Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trznica.hr
  • 07.05.2020. 13:30

Konkurencija nije sporna, ali da država ulazi na tržište - nije dobro

Iako postoji niz sličnih rješenja privatnih poduzetnika, Ministarstvo poljoprivrede izradilo je svoju digitalnu tržnicu. Namjera je donekle i razumljiva, kažu vlasnici postojećih stranica, ali i naglašavaju da je direktan ulazak države u privatni sektor neprihvatljiv

Foto: PrintScr grafika
  • 1.741
  • 252
  • 1

Cilj nacionalne internet tržnice je omogućiti građanima Hrvatske jednostavan i brz pristup domaćim, svježim i kvalitetnim proizvodima, a našim vrijednim proizvođačima dati efikasnu platformu za prezentaciju i prodaju proizvoda, opis je trznica.hr novog internet projekta Ministarstva poljoprivrede.

Namjera je donekle i razumljiva, slažu se redom vlasnici postojećih platformi za prodaju domaćih proizvoda, no njezinim otvaranjem - privatni sektor dobio je državu za konkurenciju.

Naime, inicijative privatnih tvrtki koje se bave istim poslom, postoje u nas godinama. Neke duže od desetljeća i prema onome što kažu, bili su u kontaktu s Ministarstvom, nudili suradnje, ali se država ipak odlučila izraditi vlastitu platformu. 

"Da, projekt trznica.hr je definitivno konkurencija privatnim inicijativama", kaže Hrvoje Kolman navodeći da bi imao smisla da su ga pokrenuli u vrijeme kad takvih projekata nije bilo. Tada bi se to moglo shvatiti kao pomoć nekome. Sada, kada takvi projekti postoje, pogotovo ako su poput Finoteka.com organizirani da u temelju budu prvenstveno društveno korisni, a ne komercijala, vjeruje da su se resursi Ministarstva mogli bolje iskoristiti. Ujedno, navodi da se trznica.hr uvelike preklapa s onim što oni rade. Čak bi, dodaje, rekao da se radi o praktički istoj stvari. 

Vrijedi li nam uopće nadalje razvijati projekte?

"Želim reći da je Finoteka.com projekt potpuno besplatan za korištenje i za kupce i za proizvođače, a mi smo se svih ovih 12 godina od kada postoji uspijevali financirati iz drugih izvora. Dakle, moglo se samo iskoristiti ono što postoji još od 2008. godine", pojašnjava i dodaje da je više puta posljednjih godina, a i u zadnjih nekoliko mjeseci kontaktirao Ministarstvo poljoprivrede nudeći im projekt na raspolaganje, ili suradnju, besplatno upravo zbog isključive namjere da pomogne.

Nudio je i da, ako je to potrebno, prilagode Finoteku o vlastitom trošku. "Uvijek sam naglašavao da za to nisu potrebni novci nego samo njihova dobra volja", kaže i otkriva da je posljednji put to bilo 24. ožujka. Na taj mail nije dobio odgovor, ali ga je nakon toga zvala sama ministrica te informirala da će oni svejedno raditi svoj portal. bez obzira na to, svejedno je, dodaje, ponudio pomoć s obzirom da je 12 godina u tom "alternativnom“ načinu prodaje hrane, dostavi te ujedno ima i svoj OPG već gotovo 2 desetljeća. No, nitko ga nakon toga nije kontaktirao.

"I da me se krivo ne shvati - ne bojimo se mi konkurencije, ona je očekivana, ali nije dobro da nam naša vlastita država bude konkurencija", zaključuje Kolman prema kojemu je najvažnije pitanje trebaju li uopće i nadalje razvijati projekte (ove ili slične), ako će država kojoj ne mogu financijski konkurirati iskopirati i napraviti to isto?" Hoće li i druga Ministarstva početi kopirati projekte privatnih inicijativa?", pita Hrvoje.

20+ mjesta na internetu putem kojih možete pomoći prodaju proizvoda Vašeg OPG-a

I Alan Slapar iz tvrtke GoGreen, kaže da pozdravljaju činjenicu da se razvijaju digitalne platforme, ali mora priznati da je "malo čudan taj potez Ministarstva poljoprivrede da krenu u komercijalni dio poslovanja, obzirom da su oni, a i trebali bi biti, "neutralna" institucija koja kreira strategiju i standarde"

Kako otkriva, prije nekoliko godina projekt GoGreen je bio predstavljen na WinDays-ima gdje su ih upravo kolege iz Ministarstva Poljoprivrede odmah drugi tjedan zvali na sastanak. "Bili smo, razgovarali smo, ali nismo ništa pametno dogovorili", otkriva Slapar. 

Netko kihnuo u krivom smjeru

Naglašava da treba imati na umu to da smo mala zemlja i da oni surađuju s kolegom iz Udruge ekonomije zajedništva, koji jasno kaže - nama svatko treba. Toliko nas je malo, da moramo sa svima raditi, koga volimo i koga ne.

"I moj otac je uvijek govorio, igraj s igračima koji su ti dani. Stari savjeti vaterpoliste. Stoga, pokušajmo iz ovog nespretnog pokušaja Ministarstva izvući ono pozitivno i pomoći im usmjeriti ih tamo gdje trebaju biti", poziva i dodaje da straha ne treba biti jer oni ne mogu više stići 15 godina rada i iskustva, ne mogu stići godine u komercijali, i na kraju krajeva bez opake i skupe logistike, misli da ionako ne mogu ništa napraviti.

"Opet ako i krenu u tom smjeru i počnu graditi hladnjače i kupovati kombije, pa onda ćemo se jednostavno vratiti u socijalizam i svi zaposliti u Ministarstvu. Tako da opet dobro. Kako bi naš dragi Pervan rekao - "fućkaš čovjeka koji se ne snađe u nijednom sistemu", reagira i zaključuje: Stoga dragi kolege, samo naprijed. Mi pušemo svi u ista jedra, a ovo je samo netko kihnuo i to čak u krivom smjeru. Ako smo pravi Hrvati, dat ćemo im maramicu."

Da su bili u kontaktu s Ministarstvom na sličnu temu, kaže nam i Marko Kozjak iz tvrtke VeeMee. U više navrata imali su komunikaciju i sa samom ministricom poljoprivrede te ponudili rješenje na temelju dugogodišnjeg iskustva u segmentu poljoprivrede – primarno u prodajnim i prezentacijskim kanalima. Stranicu ipak, kaže, ne bi nazvao konkurencijom jer platforma ima tržišnu budućnost ako je naddržavna – globalna ili europska, a to trznice.hr po svojem brandingu i fokusu nikada neće moći postati,

Koliko god dobro zamišljeni, ograničeni su na teritorij tj. tržište RH. Upravo sukladno tom ograničenju, no i regulativnom okviru koji pretpostavlja da ministarstvo kao krovno državno tijelo prikuplja i održava baze podataka o poljoprivrednicima, bi trebao biti naputak da ova platforma bude otvorena za tehničku i tehnološku integraciju s tržišnim rješenjima i kao takva dio portfelja e-Građani.

"Dakle, ne bih rekao da su trznice.hr konkurencija, već je ministarstvo bilo osviješteno našim prijedlogom i transferom znanja, iskoristili su moment, malo "zakasnili“ te prezentirali svoju platformu", navodi Kozjak. 

Direktan ulazak države u privatan sektor 

No, dodaje, jesu li konkurencija ostatku tržišta u kontekstu domaćih web shopova i web stranica? To sigurno. "Ovo je segment u kojem ministarstvo ulazi direktno u privatni sektor. Smatram da se s resursima koje imaju na raspolaganju teško može nositi bilo koji privatnik. Mnogi se neće moći u ovom segmentu održati te će se samim tim mnogi i zatvoriti", naglašava. 

I dalje se nadaju da Ministarstvo ima u planu omogućiti pristup i povezivanje komercijalnih platformi i poljoprivrednika kako bi na taj način ubrzali i osnažili procese digitalizacije i podizanje konkurentnosti hrvatskih poljoprivrednika na tržištu EU i šire. "Cilj, misija i vizija tvrtke VeeMee je uvijek bila ka zajedničkom cilju, povećanju poljoprivredne proizvodnje, prezentiranje poljoprivrednika krajnjem kupcu i svijest o hrani koju konzumiramo. Drago nam je da se i Ministarstvo pridružilo u ostvarenju cilja - na svoj osebujan način", zaključuje Kozjak.

Slično razmišljaju i u Burzi hrane. Kako su nam rekli, svakako su "više nego u čudu" od same najave Ministarstva pa sve do puštanja stranice tržnica.hr. Kao privatni portal koji je na tržištu već više od 7 godina i s konceptom koji imaju, uložili su, kažu, osim ideje značajna financijska sredstva i resurse u projekt.

Razlika privatnog i javnog novca?

U proteklom su razdoblju u više navrata upoznali odgovorne ljude u Ministarstvu poljoprivrede s projektom. Tako da nema dvojbe da su odgovorni ljudi bili upoznati s njihovim portalom. Jedino im nije jasno kako je moguće da odgovorni u Ministarstvu ne razumiju razliku privatnog i javnog novca i tržišnog poslovanje gdje država ne smije biti konkurencija privatnim ulagačima s javnim novcem i našim podacima.

"Ne možemo se oteti dojmu da su veliki dio formi i strukturu podataka preslikali s našeg portala. U svakom slučaju možemo očekivati da će Ministarstvo poljoprivrede uložiti naš novac ili novac iz fondova u tržišno natjecanje s Amazonom, Alibabom, Njuškalom i drugim igračima na internetu", kažu iz Burze hrane. 

Zašto se išlo na izradu vlastitog web rješenja, a ne pomoći postojećim pružateljima tih usluga, pokušali smo dodatno dobiti odgovor iz Ministarstva poljoprivrede, koji zasad nije stigao do naše redakcije. Time nemamo ni odgovor je li točan podatak, kako se spominje neslužbeno, da je projekt vrijedan 200.000 kuna, a ugovor potpisan na četiri godine. 

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo nacionalnu internet tržnicu

Prema onome što su objavili, stranica omogućava kupnju i prodaju domaćih proizvoda iz cijele Hrvatske od strane 550 poljoprivrednih proizvođača koje kupci mogu odabrati između 11 kategorija. Platforma nudi voće, povrće, meso, ribe, mliječne proizvode, jaja, pčelarske proizvode, žitarice, ulja i masti, pića te ostale poput bilja i začina te prirodne kozmetike, a za njen je razvoj zaslužna domaća tvrtka Agrivi.


Tagovi

Nacionalna internet tržnica Trznica.hr Finoteka Burza hrane GoGreen VeeMee Hrvoje Kolman Alan Slapar Marko Kozjak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/