Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o sjemenu
  • 22.01.2021. 13:30

Zakon o sjemenu uskoro u Saboru, mišljenja i dalje oprečna

Oko prijedloga Zakona i dalje se lome koplja. HSEP i udruga Biovrt smatraju da se manipulira stručnim terminima "certificirano sjeme" i "certifikacija proizvodnje", a ZMAG drži da zakon nije sporan.

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 363
  • 156
  • 0

"Dok Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja čeka prvo čitanje u Saboru, unatoč brojnim nastojanjima naše Inicijative, dijaloga između Ministarstva poljoprivrede i udruga i dalje nema", stoji u objavi Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača i udruge Biovrt. 

Kako navode, manipuliranje stručnim terminima "certificirano sjeme" i "certifikacija proizvodnje" i ostale izjave dovode u zabludu i stvaraju privid lažne uzbune, a tome, tvrde, nije tako.

"Krši se pravo na sjeme međunarodnim dokumentima prepoznato kao ljudsko, ugrožava genetska raznolikost usjeva i povećava ovisnost o uvozu sjemena", navode u priopćenju koje potpisuju Sunčana Pešak i Silvija Kolar-Fodor. 

Točnije, kažu, prijedlog novog Zakona to pravo krši s obrazloženjem da lokalno sjeme daje manji prinos i širi bolesti, te ga naziva pogrdnim imenom "tavanuša", a uz to, ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavljuje da su mali proizvođači izuzeti od certificiranja i od dorade kao i ekološka poljoprivreda.

Certificirano sjeme i certifikacija proizvodnje su dva različita pojma

Isto tako predviđa da je sjeme s poljoprivrednog gospodarstva zabranjeno stavljati na tržište pa ne treba proći sustav certifikacije proizvodnje. No, proizvođačima to niti nije sporno. Ono što ih muči, jest 'stavka da sjeme koje proizvode za vlastite potrebe mora biti uzgojeno od kupljenog kojem je u postupku proizvodnje za tržište potvrđena kategorija (članak 16.1)'. Od toga nisu izuzeti ni mali proizvođači, iako ga oni neće trebati nositi na doradu.

K tome, poljoprivrednici jasno kažu da ne žele kupovati certificirano sjeme jer imaju svoje, a dobivaju odgovor da ne trebaju certificirati proizvodnju. "Certificirano sjeme i certifikacija proizvodnje su dva različita pojma. Ekološka proizvodnja sjemena izuzeta je od svih ovih odredbi jer ju štiti europska uredba koja pravno ima veću težinu od nacionalnog zakona", piše između ostalog u priopćenju.

S druge strane, reagirala je i Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG), koja "izražava zadovoljstvo iskazanim stavom u objavi Ministarstva poljoprivrede Odgovor Hrvatskom savezu udruga ekoloških proizvođača, Udruzi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život i udruzi Biovrt "da se novim Zakonom ne donose nikakva nova ograničenja za navedeni sustav proizvodnje i certifikacije sjemena koja su propisana EU Direktivama". 

Prema njima, novom Uredbom i uvođenjem kategorije ekološkog raznovrsnog materijala koji ne mora biti registriran kao sorta kako bi se njime trgovalo, već bi zasad trebala biti dovoljna relativno jednostavna obavijest upućena za to nadležnima na nacionalnoj razini, trebalo bi se pridonijeti prisustvu širokog raspona biljnog reprodukcijskog materijala na tržištu, što u konačnici povećava poljoprivrednu bioraznolikost i opskrbu ekološkim sjemenom.

Nadalje, u postupku javnog savjetovanja uvažena je primjedba zbog koje će se propisati izuzeća za proizvodnju ekološkog sjemena, odnosno ekološkog raznovrsnog materijala koji se stavlja na tržište sukladno ranije navedenoj Uredbi (EU) 2018/848 o ekološkoj proizvodnji i označavanju takvih proizvoda. 

Propisat će se izuzeća 

"U tom kontekstu podržavamo i pojašnjenje kako se predviđenom Zakonskom odredbom ne ograničava korištenje domaćeg sjemena za vlastite potrebe u nekomercijalne svrhe, niti se ograničavaju načela ekološke proizvodnje", poručuju iz ZMAG-a.

Podzakonskim aktom će se, pojašnjavaju, propisati izuzeća, odnosno oni koji za male količine sjemena neće biti obvezni provoditi doradu nad sjemenom koje proizvode na vlastitom gospodarstvu. Konkretno, navedene odredbe obuhvatit će proizvođače koji uzgajaju na velikim površinama i ulaze u sustav potpora, budući da oni predstavljaju potencijalnu opasnost od širenja štetnih organizama, bolesti i korova. 

"Zakon primarno ima za cilj regulirati stanje na tržištu sjemenom kako bi se moglo pratiti kakav se točno reprodukcijski materijal uzgaja i prodaje te što se uvozi, a ne diktirati koje sjeme bi mali ekološki poljoprivredni proizvođači te vrtlari i hobisti trebali i smjeli koristiti u svojoj proizvodnji", naglašavaju i pozivaju na dijalog i raspravu u kreiranju uvjeta koje će pobliže određivati smjernice za ekološke proizvođače te prostor izuzetaka za male eko i hobističke vrtlare koji bi trebali biti zagarantirani primjenom nove Uredbe (EU) 2018/848 kako u budućnosti ne bi bilo nedoumica.


Tagovi

Zakon o sjemenu HSEP Udruga Biovrt ZMAG Domaće sjeme Certificiranje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)