Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 29.01.2023. 09:00

Pokrijte povrće u plastenicima tijekom zimskog razdoblja

Kako ne bi došlo do izmrzavanja povrćarima se preporučuje da predvečer, kada počinju padati temperature, povrće pokriju agril folijom

Foto: Depositphotos/deyangeorgiev2
  • 1.219
  • 112
  • 0

Neuobičajeno topli studeni i prosinac, kao i prva polovica siječnja, pogodovali su kulturama koje su posijane ili posađene u plastenicima. Ipak, budući da su se vratile niske temperature, potrebno ih je povremeno pokrivati. U plastenicima najviše su sađeni crveni luk i češnjak, ozima salata, a posijani špinat, blitva, cikla, mrkva.

Zbog povoljnih vremenskih uvjeta kraj prošle godine bio je izuzetno povoljan za razvoj biljaka koje su sada u poodmakloj fazi rasta, posebice salata i ozimi crveni luk i češnjak, što bi trebalo dovesti do ranijeg sazrijevanja i prodaje na tržištu. A cijene povrća puno su više u zimskom nego u proljetnom razdoblju. Općenito, biljke koje se uzgajaju u plastenicima tijekom zimskog perioda mogu izdržati temperature i do -10°C (lukovi).

Koristiti agril foliju

Kako ne bi došlo do izmrzavanja povrćarima se preporučuje da predvečer, kada počinju padati temperature, pokriju povrće agril folijom koja se odlikuje odličnom propustljivošću za vodu, zrak i svjetlost. Što je najvažnije, ne treba se skidati s površine biljaka radi prozračivanja.

Kada temperature pređu nula stepeni, poželjno je otkriti biljke i otvoriti vrata (Foto: Bojan Kecman)

Ako se preko nje vrši navodnjavanje, voda će postepeno ulaziti u mikropore folije, pa činite to polako. Slično orošavanju voća, ako temperature budu baš niske, stvorit će se tanka ledena kora na površini koja će spriječiti daljnje snižavanje temperature i oštećenje biljaka. Kada otopli ona će se opet postupno otapati i dodatno navodnjavati biljke. Temperatura ispod folije je za tri do četiri stupnja viša u odnosu na onu iznad.

Kako ubrzati klijanje i nicanje sjemena? Evo 5 prirodnih načina

Agril folija može se direktno staviti na biljke jer je izuzetno lagana i ne moraju se stvarati ispupčenja koja bi dozvolila ulazak sa strane hladnijeg zraka, a time i povećanu šansu za izmrzavanje. Dobro je i ako je stavljena prije sadnje oko biljaka, kako bi se spriječio rast korova.

Obaviti i provjetravanje

Kada temperature prijeđu nula stupnjeva, poželjno je otkriti biljke i otvoriti vrata, odnosno prozračiti plastenik. To je neophodno kako ne bi dolazilo do akumulacije vlage na zidovima. Bolje je ako su vrata viša i šira jer se povećava protok zraka. Dolaskom večeri ponavlja se opisani postupak s tim što povrće ne treba navodnjavati svaki dan. Dovoljno je jednom u četiri do pet dana. Idealno je ako bi temperatura u plastenicima bez grijanja, bila oko pet, šest stupnjeva tijekom najtoplijeg dijela dana.  

Na temperaturi nižoj od dva stupnja biljke će vegetirati

Još bolja situacija je ako je osigurano grijanje koje omogućava brži rast biljaka. S obzirom na to da je za većinu farmera grijanje skupo, naročito posljednjih nekoliko mjeseci zbog poskupljenja energenata, na plastenike se može postaviti dodatna izolacija koja bi se trebala skidati tijekom najtoplijeg dijela dana.

Kako proizvesti presadnice kupusa?

Na temperaturi nižoj od dva stupnja biljke će vegetirati i u njima se neće obavljati fiziološki procesi, a može doći i do smrzavanja ukoliko temperature padnu ispod nule i traju duže vrijeme.


Tagovi

Plastenici Provjetravanje plastenika Agril folija Niske temperature Grijanje plastenika Orošavanje Izolacija


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.