Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olovna sačma
  • 14.09.2020. 09:00

Uvodi se zabrana korištenja olovne sačme u vlažnim staništima na EU razini?

Europska agencija za kemikalije procjenjuje da se trenutno 5000 tona olovne sačme otpušta u močvarna područja EU-a svake godine kroz lov i sportsko streljaštvo. Osim toga, procjenjuje se da se u istom razdoblju u kopneni okoliš raspršuje oko 14 000 tona.

Foto: JumpStory
  • 676
  • 436
  • 0

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske je na glasanju u četvrtak, 3. rujna u Europskoj komisiji podržalo strožu regulativu upotrebe olovne sačme u vlažnim staništima, doznaju neslužbeno u udruzi BIOM.

Riječ je o nadopuni Uredbe o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija (ECHA), koja će obvezati zemlje članice da zabrane korištenje i trgovanje opasnim tvarima ako nije moguće upravljati rizicima koje predstavljaju. 

Prevagnuli dokazi o štetnosti olovne sačme

Na taj popis je uvrštena i olovna sačma, odnosno njezino korištenje na vlažnim (vodenim) staništima. To znači da se na razini Europske unije zabranjuje njezino korištenje na rijekama, jezerima, poplavnim livadama i drugdje. Prema informacijama, Hrvatska je bila jedna od 18 članica EU koje su podržale ovakav iskorak prema zdravijem prirodnom okolišu. 

“Riječ je o velikom uspjehu iza kojeg stoji prvenstveno znanost. Prijedlog nadopune uredbe je pripremila Europska agencija za kemikalije, nakon nekoliko krugova javnih savjetovanja prilikom kojih su se prikupljali dokazi koji potvrđuju štetnost olovne sačme u vlažnim staništima, ali i dokazi koji osporavaju tu prijetnju.

Europska komisija naredila Francuskoj da zabrani ljepljive zamke za ptice

Kako je i očekivano, prevagnuli su dokazi kojima se opravdava stroža regulativa te je prijedlog stavljen na glasanje zemljama EU koje su ga sada i usvojile”, pojasnio je Vedran Lucić, stručnjak za zaštitu prirode iz udruge.

U zadnjih 16 godina ispucano više od 80 tona

Europska agencija za kemikalije procjenjuje da se trenutno 5000 tona olovne sačme otpušta u močvarna područja EU-a svake godine kroz lov i sportsko streljaštvo. Osim toga, procjenjuje se da se u istom razdoblju u kopneni okoliš raspršuje oko 14.000 tona što uzrokuje nenamjernu smrt dodatnih jedan do dva milijuna ptica na godinu.

Prema procjenama BIOM-a, u posljednjih 16 godina na hrvatskim vlažnim staništima ispucano je više od 80 tona otrovnog metala. Zabrana će spasiti ptice, ali i zdravlje ljudi koji konzumiraju olovom otrovano meso divljači.

"Brojne organizacije civilnog društva, pa tako i Biom, već godinama ukazuju na rizike povezane s olovnom sačmom i lobiraju za zabranu njenog korištenja u ovoj vrsti staništa. Važno je napomenuti da je u hrvatskom zakonodavstvu već otprije zabranjen odstrjel pernate divljači u močvarama uporabom naboja s olovnom sačmom, no to, nažalost, nikada nije zaživjelo u praksi.

Ostaje nada da će europsko zakonodavstvo napokon osigurati provedbu te važne mjere kojom se štite jedna od najosjetljivijih i najugroženijih prirodnih okruženja na svijetu", izjavila je Željka Rajković, izvršna direktorica udruge BIOM.

Visoke kazne za upotrebu sačme 

Treba napomenuti da su mnoge zemlje već ranije prepoznale rizike olovne sačme i strogo kažnjavaju njeno korištenje u lovu na močvarice. U Velikoj Britaniji se za njezinu uporabu u močvari može dobiti kazna do 1000 GBP (preko 8300 kuna). U SAD-u, gdje je zabrana uvedena 1991., prva kazna je 500 dolara, svaka iduća od 1000 do 5000 USD (do 31700 HRK). U Kanadi je kazna 500 kanadskih dolara (2400 HRK). Najstrože kazne su u australskom Sjevernom Teritoriju – 7850 AUD (35600 HRK). 

Danska, Norveška, Švedska, Finska, Cipar, Francuska, Mađarska i Španjolska su samo neke od drugih zemalja koje također prepoznaju opasnosti od olovne sačme u vlažnim područjima.


Tagovi

Olovo Sačma Europska komisija Ministarstvo zdravstva Močvare Ptice BIOM


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]