Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovačka praksa
  • 09.12.2016. 10:00

Zakon brani prodaju proizvoda ispod cijene!

Ekskluzivno iz Ministarstva: Zakon određuje oblik i obvezni sadržaj ugovora između dobavljača i trgovca. Ugovor mora sadržavati odredbe o nabavnoj cijeni proizvoda.

Foto: Slavko MidzorPIXSELL
  • 6.701
  • 713
  • 0

Agroklub prvi objavljuje nacrt prijedloga Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, dugo očekivanom dokumentu kojemu je cilj i svrha osiguranje, uspostava i zaštita poštenih trgovačkih praksi kojima se štite sudionici u lancu opskrbe hranom.

Pritom se prvenstveno misli na proizvođače prehrambenih proizvoda koji su do sada bili u neravnopravnijem položaju. Trgovačka dominacija kao posljednjeg na kraju lanca u prodaji nametala im je dodatne troškove u vidu skupih ponovljenih ulaznica, obaveze za prihvatom povrata neprodane robe i loma i drugih uvjeta.

Tko nije fer igrač, na proljeće će platiti cijenu!

Dva ministra, jedan zakon

Posljednje vrijeme suočili smo se i s ekonomskim ratom dampinškim cijenama na policama stranih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj koja su domaće proizvode činili još nekonkurentnijima u odnosu na strane.

Loša situacija u poljoprivrednom sektoru konačno je natjerala Hrvatsku da reagira. Zakon je počeo izrađivati prethodni ministar Davor Romić, a brzim postupkom ga prema Saboru šalje aktualni ministar Tomislav Tolušić. Proizvođači su tražili da ovaj zakon donese i od SDP-ov ministar Tihomir Jakovina, ali tada u ministarstvu nisu imali sluha za ovaj problem.

Tolušić: Zaštitit ćemo domaće proizvođače od nepoštene trgovačke prakse

Ministar Tolušić je danas u javnu raspravu poslao ovaj Zakon koji će se odnositi na preko 90% sektora trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.

Prijedlog Zakona donosi zabranu prodaje finalnog proizvoda ispod cijene koštanja u proizvodnji uključujući i troškove poreza na dodanu vrijednost. Očekujemo kako će samo ovaj mali segment vrlo značajno utjecati na povoljniji položaj domaćih poljoprivrednih proizvođača na tržištu, kažu iz Ministarstva.

Posao nadziranja i određivanja kazni provodit će Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Nakon javne rasprave, Zakon će biti poslan u proceduru usvajanja u Hrvatskom saboru, a nakon što stupi na snagu, svi trgovci, dobavljači i prerađivači imat će mjesec dana za pripremu na nova pravila u poslovanju s proizvođačima hrane.

Trgovci pod prismotrom

Nacrtom zakona lanac opskrbe hranom obuhvaća sve sudionike u proizvodnji, preradi i trgovini poljoprivrednim ili prehrambenim proizvodima i to: primarne proizvođače, otkupljivače i/ili prerađivače, trgovce na veliko i trgovce na malo. Njime će pod posebnu prismotru biti stavljeni trgovci čiji godišnji prihod prelazi 100 milijuna kuna i otkupljivači koji imaju prihode iznad 50 milijuna kuna.

Ugovori između dobavljača i trgovca regulirani

Zakon određuje oblik i obvezni sadržaj ugovora između dobavljača i trgovca. Ugovor mora sadržavati odredbe o nabavnoj cijeni proizvoda, kvaliteti i vrsti poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda koji se isporučuje trgovcu, uvjetima i rokovima plaćanja isporučenog poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda, uvjetima isporuke prehrambenih ili poljoprivrednih proizvoda koji su predmet ugovora i trajanju ugovornog odnosa između ugovornih strana.

Javna nabava otvara vrata poljoprivrednicima!

Predložena su i pravila izdavanja računa. Tako sve naknade, rabate, popuste, darove i skonta, koje dobavljač odobrava trgovcu, odnosno otkupljivaču i/ili prerađivaču, moraju biti izražene na računu koji dobavljač izdaje trgovcu odnosno otkupljivaču i/ili prerađivaču pri isporuci poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda, osim naknada čije ostvarenje ovisi o stvarnom i mjerljivom učinku trgovca odnosno otkupljivača i/ili prerađivača. Sada će iste proizvođači moći knjižiti kao trošak svog poslovanja. Važniji segment Zakona je lista od 18 nepoštenih trgovačkih praksa trgovca.

Kazne za prekršitelje zakona u slučaju pravne osobe kreću se od 1 do 5% godišnjih prihoda, a za fizičke osobe i do 500.000 kuna.

Zakon sada ide u javnu proceduru, a očekuje se da će ga Sabor RH izglasati do kraja prvog tromjesečja iduće godine.

Foto: Slavko MidzorPIXSELL


Dokumenti


Tagovi

Trgovačka praksa Nacrt zaona


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]