Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krumpira
  • 18.07.2020. 16:30

Uočite li krumpirovog moljca - vadite gomolj čim dođe do propadanja cime

Čim dođe do propadanja cime, obavezno treba vaditi krumpir. Nikako ga ne treba ostavljati na parceli niti u dvorištu jer je tako izložen napadu štetnika.

Foto: Depositphotos/blinow61
  • 1.084
  • 61
  • 0

Usjevi krumpira su u različitim fazama razvoja, ovisno od lokacije, sorte, vremena sadnje, ali i intenziteta napada štetnika. Trenutno se krumpir nalazi u fazama od sazrijevanja ploda do početka žućuenja cime.

U ovo ga vrijeme mogu napadati odrasle jedinke krumpirovog moljca (Phthorimaea operculella). Zato, u periodu kada cima počinje mijenjati boju, a zabilježena je i značajna brojnost moljca, preporuka stručnjaka je da se pored agrotehničkih primjenjuju i kemijske mjere zaštite.

Ne ostavljajate gomolj na parcelama nakon vađenja

Poljoprivrednicima se savjetuje održavanje kompaktnosti zemljišta adekvatnim navodnjavanjem kako bi se spriječilo njegovo pucanje i prodor ženki moljaca do gomolja. 

Zaštitite krumpir od krumpirovog moljca, ne samo u zemlji već i u skladištu

Čim dođe do propadanja cime, obavezno treba vaditi krumpir. Nikako ga ne treba ostavljati na parceli niti u dvorištu jer je tako izložen napadu štetnika. Nakon vađenja, treba se čuvati u skladištima u kojima je kontrolirana temperatura (ispod 10°C). Također, ona trebaju na svim otvorima imati zaštitnu mrežu, u cilju sprječavanja ulaska odraslih jedinki, ali i daljnjeg razvoja moljca, upozorava PIS Vojvodine. 

Na poljima gdje se još neće vaditi, preporučuje se primjena insekticida. 

Uočeno i prisustvo uzročnika plamenjače

Vizualnim pregledima usjeva, uočeno je prisustvo simptoma uzročnika plamenjače krumpira (Phytophtora infestans) i crne pjegavosti (Alternaria solani). U narednom periodu najavljene su padaline koje mogu pogodovati njihovom daljem razvoju i širenju.

Bolesti krumpira – najvažnije su plamenjača i koncentrična pjegavost

U nasadima krumpira kasnih sorti, koje se još neće vaditi narednih mjesec dana i gdje se treba sačuvati lisna masa, preporučuje se primjena fungicida. Dozvoljena kemijska sredstva možete pronaći na stranicama Fitosanitarnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Usjev Moljac Skladištenje Vađenje Agrotehničke mjere Insekticidi Fungicidi Gomolj


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]