Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pepelnica
  • 05.06.2023. 07:30

Pojavila se pepelnica - koji su simptomi, kako ju suzbiti?

Javlja se na velikom broju povrća, ali i voća te korovskog bilja. Kada se prepoznaju prvi simptomi lakše se suzbija

Foto: Depositphotos/i-am-helen
  • 63.754
  • 3.211
  • 0

Uzgajivači rajčice prijavljuju pojavu pepelnice na toj povrtnoj kulturi, a koja može nanijeti ozbiljne štete usjevu. Prisutna je na skoro 800 biljnih vrsta iz 59 botaničkih porodica. Bolest se javlja na paprici, plavom patlidžanu, krumpiru, krastavcu, luku, mahunama, maslini. Najčešće je izaziva parazitska, polifagna gljivica Leveillula taurica koja inficira nadzemnu, zelenu masu. Prezimljava na korovskom bilju i ostacima povrća u plastenicima.

Nagla promjena temperature, toplina i visoka vlažnost dovode do razvoja. Može se javiti tijekom proljeća, ljeta i berbe rajčice. Izvor zaraze su konidije koje se šire putem vjetra. One dugo ostaju vitalne, oko tri tjedna.

Prepoznati prve simptome

Simptomi se javljaju na starijim listovima, na gornjoj strani liske, u vidu svijetlih bijelih mrlja. Razvoj bolesti dovodi do poremećaja transpiracije i fotosinteze na staničnoj razini. Postepeno se mrlje spajaju i izgleda kao da je cijeli list posut brašnom ili pepelom. Dolazi do sušenja lisne mase. Biljke slabe i time se smanjuje prinos ili ga potpuno gubimo. Može se javiti i na plodovima.

Infekcija se lako zaustavlja kada se primijete prvi simptomi u usjevu. Zbog toga je bitno znanje prepoznavanja bolesti.

Pepelnica na krastavcu (Foto: Depositphotos/matahiasek)

Što možete napraviti?

Uklanjanje korova i dobra prozračnost će pomoći u odstranjivanju viška vlage s listova i smanjiti primarne zaraze.

Kod izmjene kultura vrlo je važno obaviti čišćenje i dezinfekciju plastenika i opreme. Koriste se dezinficirani supstrati. Ako se pojavi na biljkama u posudama, možemo ih iznijeti na drugo mjesto kako se zaraza ne bi proširila na ostale. Uklonite zaražene listove i plodove.

Treba li uklanjati listove rajčice?

Smanjuje se zalijevanje. Voda se dodaje samo po potrebi. Biljke ne treba kvasiti prilikom zalijevanja.

Koje preparate koristiti?

Koriste se preparati na bazi sumpora, azoksistrobina, difenkonazola i drugih aktivnih tvari.

Od prirodnih sredstava najbolje su se pokazali pripravci od sode bikarbone ili preslice.

Pripravak od preslice je djelotvoran i kod problema s hrđom, grinjama. U 5 l vode potopite 0,5 kg svježe ubrane preslice i ostavite sljedeća 24 h. Sadržaj prokuhajte, procijedite i razrijedite vodom u omjeru 1:5. Kako bi osigurali što bolje prianjanje, dodajte malo piva ili mlijeka.


Tagovi

Pepelnica Pepelnica paprike Leveillula taurica Pripravak od preslice Suzbijanje pepelnice Pepelnica paradajza Sredstvo protiv pepelnice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]