Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Češnjak Cerić
  • 02.02.2015. 14:40

Prva proizvođačka grupa češnjaka!

Ovakvu vrstu proizvođačke organizacije u Hrvatskoj još nitko nije osnovao, a kada bude osnovana članovima će jamčiti veće poticaje, lakši dolazak do zaštitnih sredstava i certifikata.

  • 2.712
  • 627
  • 0

Vukovarsko-srijemska županija okreće se organiziranoj proizvodnji češnjaka, a kao ogledni primjerak za sve dosadašnje i buduće korake koji su se u tom smjeru poduzimali i kane se poduzeti, odabrana je, ili bolje reći, kvalitetnim radom i ustrajnošću, nametnula se Udruga proizvođača češnjaka Češnjak iz Cerića nedaleko Vinkovaca.

Sukladno postignutom dogovoru, županija proizvođačima početnicima financira troškove analize tla i trošak nabave prvog sadnog materijala prema modelu da proizvođači od vlastitog uroda istu količinu dobivenog sadnog materijala dostave novom proizvođaču.

Na nedavno održanoj sjednici Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije moglo se čuti kako je sadni materijal ozimog češnjaka do sada preuzelo 29 proizvođača u količinama od 50 do 100 kilograma. Trenutno se radi na ustroju povrtlarske proizvođačke grupe, prve takve u Hrvatskoj.

Bez stotinjak tona češnjaka teško do tržišta

"Vjerujem da će proizvođači pozitivno reagirati na sve ono što namjeravamo napraviti. Bez svega toga neće ići. Ukoliko se ne udružimo na razini proizvođačke grupe, teško ćemo uspjeti. Svatko sam za sebe neće napraviti ništa", tvrdi predsjednica udruge Češnjak Mara Čuljak. Dodaje da se na vlastitom primjeru uvjerila kako je pojedinac preslab i ne može udovoljiti zahtjevima tržišta kada je u pitanju proizvodnja češnjaka.

Pogledajte još:

"Osobno sam prije dvije godine prodavala oko 20 tona i sve dogovorila, no kada sam rekla da imam 20 tona, čovjek mi je rekao da nažalost ne može kupiti, jer je to premala količina češnjaka. Radilo se o jednom velikom trgovačkom lancu pa kada su izračunali ispalo je da ne bi bilo ni pola kilograma po centru. Morate stoga proizvesti stotinjak tona da bi se trgovačkim centrima isplatila kupnja. A kada kažete ljudima da imate 20 tona češnjaka, svi pomisle kako je to ogromna proizvodnja. Organizirano tržište ne misli međutim tako, a stotinjak tona može proizvesti jedino nas nekoliko ukoliko se udružimo", kaže ova poduzetnica dodajući kako je cilj svih aktivnosti koje udruga provodi u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom za četiri do pet godina doći do 80 gospodarstava koja će se intenzivno baviti proizvodnjom češnjaka.

Izrazito dohodovna kultura

"Mladi proizvođači su pod našim nadzorom, pružamo im savjete i sve ono što je potrebno kako bi češnjak uspio. Za sada imamo 35-40 proizvođača češnjaka u cijeloj županiji. Kao udruga ih nastojimo grupirati, posebice kada je riječ o zaštitnim sredstvima jer oni to većinom podijele između sebe. Najveći je problem kod novih proizvođača neinformiranost pa apeliramo na sve da se jave u našu udrugu", navodi Čuljak. Na području Vukovarsko-srijemske županije, češnjak se proizvodi na oko 15 hektara poljoprivrednog zemljišta, a riječ je uglavnom o mladim proizvođačima koji su ušli u program potpore koju daje županija.

Riječ je za mnoge, o tek prvoj godini sadnje češnjaka, tako da se može reći kako su ustvari svi koji su sadili češnjak proizveli tek svoj prvi sadni materijal, a rezultati uroda bili su više nego zadovoljavajući. Urod je naime na većini zasađenih površina iznosio 1 naprama 10, odnosno na kilogram sadnog materijala dobiveno je 10 kilograma češnjaka. Čuljak pojašnjava kako je češnjak najjeftiniji nakon vađenja, a kako vrijeme odmiče, cijena mu raste

I sada se, prema oglasnicima, cijene kreću od 15 pa sve do 80 kuna za kilogram. Prema nekim računicama, prihod od jednog hektra pod češnjakom, ako se prodaje po cijeni od 15 kuna kilogram, isti je kao i 36 hektara pod pšenicom.

Gradnja Centra za češnjak

Pojašnjavajući značaj osnivanja povrtlarske proizvođačke grupe navodi kako takvu vrstu proizvođačke organizaciju u Hrvatskoj još nitko nije osnovao, a kada bude osnovana pripadnost grupi članovima će jamčiti veće poticaje, lakši dolazak do zaštitnih sredstava i certifikata.

"Riječ je o postupku koji traje pet godina. U grupi bi bilo nas tridesetak proizvođača. Trenutačno se nalazimo u fazi predavanja zahtjeva", kaže Mara izražavajući nadu kako će uskoro doći i od realizacije izgradnje najavljivanog Centra za češnjak koji bi se gradio u Ceriću. Projekt je trenutno u zastoju jer postoje imovinsko-pravni problemi oko zgrade bivše ceričke poljoprivredne kooperacije u kojoj bi se Centar nalazio.

"Riječ je o prostoru koji je u državnom vlasništvu i u potpunosti devastiran u Domovinskom ratu, a što nama i odgovara jer bi mogli povući značajna sredstva za njegovu obnovu iz EU fondova. Ukoliko međutim ne uspijemo s državom iznaći povoljno rješenje, Centar ćemo graditi na drugom mjestu", poručje predsjednica udruge Češnjak. Čuljak napominje da je bit cijele priče o udruživanju da proizvođačI imaju što manje troškove proizvodnje, kako ne bi bili primorani dizati kredite za proizvodnju, koju bi obavljali uz minimalni rizik od moguće propasti.

Umjesto da proizvodimo, uvozimo kineski češnjak

Češnjak je inače u Hrvatskoj deficitaran i godišnje ga se, uglavnom iz Kine, uvozi između 1.800 i 2.200 tona, što znači da domaći proizvođači imaju puno prostora, jer su potrebe tržišta vrlo velike.

"Interes potencijalnih proizvođača izuzetno je velik. Svakodnevno nam se javljaju ljudi iz cijele Hrvatske. Treba istaknuti da u ovoj proizvodnji nemamo konkurenciju, što je najvažnije, a europsko tržište vapi za kvalitetnim češnjakom kakav proizvodimo", kaže Mara Čuljak.

Za one željne znanja, češnjak ili bijeli luk začinska je biljka iz porodice Alliaceae. Srodna je luku, poriluku i vlascu. Smatra se da potječe iz srednje Azije, a od pamtivijeka se upotrebljava u kulinarstvu i medicini. Bio je poznat već Egipćanima, Grcima i Rimljanima. Osim njegove dobro poznate uloge u kulinarstvu, jer jelima daje osebujniju notu, češnjak je prirodni lijek i za brojne bolesti, a njegova možda najbitnija osobina je smanjenje krvnog pritiska i zaštita krvnih žila. Također je i prirodni antibiotik i snažan antioksidans te djeluje izuzetno povoljno na imunološki sustav s protuupalnim svojstvima. Neugodan miris moguće je ublažiti limunovim sokom, konzumiranjem svježih listića peršina i mente ili grickanjem nekoliko zrna kave.


Povezane biljne vrste

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Peršin korjenaš

Peršin korjenaš

Sinonim: Peršun | Engleski naziv: Parsley | Latinski naziv: Petroselinum crispum ssp. tuberosum

Peršin pripada porodici štitarki (Apiaceae). To je dvogodišnja kultura koja u prvoj godini stvara vegetativne organe (korijen i lišće), a u drugoj poslije čuvanja preko zime iz... Više [+]

Tagovi

Češnjak Bijeli luk Udruga Cerić Proizvođači Udruživanje Proizvođačka Grupa Centar Hektar Sadni materijal Vukovarsko.-srijemska županija Uvoz Predavanja Zarada Troškovi Koordinacija Mladi Peršin korjenaš


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.