Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU parlament
  • 12.07.2019. 13:30
  • Bruxelles

Ivan Vilibor Sinčić: HDZ i SDP nisu ni aplicirali u Odbor za poljoprivredu, jer su je davno otpisali

Razgovarali smo s novim europarlamentarcem iz redova Živog zida. Što možemo očekivati od njegovog mandata u segmentu poljoprivrede, hrane i okoliša kroz EU institucije saznajte iz prvog intervjua za Agroklub

Foto: Motionplaycro
  • 1.373
  • 576
  • 1

U novom sazivu EU parlamenta Hrvatsku predstavlja 11 zastupnika koji će imati prilike utjecati na donošenje brojnih odluka u razdoblju mandata od 2019. do 2024. godine, a time i na kreiranje politika iz domene poljoprivrede i razvoja ruralnih prostora.

Rad predstavnika uvelike je kanaliziran kroz Odbore EU parlamenta, koji su nedavno formirani u ovom sazivu. Loša je vijest da nemamo niti jednog stalnog predstavnika, u nama najvažnijem odboru, onom za Poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI).

Dobra je vijest da imamo 2 zastupnika u svojstvu zamjena u istom odboru: Ružu Tomašić iz redova Europskih konzervativaca i reformista (ECR) i Ivana Vilibora Sinčića, nezavisnog (NI).  

Hrvatska više nema predstavnika u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj EU parlamenta

Potonji je postao redovnim članom Odbora Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), a u druga dva je u statusu zamjene; Odboru za industriju, istraživanje i energiju (ITRE) i već spomenutom Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI).

Tim povodom razgovarali smo s novim europarlamentarcem koji će nakon nedavne bure u Živom zidu, predstavljati prvi put tu političku opciju u Bruxellesu i Strasbourgu, centrima europske administracije. 

Biti nebitan je stvar sposobnosti

Budući da ste postali zamjenskim članom Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj EU parlamenta što možemo očekivati u toj domeni u mandatu koji je pred Vama?

Kao i u svakoj fazi svog političkog djelovanja beskompromisnošću se boriti za hrvatske interese. U stalnom sam kontaktu s hrvatskim poljoprivrednicima i njihovim organizacijama i znat ću prepoznati što je dobro za hrvatsku poljoprivredu.

Već prvih dana kod izbora predsjednika potvrdila se teza Živog zida kako je EU centralizirana. Talijan Sassoli zamijenio je Talijana Tajanija i time je Italija dobila svog sedmog predsjednika Parlamenta. Njemačka i Francuska imale su po šest, zemlje u centru isto po nekoliko. S druge strane, 15 zemalja na periferiji, među kojima i Hrvatska zajedno nisu imale niti jednoga.

Planiram održavati dvosmjernu komunikaciju s hrvatskim poljoprivrednicima - s jedne strane obavještavat ću ih o svemu što se događa, a s druge strane uzet ću njihove prijedloge i izložiti ih na odboru. Imati malu površinu ili broj stanovnika je geografska činjenica, ali biti nebitan je stvar sposobnosti.

Strateški poraz hrvatskog HDZ/SDP establišmenta

Kako komentirate situaciju da RH nema niti jednog redovnog člana AGRI odbora, a ima npr. 2 u radu Odbora za vanjsku politiku ili također 2 u Odboru za ribarstvo?

To je strateški poraz hrvatskog (HDZ/SDP) establišmenta. Oni se za te odbore nisu čak ni aplicirali. Davno su oni otpisali hrvatsku poljoprivredu. Bila je moja želja postati redovitim članom odbora AGRI pošto sam član poljoprivrednog odbora i u Hrvatskom saboru, ali sekretarijat koji o tome odlučuje je odlučio nešto drugo.

Nažalost, Hrvatsku vode odnarođeni diplomati koji su uvijek prodavali hrvatske interese i popuštali stranim pritiscima ne bi li za uzvrat za sebe našli kakvu bolju poziciju u Europskim ili svjetskim institucijama. Sanader, Jandroković, Milanović, Grabar-Kitarović, Plenković i mnogi drugi svi su pripadnici sluganskog diplomatskog establišmenta. Onako kako su nastupali u diplomaciji, tako su nastupali i u svim drugim politikama pa tako i poljoprivrednoj.

Situacija oko Agrokora bila je povijesna prilika

Jeste li u komunikaciji s nacionalnim Ministarstvom poljoprivrede, a u smislu zastupanja nacionalnih interesa ili promocije domaćih proizvoda kroz Vaš utjecaj u Bruxellesu? 

Na probleme u hrvatskoj poljoprivredi i sigurnosti hrane upozoravam Ministarstvo i nadležnog ministra još od 2016. godine, a osobito kod rasprave i donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Zakona o OPG-u ili Zakona o šumama. Naše su prijedloge mehanički odbijali. Situacija oko Agrokora bila je povijesna prilika da se isprave mnoge nepravde u hrvatskoj poljoprivredu, ali smo ju propustili. Veliki proizvođači ostaju i dalje miljenici Ministarstva poljoprivrede. Promociju hrvatskih proizvoda i brandova te zaštitu malih proizvođača predstavili smo prije izbora u našem Manifestu i red je da se tih politika držim i nakon izbora.

Znam da su neki bivši zastupnici bili ignorirani od strane Ministarstva poljoprivrede, ali ja to ne namjeravam dopustiti. Bez obzira na stranačku iskaznicu ili razlike u programu red je da Ministarstvo poljoprivrede poštuje sve europarlamentarce kao predstavnike Hrvatske.

ZPP omogućila jednom Lactalisu da preuzme hrvatsku mliječnu industriju

Kako gledate na Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) EU i na domaći Program ruralnog razvoja?

Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) je politika unije koja je najdalje otišla. Nisu svi u monetarnoj uniji (eurozoni), energetska unija tek stasava, ali zajedničku poljoprivrednu politiku provode svi.

Pokazalo se da ZPP često ide na ruku velikim zemljama i velikim proizvođačima, a Hrvatska u kojoj 98% proizvođača čine mali OPG-ovi nije se u toj politici snalazila. ZPP mora ići u smjeru da poštuje specifičnosti Hrvatske odnosno svake zemlje jer će u suprotnom to biti samo dodatni element nefunkcioniranja EU koji će dovoditi u pitanje njezin opstanak.

Upravo je ZPP omogućila jednom Lactalisu da preuzme hrvatsku mliječnu industriju i preko nje uništi hrvatskog stočara.

Moramo slušati struku i znanost, a ne lobije

U vrijeme naglašene depopulacije ruralnog prostora RH, što smatrate najvećim današnjim izazovom domaćih poljoprivrednika?

Najveći problem je oduvijek bilo gospodarenje poljoprivrednim zemljištem - već gotovo 30 godina niti jedna vlada nije tu mnogo napravila. Hrvatska ima ogromne površine poljoprivrednog zemljišta koje su tijekom godina prešle Hrvatskim šumama. Osim toga, ništa nema od predizbornog obećanja o osnivanju prijeko potrebne Agrobanke. Problem je i financiranje.

Državna AgroBanka? Samo jedna nepotrebna socijalistička ideja

Jako me smetaju nepravde. Na primjer, u srpnju prošle godine dobio sam nekoliko pisama poljoprivrednika koji ne mogu dobiti kredit od HBOR-a od nekoliko stotina tisuća kuna dok je u isto vrijeme ta banka plasirala 650 milijuna kuna na Maršalove otoke za izgradnju fiktivnog broda u sklopu fiktivnog posla. Kako se s takvom Vladom može razvijati poljoprivreda?

Mnogi Vašu političku opciju etiketiraju kao destruktivnu ili nedovoljno konstruktivnu. Kako odgovarate na takve navode?

Mi jesmo antisistemska opcija, ali sistema u kojem caruje nered, nepravda, korupcija, pogodovanje, nepotizam. Mora se uspostaviti red, pravnu državu, funkcionalne institucije, a to ne mogu oni koji su obnašali vlast, već samo nova generacija. Moramo slušati struku i znanost, a ne lobije. Uvijek sam volio razgovarati s ljudima raznih mišljenja i naći najbolje rješenje. U narednim mjesecima mi ćemo, u suradnji s akademskom zajednicom, dodatno pojačati naše poljoprivredne politike, a one su se uvijek temeljile na malim OPG-ovima koji predstavljaju 98% svih poljoprivrednika, i predstaviti ga javnosti.


Tagovi

Ivan Vilibor Sinčić Živi Zid EU Parlament Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]