Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj graha
  • 24.04.2023. 07:30

Grah: Kada ga sijati, a kada prvi put okopavati?

Pričekajte da prođu kasni mrazevi od kojih usjev najviše strada, ali isto tako ne sadite razne vrste graha jedne pored drugih

Foto: Depositphotos/Akisel
  • 18.102
  • 909
  • 0

Grah Phaseolus vulgaris je povrtna vrsta koja se lako uzgaja, jer se sjetva obavlja direktno u zemlju. Ovisno radi li se o niskim ili visokim sortama sijemo ih pomoću sijačica u redove ili ručno. Mogu narasti od 40 cm do 4 m visine.

Za mahune, zrno ili mješovite sorte

Prema namjeni dijelimo ih na sorte za proizvodnju mahuna, za zrno ili mješovite. Odgovaraju im sunčane lokacije i lagano tlo, a ne podnosi teško i zbijeno. Najkraći vegetacijski period traje 40 dana kod ranih sorti mahunara. Na istoj površini može se uzgajati tek poslije tri godine.

Od sorti najviše se uzgajaju: Biser, Tetovac, Dalmatin, Gradištanac, Dvadesetica, Galeb, Balkan, Kuruzar, Zlatko, Kanadsko čudo, Španjolski bijeli. Biser je rana sorta, niskog rasta, vrlo otporna. Gradištanac je stara sorta otporna na veliki broj bolesti. Dalmatin je niska, a koristi se za mahune i zrno.

Voli toplinu

Sjetvu počinjemo kada se zemlja dovoljno zagrije. Minimalna temperatura tla je od 10 do 12ºC. U južnim regijama i toplijim područjima sijemo u travnju, a na kontinentu i hladnim lokalitetima od kraja travnja do početka svibnja. Sjetva mahunara može biti do sredine kolovoza, a zrnaša do lipnja.

Grahj je omiljen na našim prostorima (Foto: Depositphotos/makina007)

Potrebno je pričekati da prođu kasni mrazevi od kojih usjev najviše strada, naročito tek iznikle i biljke u fazi klijanja i nicanja. Najbolje će nići kada je temperatura zemljišta iznad 15º, a optimalno oko 20ºC. Niče za deset dana. Kako bi ubrzali nicanje zrna možemo potopiti u vodu ili još bolje neki biljni čaj te ostaviti preko noći kako bi upio tekućinu i aktivirali se procesi klijanja.

Dubina sjetve je od 2 do 4 cm ovisno od krupnoće. Sklop biljaka po hektaru je 400 do 500.000. Međuredni razmak se kreće od 40 do 50 cm, a razmak u redu 4 do 4,5 cm. Za bujne sorte međuredni razmak može biti do 1 m, a u redu do 8 cm. Kod sjetve u kućice razmak je 50 x 25 do 30 m. U svaku kućicu se posije četiri do šest zrna. Za 1 ha potrebno je pripremiti 80 do 170 kg sjemena ovisno od krupnoće zrna.

Razbijte pokoricu

Veliki neprijatelj graha je pokorica koja se stvara kada nakon sjetve padne jaka kiša. Na površini zemlje se stvara čvrst sloj koji spriječava i ometa nicanje. No, razbija se lakom drljačom.

TOP 3 povrća koja se siju u travnju i odlični su susjedi u vrtu

Prvo okopavanje se obavlja kada biljke imaju jedan do dva prava lista. Ima velike zahtjeve prema vlazi u tlu, ali ne voli prekomjerno navodnjavanje.

Najviše strada od lisnih ušiju, puževa golaća, hrđe, pjegavosti. Kada u vrijeme cvjetanja vlada suša, a vjetar je jak, vreo i suh, dolazi do opadanja cvijeta i možete ostati bez uroda. Zbog toga je od izuzetne važnosti zalijevanje u ovom periodu.

Nikada ne sadite razne vrste graha jedne pored drugih, visoke sorte pored niskih, zrnaš pored mahunara. One djeluju jedna na drugu i umanjuju urod.

Imate li vi kakav trik ili pitanje? Pišite nam u komentarima ispod teksta! 

Koje sorte graha su vama omiljene? Na kakve probleme nailazite? Kako ih rješavate? 


Tagovi

Grah Phaseolus vulgaris Mahunar Sjetva graha Uzgoj graha


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.