Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Sorte krumpira
 • 05.02.2023. 13:30

Stare i nove sorte krumpira - koje prve prispijevaju, a koje su ukusnije?

Kućanice vrlo dobro znaju da su bijele sorte više za kuhanje, a žute za prženje i pečenje. Znate li ostale odlike?

Foto: Depositphotos/marisha5
 • 7.778
 • 343
 • 0

Krumpir, Solanum tuberosum, je jedna od najprisutnijih namirnica u prehrani stanovništva u svijetu. Prema literaturi, za tu namjenu se koristi već 8.000 godina, a potječe iz Južne Amerike točnije s Anda, gdje se već tisućama godina uzgaja kao povrtna kultura. Zbog povijesnih ratova širila se neimaština i bijeda, tako je na europsko tlo donesen u 16. stoljeću kao jeftina kultura za uzgoj spašavajući narod od gladi.

Najveće prinose u Europi bilježi Nizozemska s oko 50 t/ha. 

Obnavljati sjeme

Ranijih godina se sjeme moglo ostavljati niz godina za reprodukciju. Međutim, to više nije moguće. Ako želimo postizati zadovoljavajući prinos potrebno je svake godine, ili barem svake druge, obnavljati sjeme.

Rast klice počinje već na temperaturi iznad četiri stupnja (Foto: M.C. Celić)

Za rane sorte, što se tiče zahtjeva prema temperaturi, najpovoljniji je raspon od devet do 25°C, za njegov normalan rast i razvoj. Rast klice počinje već na temperaturi iznad četiri stupnja. Krumpir zahtijeva uravnotežen raspored i količinu vode, što nije bio slučaj lani kad smo imali izrazito sušnu godinu, tako da kod mnogih nije rodio ili je ostao sitan.

Što znači kada je sorta rana ili kasna?

Odgovaraju mu lagana i prozračna zemljišta, a nikako teška i zamočvarena s visokom razinom podzemnih voda. Poželjno je da se kiselost tla kreće, dakle ph vrijednost, oko 5,5 do 6,5. Kao i druge kulture, on također ne podnosi monokulturu pa se o plodoredu treba voditi posebna briga.

Najučestalije sorte 

Prema boji pokožice razlikujemo crveni i žuti, a po boji mesa bijeli i žuti, a kućanice vrlo dobro znaju da su bijele sorte više za kuhanje, a žute za prženje i pečenje. Prema vremenu sazrijevanja dijeli se na: rane, srednje-rane, srednje kasne i kasne sorte.

Rane sorte: 

 • Jaerla je stara, ali i dalje tražena, sorta vegetacije do 95 dana. Ima krupne gomolje žute pokožice i svijetlo žuto meso. Dobro podnosi mraz. Prilikom kuhanja je tvrd i ne raspada se.
 • Adora je također dugo na tržištu. Vrlo kratke vegetacije oko 40 do 50 dana. Dobro se čuva u skladištu. Pokožica je žuta, a meso svijetložute boje.
 • Liseta je novija i vrlo tražena sorta, vegetacije oko 90 dana. Otporna je na sušu. Dobra je za kuhanje i uglavnom se koristi kao mladi krumpir te nije za čuvanje preko zime. 

Srednje rane: 

 • Arizona je novija, izrazito je rodna, krupnih, atraktivnih i ujednačenih gomolja koja ostvaruje rekordne prinose. Pogodna je za kuhanje i pečenje.
 • Kondor je dugo na tržištu, odlikuju ga veliki gomolji i visoki prinosi, boja pokožice je crvena, a meso svijetlo žuto.
 • Kennebec spada u srednje ranu do srednje kasnu sortu. Iako je dugo na tržištu i dalje je najzastupljeniji. Ima izuzetno velike gomolje često dostižu težinu i do 500 g. Pokožica mu je žuta, a boja mesa žućkastobijela. Pogodan je za kuhanje.

Srednje kasne: 

 • Agria dobro podnosi sušu, a dužine vegetacije je do 120 dana. Gomolji su krupni do vrlo krupni, duguljastog oblika. Pokožica je žućkasta, a meso žuto, pogodna za proizvodnju pomfrita i po toj osobini je dugo poznata i tražena.
 • Desiree uspijeva na različitim tipovima zemljišta. Pokožica je crvena, a meso žućkastobijelo. Zahtjevna je prema vlazi tako da svoj potencijal rodnosti neće pokazati za vrijeme suše. Koristi se za kuhanje, prženje i pečenje dobro se skladišti i dugo čuva, zbog visokog postotka suhe tvari (21 do 23%).
 • Dido spada u novije sorte, vegetacija do 115 dana. Odlikuju ga krupni i ujednačeni gomolji s bijelim mesom i žutom pokožicom. Namijenjen je za skladištenje. Dobro se pokazao i za kuhanje i za pečenje. 
 • Romano je namijenjena za zimnicu, vegetacije 105 do 110 dana. Boja pokožice crvena, a mesa bijela. Sorta je odlična za jelo za kuhanje, pečenje, pomfrit i čips. Dobro se skladišti.
 • Rudolf je sorta novijeg datuma, namijenjena za skladištenje. Pokožica je crvene boje, a meso bijele. Vrlo je cijenjena i tražena. Ukusna je i pogodna za sve vidove pripreme kuhanje, pečenje i prženje. Dobro podnosi temperaturni stres.

Dakako, ne zaboravite i na naš oznakom izvornosti i zemljopisnog podrijetla zaštićen lički krumpir, ali i međimurski kao zaštićena robna marka istoimene županije. 


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Najbolje sorte Krumpir Sorte krumpira Rane sorte Kasne sorte


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Većina poljoprivrednih tala, uključujući i ona najplodnija u Slavoniji, izložena su degradacijskim procesima, a ponajviše padu sadržaja humusa. Njegov prosječan sadržaj za Osječko-baranjsku županiju je 1,97 % što je više nego li dvostruko m... Više [+]