Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EK
  • 07.07.2022. 15:00

Otimanje zemlje i prevare u EU - na sceni brojne kriminalne prakse?

Izvješća Europske komisije i Europskog revizorskog suda u fokusu imaju prevare vezane za zemljište, načine otimanja i posljedice.

Foto: Depositphoto/yeti88
  • 1.278
  • 215
  • 0

Europska komisija je izradila specijalno izvješće u kojem je dala odgovor na prevare u okviru ZPP-a. U dokumentu se pokušava obraniti način njihovog rješavanja, posebno kada je u pitanju otimanje zemlje. Europski revizorski sud (ECA) je u ponedjeljak, 4. srpnja, objavio revizorski izvještaj u kojem je utvrđeno kako je potrebno učiniti više u borbi protiv prevara u ostvarivanju prava na potpore. Kao glavni rizik navedeno je otimanje zemlje.

ECA ističe da prevare sa zemljištem štete financijskim interesima EU i sprječavaju ostvarivanje ciljeva zajedničke politike. U ovoj organizaciji navode kako ne postoji precizna pravna definicija otimanja zemlje, kao jasno definiran pojam, ali da se ova pojava događa na terenu, a njene posljedice su razorne.

Kada je u pitanju ZPP, termin se odnosi na koncentriranje velikih površina zemljišta i isplata u rukama velikih kompanija ili pojedinačnih investitora.

Nezakonite metode

Otimanje zemlje je uključivalo razne kriminalne i štetne prakse, kao i nezakonite metode stjecanja zemljišta. Navedene su radnje poput krivotovorenja dokumenata, upotreba političkog utjecaja i doušnika, zastrašivanja, manipulacije procedurama i dokumentima, davanje i primanje mita. Prevaranti su na različite načine, legalne i ilegalne, stjecali pravo na zemljište, a cilj je bio domoći se potpora iz izravnih plaćanja bez obavljanja poljoprivredne aktivnosti.

Zemljišta u javnom vlasništvu najpodložnija otimanju (Foto: Depositphotos/AlexGukBO)

U izvješću se navodi da je EK odgovorila na slučajeve prevare u potrošnji sredstava, ali nije bila dovoljno proaktivna u rješavanju utjecaja rizika od ilegalnog otimanja zemljišta na plaćanja. Preporučuje se da EK pregleda načine plaćanja nacionalnih agencija i kako se primjenjuju smjernice o provjeri je li zemljište u zakonitom raspolaganju podnositelja zahtjeva. Zatražen je i savjet kako da države članice riješe problem otimanja zemljišta.

OLAF, organizacija EU za borbu protiv prevara, je otkrila da su zemljišta u javnom vlasništvu, kao i ona privatna gdje je vlasništvo nejasno, najpodložnija otimanju.

Izvješće o odgovorima EK

U ovom dokumentu je zauzet stav da otimanje zemljišta ne predstavlja problem svojstven zloupotrebi slabosti u zakonodavstvu ZPP-a. Tvrde da je on povezan s mogućim nedostacima pravnog sustava, nadzora i zaštite prava pojedinaca.

Zakup poljoprivrednog zemljišta - velike razlike u cijeloj EU

Napravljena je razlika nezakonitog dobivanja zemljišta i naknadnog ispunjavanja kriterija podobnosti za plaćanje i s druge strane samo pretvaranja da ispunjavaju uvjete putem krivotvorenih dokumenata.

Iz EK naglašavaju da prihvaćaju preporuke ECA kada je u pitanju problem stvarnog i fiktivnog otimanja zemljišta, kao i da šire pozitivnu praksu u državama članicama.


Tagovi

Europska komisija Europski revizorski sud OLAF Otimanje zemlje Prevare ZPP-a


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]