Uklanjajte biljke ili njihove dijelove na kojima primijetite simptome. Kod rajčice se otkidaju donji listovi koji su u kontaktu sa zemljom, jer oni prvi obolijevaju od plamenjače.

Tagovi

Biljne bolesti Bolesti povrća Bolest povrća Zaštita povrća Prevencija od bolesti Uzgoj povrća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.