Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mesa
  • 30.11.2023. 13:10
  • Sisačko-moslavačka, Petrinja

Hoće li investicija u veliku farmu pilića ugroziti domaće peradare?

Koji su planovi Petrinja Chicken Company saznali smo od predsjednika Uprave, Oleksiya Shevchenka.

Foto: Petrinja Chicken Company
  • 5.821
  • 665
  • 0

U red najvećih investicija danas u Hrvatskoj svakako pripada izgradnja najmodernije farme pilića na području Sisačko-moslovačke županije.

Projekt se sastoji od tvornice za preradu peradi kapaciteta 150 tisuća tona pilećeg mesa godišnje, s valionicama i kompleksom za tov peradi na 24 lokacije po 12 peradarnika, s kapacitetom po lokaciji od 600 tisuća pilića, te tvornicom za proizvodnju stočne hrane.

Investitori u progon planiraju integrirati i veterinarsku službu s laboratorijima, sektor za inovacije i razvoj te bioplinsko postrojenje za proizvodnju zelene energije.

Kako će izgledati najmodernija farma pilića u Hrvatskoj, provjerili smo u Italiji

Kakva je trenutačna situacija s ovim projektom u koji se planira uložiti više od 570 milijuna eura i otvoriti 3.500 novih radnih mjesta, doznali smo od predsjednika Uprave Petrinja Chicken Company, Oleksiy Shevchenka.

Traže kooperante u Hrvatskoj

U poljoprivrednoj javnosti izražene su bojazni da će ova ambiciozna investicija biti pogubna za domaće peradarstvo, pa smo upitali predsjednika uprave hoće li njihova proizvodnja hrvatsko tržište preopteretiti golemom količinom pilećeg mesa.

"Neće, jer su naša ciljana tržišta izvan Hrvatske, a gotovo cijeli kapacitet namijenjen je upravo izvozu, što Hrvatsku pozicionira kao globalnog igrača“, rekao je Oleksiy Shevchenko, predsjednik uprave Petrinja Chicken Company i naglasio: "Konzumacija pilećeg mesa u svijetu raste, a očekuje se nastavak rasta potražnje, za prosječno tri posto godišnje. Naša je investicija odgovor na te, sve veće potrebe tržišta“.

Hrvatska godišnje uveze 25 tisuća tona pilećeg mesa, a ova tvrtka će od ukupne godišnje proizvodnje na naše tržište plasirati svega 10 do 15 tisuća tona pilećeg mesa, nastavlja Shevchenko. Uvjeren je da će ovom investicijom Hrvatsku postaviti na svjetsku mapu izvoznika i trgovaca piletinom i pilećim proizvodima.

Ciljana tržišta planirane najmodernije farme pilića su van Hrvatske, kažu u PCC

Na pitanje računaju li na neku potporu od države za svoju investiciju, odgovara. "Financijsku potporu RH nismo tražili jer projekt financiramo isključivo vlastitim sredstvima i sredstvima investitora“.

Obrazlaže da od ukupnog iznosa investicije, koja iznosi više od 570 milijuna eura, u građevinsku infrastrukturu uložit će oko 350 milijuna eura, u tehnološku opremu i zelenu tehnologiju 143 milijuna eura, dok se ostatak odnosi na ulaganje u obrtni kapital nužan za početak operativnih aktivnosti ovako velikog projekta, na kojem trenutačno radi 70 ljudi.

U Lekeniku niče moderna farma pilića

Radi se o ulaganju sa značajnim povratom te relevantnom godišnjom profitabilnosti, opisuje naš sugovornik. Neto profitnu maržu procjenjuju na 20-ak posto, što će u roku od 15 godina, smatra on, generirati iznimne poslovne rezultate, kako za dioničare tako za sve povezane sudionike.

"Investicije ove veličine potiču i ukupno gospodarstvo države. Za uspjeh projekta, osim naših zaposlenika, važni dionici su i kooperanti koji će prvenstveno biti iz Hrvatske i to u svim potrebnim branšama“, rekao je predsjednik uprave PCC te pozvao sve potencijalne kooperante da ih kontaktiraju radi moguće suradnje.

Kakav je utjecaj na okoliš?

Zanimalo nas je kako će ovako veliki projekt s brojnim proizvodnjim pogonima utjecati na okoliš i kako misle provesti standarde po pitanju sigurnosti hrane i transparentnosti u opskrbnom lancu.

Shevchenko pojašnjava da će se na farmi primjenjivati IFS standard i ESG načela, koji pozitivno utječu na cijeli dobavljački lanac i to u svim fazama prerade hrane, što će u konačnici osigurati kvalitetan proizvod.

"Petrinja Chicken Company će uzgoj pilića vršiti u skladu s inicijativom European Chicken Commitment kojom se garantiraju optimalni uvjeti tijekom uzgoja, kao primjerice pristup danjem svjetlu, dovoljno prostora za slobodno kretanje, ekološka prehrana i svi drugi uvjeti za dobrobit životinja", kazao je predsjednik uprave.

Sve značajnija ESG dimenzija u poslovanju i izvještavanju, uz podršku relevantnih internacionalnih revizorskih tvrtki implementirana je u procese tvrtke, s posebnim naglaskom na okoliš, što je i razumljivo s obzirom na činjenicu da se tu radi o velikom prehrambenom kompleksu, opisuje on.

Pojašnjava da se značajan dio investicije odnosi na ulaganja u obnovljive izvore energije. Njihov integrirani sustav imat će kapacitet od 10 MW, a sustav biomase 1 MW. Putem fermentacije proizvodit će 63 tisuće tona organskog gnojiva godišnje. Koristit će proizvodne nusprodukte kao gorivo, čime se minimizira nastanak otpada.

50 milijuna eura godišnje lokalnoj zajednici

Zbog velikog broja budućih zaposlenika, ova tvrtka planira izgraditi stambene zgrade, jer kako kaže, na vrijeme su odlučili osigurati i smještaj svojim zaposlenicima i njihovim obiteljima.

"Planiramo izgradnju dvije višestambene zgrade pojedinačnog kapaciteta 800 ljudi, što će vjerujemo, privući mlade hrvatske stručnjake i pružiti im priliku da ostanu u Hrvatskoj, ali i da razvijaju ovaj kraj, posebno nakon nedavnih potresa", otkriva.

Oleksiy Shevchenko, predsjednik uprave Petrinja Chicken Company

Na pitanje zašto su se odlučili baš za Sisačko-moslavačku županiju, odgovara da je to područje s visokom stopom nezaposlenosti, a ovim projektom će se otvoriti veliki broj radnih mjesta i podignuti gospodarstvo.

"Nakon realizacije našeg projekta ova županija i jedinice lokalne samouprave će od poreza, prireza i ostalih davanja imati financijsku korist veću od 50 milijuna eura godišnje,“ iznosi je Shevchenko.

U planu je i program stipendiranja nadarenih učenika u lokalnim školama, te studenata. Potaknuti njihovom otvorenošću i dobrodošlicom, Petrinja Chicken Company će se kaže on, uključiti i u lokalnu zajednicu, podrškom lokalnim sportskim klubovima, turističkim manifestacijama i udrugama.

Pomoć Ukrajini

Svakodnevna i nezaobilazna tema je i rat u Ukrajini.

Spomen ratnih okolnosti odgovara nam da "rat negativno utječe na svakog od nas i jedina mi je želja da što prije završi, i da se ponovno uspostavi mir".

Kaže da vlasnik Petrinja Chicken Company, Andrii Matiukha, iako živi već dugi niz godina u Hrvatskoj, kontinuirano od početka rata donira potrebne stvari Ukrajini.

Ističe da je njihova zaklada “Favbet Foundation” od početka rata donirala preko 250 džipova i pickup-ova te ostalu potrebnu opremu vojsci i policiji Ukrajine vrijednosti preko 5 milijuna eura. Organizirana je pomoć za 5.500 obitelji u Ukrajini te investirano u obrazovanje više od 600 djece na ratom zahvaćenom području.


Tagovi

Petrinja Chicken Company Farma pilića Oleksiy Shevchenko Izgradnja farme Tov pilića Predsjednik uprave


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer