Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva salate
  • 20.08.2022. 12:00

Priprema za zimski uzgoj salate - koje sorte odabrati?

Nedostatak svjetlosti nije dobro kompenzirati povećanjem temperature jer će se u tom slučaju formirati nekvalitetne i rastresite glavice, upozorili su stručnjaci tvrtke Bejo Zaden.

Foto: Bejo Zaden
  • 5.577
  • 329
  • 0

Salata je po svom porijeklu biljka dugog dana, pa za formiranje guste rozete, odnosno čvrste glavice zahtijeva dosta svjetla.

Selekcija novih sorata namjenski se radi i za uvjete slabijeg osvjetljenja i kratkog dana, kakvi su tijekom zimskog perioda, kažu nam iz tvrtke Bejo Zaden. Kako su pojasnili, sjetva zimskih sorti se obavlja od prve polovice rujna do sredine studenog.

"Presadnice ove salate dolaze za sadnju u periodu od 1. listopada do 15. veljače ovisno o sjetvi, a bere se od početka prosinca, pa sve do kraja travnja", dodali su. Međutim, kažu, vrijeme berbe teško se može planirati, jer ona najviše ovisi o klimatskim uvjetima tijekom zimskog razdoblja, osobito u kontinentalnom području.

Važno je naglasiti da je u ovom proizvodnom periodu nedostatak svjetlosti limitirajući faktor i time je određena duljina vegetacijskog perioda. "Nedostatak svjetlosti nije dobro kompenzirati povećanjem temperature jer će se u tom slučaju formirati nekvalitetne i rastresite glavice", upozorili su stručnjaci ove tvrtke.

Koje sorte sijati?

Od sorti salate namijenjenih zimskom uzgoju u zaštićenom prostoru Bejo Zaden ima u ponudi kristalke Phenomenu i Filomenu, putericu Fabris, te lollo sorte Biondonnu i Spectation i sorte hrastovog lista Oakly i Pleasance koje su dobro prilagođene za cijelogodišnji uzgoj.

Phenomena je nova sorta salate namijenjena za zimsku proizvodnju u zaštićenom prostoru. Formira veće i teže glavice od Filomene, otvorenog je rasta (gentile tip), lišće je uspravno i svijetlo zelene boje.

U pokusima je ove sezone dala je odlične rezultate i potvrdila svoju poziciju u zimskoj proizvodnji, odnosno u uvjetima slabijeg osvjetljenja i nižih temperatura. "Osim što je atraktivnog izgleda, visoko je otporna i na sve rase Bremie (HR: Bl: 16-37EU)", kažu za nju iz ove tvrtke.

Period sjetve salate po sortama

Fabris je pak odlična zimska puterica, pogodna za negrijane plastenike. Izvrsno podnosi niske temperature i gušći sklop od 14-16 biljaka/m2.

"Formira lijepe, svježe zelene, srednje velike glavice otvorenog tipa rasta", napomenuli su dodavši i to da je odličnog zdravstvenog stanja.

Fleksibilnost ove salate omogućuje berbu i 5-7 dana nakon optimalnog roka berbe. Visoko je otporna na sve rase Bremie (HR: Bl: 16-37EU).

Pilirano sjeme ima veću klijavost

Tvrtka Bejo Zaden u svojoj ponudi ima dva oblika sjemena salate – normalno sjeme i pilirano (peletirano) sjeme, s time da je potonje ujedno i naklijano. Naime, uvijek je dobro naglasiti razlike i prednosti između ova dva oblika sjemena kako bi proizvođači mogli napraviti ispravan i prihvatljiv izbor prilikom kupnje sjemena salate.

Kako su pojasnili, piliranje je složen proces dorade kojim se bitno poboljšavaju svojstva sjemena, primjerice proširuje se optimalni raspon temperatura za klijanje i nicanje, a naklijavanje omogućuje ubrzani proces klijanja i nicanja.

Fabris sorta je zimska puterica

Osim što je s njime omogućena lakša i preciznija sjetva, klijavost takvog sjemena je u pravilu viša (najmanje 95 posto) u odnosu na normalno sjeme.

"Zato ono brže klije, niče i biljke imaju brži porast, a skraćenje ciklusa proizvodnje presadnica znači uštedu u grijanju te optimalno korištenje prostora u plasteniku", napominju iz ove tvrtke.

Nadalje, presadnice dobivene iz takvog sjemena ujednačene su u ovoj fazi rasta, a to je i najvažniji preduvjet za proizvodnju takvih glavica.

Osigurajte sve preduvjete

Praktički jedini "nedostatak" piliranog sjemena u odnosu na normalno sjeme je njegova cijena, ali uzimajući u obzir sve prednosti koje piliranje omogućuje, financijska isplativost je itekako opravdana. Profesionalni proizvođači salate gotovo bezuvjetno koriste pilirano sjeme koje jedino može zadovoljiti visoke standarde i zahtjeve intenzivne proizvodnje presadnica i proizvodnog ciklusa u cijelosti.

Sorta Phenomena namijenjena je proizvodnji u zaštićenom prostoru

I na kraju, važno je spomenuti da je pored pravilnog izbora asortimana i oblika sjemena, bitno osigurati i sve ostale preduvjete za uspješnu proizvodnju od sjetve do berbe. 

To su izbor kontejnera (u većim rupama period razvoja rasada je duži zbog formiranja korijenovog sustava, ali nakon rasađivanja takve biljke brže napreduju upravo zbog jačeg korijena), zatim supstrata, njega rasada, temperatura i vlažnost zraka u proizvodnji presadnica, priprema tla, ishrana i zaštita, njega salate nakon presadnje, zalijevanje i slično.

Preporuke za ljetni uzgoj salate - koje sorte odabrati?

"Vjerujemo da će vam ova proizvodna sezona biti uspješna, vremenski uvjeti blagonakloni, radna snaga na raspolaganju, cijene isplative i kupci zadovoljni", poručili su iz Bejo Zadena rekavši da vam za sva vaša pitanja, komentare i savjete, uvijek vam stojimo na raspolaganju, a kontaktirati ih možete na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

Bejo Zaden Uzgoj salate Zimska salata Sjetva salate


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Bejo Zaden d.o.o.

Soblinečka 35b, 10360 Sesvete, Hrvatska
tel: +385 1 6150 155, e-mail: info@bejo.hr web: http://www.bejo.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]