Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krumpira
  • 07.02.2023. 07:30

Krumpir s klicama brže niče - kada i kako obaviti naklijavanje?

Postoje različite tehnike naklijavanja, a najčešće su suha, mokra i kombinirana. Potrebno je osigurati optimalne uvjete.

Foto: Depositphotos/Bova
  • 6.895
  • 431
  • 0

Procesom naklijavanja gomolja krumpira ubrzavamo razvoj mladih biljaka koje su nosiitelji budućeg uroda. Aktiviraju se biološki procesi koji potiču razvoj klice i korijenovog sustava. Cilj je da dobijemo snažne klice koje će omogućiti ranije vađenje uroda. To je posebno važno kod proizvodnje mladog krumpira, jer što ranije stigne, to postiže veću cijenu. Naklijali niče za 15 dana, a nenaklijali tek za 30.

Obavlja se u prostorijama u kojima možemo osigurati određene uvjete. Prostor treba biti suh, čist i dezinficiran kako ne bi došlo do propadanja gomolja. Proces započinjemo ovisno o tome gdje i kada ćemo obaviti sadnju, najbolje oko 1 do 1,5 mjesec ranije.

Uzmite zdrav sadni materijal

Krumpir je vrlo osjetljiva vrsta. Brojne gljivice, virusi i bakterije izazivaju razne bolesti, a napadaju ga i brojni štetnici. Zbog toga je važno da se koriste zdravi gomolji na kojima nema vidljivih simptoma bolesti, napada štetnika i oštećenja.

Do problema tijekom klijanja može doći i zbog plina etilena. Kada se poveća njegova koncentracija, razvijaju se manje, lako lomljive klice koje imaju taman vršni dio. Prilikom sadnje one lako pucaju i odvajaju se od osnove. Najviše ga izlučuju jabuke i kruške i ne smiju biti u blizini sjemenskog krumpira tijekom naklijavanja. Ne koristite isti prostor za skladištenje vrsta koje stvaraju velike količine etilena, jer se on upija u zidove, podove, drvenu stolariju, police, ambalažu.

Naklijavanje počinjemo 1 do 1,5 mjesec prije sadnje (Foto: Depositphotos/sever 180)

Osigurajte povoljne uvjete

Složite ih u plitke drvene ili plastične gajbice koje slažete jednu na drugu. Između redova naslaganih gajbi trebate ostaviti prostor za ventilaciju. Regulirajte vlagu, temperaturu, osvijetljenost i cirkulaciju zraka.

Najbolje je uzeti gomolje težine oko 55 g, a prilikom slaganja u gajbice okrenite ih s pupovima prema gore.

Tri najčešće tehnike 

Postoje različite tehnike naklijavanja, a najčešće su suha, mokra i kombinirana.

Kod suhe tehnike potrebno je osigurati dovoljno svjetlosti. U takvim uvjetima gomolji dobivaju zelenu obojenost, postaju otporni i formiraju se jake klice.

Mokra tehnika odnosi se na polaganje gomolja u gajbe na čijem dnu su vlažna piljevina ili humus. Temperatura se kreće od 13 do 15ºC, a svjetlost se svodi na minimalno. Tijekom procesa se supstrat drži vlažnim. 

Kombinirana tehnika podrazumjeva da se u prvih 20 dana naklijavanje odvija na svjetlu, a posljednjih desetak dana stavljamo gomolje u vlažnu sredinu kako bi klice dobile jako korijenje.

Za koliko dana niče krumpir?

Dobro razvijene klice trebaju biti kratke, debele, obojene ovisno od sorte i maksimalne dužine do 2 ili 3 cm.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Naklijavanje krumpira Sadnja krumpira Tehnike naklijavanja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.