Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivede
  • 19.10.2021. 14:10

Počinje jesenska akcija oralne vakcinacije lisica

Mjera se, podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede, provodi dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom se osigurava cijepljenje pomlatka.

Foto: Depositphotos/bereta
  • 160
  • 45
  • 0

Jesenska kampanja oralne vakcinacije lisica na području Hrvatske započinje sutra, 20. listopada i trajat će do 25. listopada, obavještavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Mamci se polažu pomoću zrakoplova, a vakcinacija provodi na cijelom području Republike Hrvatske, izuzev jadranskih otoka te će tijekom svake kampanje biti položeno 1.332.925 vakcinalnih mamaka tj. 2.665.850 godišnje.

"Program oralne vakcinacije lisica od iznimnog je značaja za javnost jer je bjesnoća smrtonosna zoonoza te se ovom mjerom značajno utječe na povećanje kvalitete zdravlja ljudi i životinja u zemlji", stoji u priopćenju uz navod da je cilj ovog programa financiranog europskim sredstvima održati status zemlje slobodne od bjesnoće.

Inače, posljednji slučaj bjesnoće kod nas zabilježen je 2014. godine.

Mjera se, podsjećaju, provodi dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom se osigurava cijepljenje pomlatka.

Više informacija o jesenskoj oralnoj vakcinaciji lisica pronađite ovdje

Privučene mirisima, lisice pronalaze mamke, zagrizu ih i probiju kapsulu. Dolaskom sluznice usta u dodir sa otopinom cjepiva započinje djelovanje cjepiva na imuni sustav životinje te u razdoblju od 21 dan životinje razviju imunitet koji ih štiti od bjesnoće najmanje 12 mjeseci.

Podsjećaju i da neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali njegov miris može se prenijeti na kožu i smetati ljudima. Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Međutim, savjetuju građane da u dane provođenja oralne vakcinacije i 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce, prilikom kretanja javnim površinama i parkovima, drže pod nadzorom kako bi se spriječio njihov kontakt s cjepivom.

Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati. 


Tagovi

Vakcinacija lisica Mamci Jesenska kampanja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).