Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protugradna obrana
  • 11.07.2022. 08:55
  • Krapinsko-zagorska, Krapina

Peticiju za protugradnu obranu potpisalo 12.500 građana - ministrica ih uputila na DHMZ

Sustavom protugradne obrane upravlja DHMZ, Ministarstvo poljoprivrede nikad nije upravljalo i ne osigurava sredstva za takvo što, rekla je ministrica poljoprivrede tijekom posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
  • 710
  • 39
  • 0

U samo dva tjedna 12.500 građana potpisalo je peticiju kojom se traži povratak protugradne obrane, a nakon tuče koja je u tri navrata pogodila područje Krapinsko-zagorske županije, ali i područja još pet županija.

Peticiju je, podsjećamo, pokrenuo portal Zagorje International uz podršku Udruge raketara RH te krovnih županijskih udruga voćara, vinogradara i pčelara, a koje je o inicijativi pitalo i ministricu poljoprivrede Marije Vučković koja je protekli tjedan posjetila ovu županiju. 

"Treba reći da sustavom protugradne obrane upravlja DHMZ, Ministarstvo poljoprivrede nikad nije upravljalo i ne osigurava sredstva za takvo što", odgovorila im je navodeći da je sustav postojao dok je stručna i znanstvena zajednica vjerovala u njegovu učinkovitost.

Zagorcima prekipjelo: Pokrenuta peticija za vraćanje obrane od tuče protugradnim raketama

Navela je i da postoji još uvijek u određenom obliku, najviše zbog poljoprivrednika, međutim ponovila da je za sustav nadležan DHMZ te je najbolje za to pitati njih.

"Nastojimo pomoći jer nepobitna je istina da se klimatske promjene događaju, da su elementarne nepogode, ne samo u Hrvatskoj, već i diljem Europe, onakve kakve nikad nisu bile. Stoga želimo ojačati otpornost naših poljoprivrednika i šaljemo im poruku putem različitih mjera", naglasila je.

Podsjetila je da je otvoren natječaj vrijedan 20 milijuna kuna za one kojima je trajno narušen proizvodni potencijal. Odlukom Vlade osigurano je u državnom proračunu i 25 milijuna kuna za poljoprivrednike iz svih šest županija koji su imali štete od elementarnih nepogoda.

Potrebno je, rekla je, dočekati, sukladno Zakonu o ublažavanju posljedica od elementarnih nepogoda, konačne procjene, da bi iznose pravilno raspodijelili među županijama. Konačan rok za prihvaćanje za unos u registre, sukladno zadnjem datumu od štete je 5. kolovoza. Isplate će biti u najkraćem mogućem roku, obećala je.

Štete od tuče u bukovečkom kraju čak 58 milijuna kuna, obeštećenje u najkraćem roku?

Podsjetimo, Državni hidrometeorološki zavod je još u lipnju objavio da operativna obrana od tuče, osim što je neučinkovita, nije niti gospodarski isplativa, pogotovo ne na razini financiranja iz Državnog proračuna. Tim više, kažu, jer se iz povijesnih razloga i koncentracije poljoprivrednih aktivnosti provodi samo na području kontinentalne Hrvatske iako ova nepogoda pogađa cijeli hrvatski teritorij.

"Važno je naglasiti i da srebrov jodid koji se koristi u aktualnoj obrani od tuče ima negativan utjecaj na okoliš što dodatno dovodi u pitanje opravdanost njenog provođenja", naveli su. 


Izvori

Zagorje International


Tagovi

Tuča Štete Protugradna obrana Marija Vučković Peticija DHMZ


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.