Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 06.10.2023. 18:00

Rastu cijene žitarica na burzama - Brazil postaje velesila u proizvodnji jedne kulture

Zabrinutost od rizika i suše povećava cijene. Novost na tržištu žitarica i uljarica je Brazil koji postaje vodeća svjetska velesila u proizvodnji i izvozu

Foto: Maja Celing Celić
  • 7.911
  • 469
  • 1

Tržište žitarica je ovog tjedna dočekalo rast cijena. Tome je najviše doprinio strah od rizika i incident u Crnom moru gdje je lakše oštećen turski teretni brod kada je naletio na minu u blizini rumunjske luke.

Jača zabrinutost oko žetve na južnoj hemisferi. Deficit padalina bi u Australiji i Argentini mogao smanjiti prinose.

Europsko udruženje za trgovinu žitaricama Coceral je snizilo procjenu ovogodišnje žetve krušne pšenice u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji na 141 milijun tona u odnosu na očekivanja iz lipnja. U EU je procjena smanjena na 126,9 milijuna tona, što je ispod prošlogodišnje proizvodnje od 128,6 milijuna tona. Istovremeno iz ruskog Ministarstva poljoprivrede stiže vijest da je do početka listopada požnjeveno 89 milijuna tona pšenice s 88 posto površina.

Rasle cijene na burzama

Cijena pšenice je na pariškom Matifu u petak u 14 h iznosila 236 eura/t za prosinački ugovor.

Kukuruz je ostvario blagi rast i za tonu je trebalo izdvojiti 205,75 eura.

Porasla je cijena uljane repice na 431,25 eura/t. Coceral je smanjio prognozu za prinos ove uljarice u EU na 19,2 milijuna tona.

Na CBoT-u (Chicago) cijene pšenice za prosinačke ugovore porasle su preko tri posto. Tona je koštala 201,40 eura/t. Takav trend je pratio i kukuruz koji je koštao 185,65 eura/t, dok je soja koštala 446,08 eura/t. Prerađivači u Argentini bi mogli ostati bez soje, kao sirovine, zbog suše.

Brazil velesila na globalnom tržištu

Novost na tržištu žitarica i uljarica je Brazil koji postaje vodeća svjetska velesila u proizvodnji i izvozu. Do sada je bio najveći izvoznik soje, ali se u 2022/23. s procijenjenim izvozom od 50 milijuna tona kukuruza izborio za vodeću poziciju.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Ukupna proizvodnja kukuruza ondje je dostigla novi rekord od 131,9 milijuna tona, što je za 16,6 posto više nego prošle godine. Porasle su površine pod tom žitaricom, ali i prinos po hektaru. Dobri poznavatelji prilika ukazuju da je ključna uloga Kine kao kupca i poboljšanje morskog transporta između ove dvije zemlje.


Tagovi

Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice Novi rekord Brazil


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer