Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kulturna baština
  • 02.12.2022. 09:00

Hrvatski lipicanci na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

Hrvatski uzgoj ovih prekrasnih životinja je najveći u svijetu i broji 2.244 grla, a jedini je nacionalni uzgoj koji sadrži lipicance dva tipa.

Foto: Depositphotos/scigelova
  • 313
  • 52
  • 0

Međuvladin odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva upisao je multinacionalno nominiranu "Tradiciju uzgoja lipicanaca (Lipizzan horse breeding traditions)“. 

Nominaciju je prijavila Slovenija, u ime osam država koje održavaju ovu tradiciju, a pored nje to su: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Italija, Rumunjska, Austrija i Slovačka.

Zajedničke mjere zaštite

Slovensko ministarstvo kulture, navodi kako je konj lipicanac stoljećima imao simboličnu ulogu u svih osam zemalja.

"Registracijom potvrđujemo snažnu kulturnu dimenziju koja se, između ostalog, očituje u bogatoj kulturnoj baštini i društvenim značenjima koja danas poprima uzgoj lipicanaca. Bliska saradnja zemalja će se naravno nastaviti i nakon registracije. Imamo obvezu provoditi zajedničke mjere zaštite ove nematerijalne baštine, na što smo se obvezali nominacijom", navela je Špela Spanžel, v.d. direktorice Uprave za kulturna dobra Slovenije.

Imaju jaku simboličku ulogu (Foto: Miljan Erbez)

Istaknuli su i širok spektar kulturnih i društvenih praksi, znanja i vještina, kao i usmene tradicije, proslava i konjičkog sporta u vezi s uzgojem lipicanera. Primarna svrha uzgoja konja, temeljena na pomno dokumentiranom iskustvu i poznavanju evolucije pasmine, vezana je uz klasičnu dresuru i konjički sport, s kojim se poistovjećuju sve zemlje sudionice. U nekima je proširen i na svakodnevni život seoskih zajednica u kojima je lipicanac bio radni konj.

Hrvatski uzgoj lipicanaca najveći u svijetu

Kako je navelo Ministarstvo poljoprivrede, na našem području lipicanci su uzgajani već oko 1800. godine u ergeli grofa Andrije Jankovića u Terezovcu (današnjem Suhopolju) kod Virovitice. Danas su na hrvatskom uzgojnom području, najviše zastupljeni u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Uzgoj lipicanaca u Hrvatskoj provodi se u dva oblika: u državnim ergelama i zemaljski uzgoj u seoskim gospodarstvima. Između oba načina, pojašnjavaju, postoji uska povezanost koja se razvija od 19. stoljeća, a posebno je naglašena od 20-tih godina 20. stoljeća kada su osnovane i prve konjogojske udruge  na području Slavonije.

"Osobitost hrvatskog uzgoja je u tome što su lipicanci postali dijelom narodnog uzgoja i tradicijske kulture", naglašava Ministarstvo dodajući da je početak izgradnje lipicanske pasmine 1580. godina u ergeli Lipica, a kasnije se širila na prostoru država bivše Austro-ugarske monarhije. U istim državama nastajale su državne i privatne ergele te privatni nacionalni uzgoji.

Inače, lipicanac je rezultat dugotrajne, stroge i sustavne selekcije zbog čega je postao jedna od najpoznatijih svjetskih pasmina. 

"Hrvatski uzgoj lipicanaca je najveći u svijetu i broji 2.244 grla, a jedini je nacionalni uzgoj koji sadrži lipicance dva tipa (dva uzgojna cilja), "zaprežni“ u Đakovu i privatnom uzgoju i "klasični“ u Lipiku, koje kao takve treba u budućnosti sačuvati dobro osmišljenom i vjerodostojno vođenom jedinstvenom nacionalnom uzgojnom strategijom", zaključuju iz resornog ministarstva. 

Lipicanci na ergeli u Lipiku dobivaju nove prostorije

U ovom pothvatu zajedno su sudjelovali predstavnici državnih ergela, privatni uzgajivači, stručnjaci za nematerijalnu kulturnu baštinu, stručnjaci za kulturu, istraživači i lokalne zajednice. Na sjednici Odbora koja je održana u glavnom gradu Maroka, Rabatu donesena je i odluka da se na tu listu uvrsti i tradicija pčelarstva u Sloveniji.  

Na stranicama UNESCO-a pod točkom 7.b.40 objavljeno je više informacija o nominaciji tradicije uzgoja lipicanaca. 

„Tradicija uzgoja lipicanaca“ upisana je danas na UNESCO Reprezentativan popis nematerijalne baštine čovječanstva, kao...

Objavljuje Marija VučkovićČetvrtak, 1. prosinca 2022.

Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Lipicanac Konj UNESCO Kulturna baština Zaštita lipicanaca


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]