Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarna stranka
  • 04.03.2024. 13:30
  • Krapinsko-zagorska, Gornja Stubica

Hadžić: Hrvatskoj ne treba seljačka buna, ali joj trebaju reforme u poljoprivredi

Žurnu isplatu preostalog dijela potpore ratarima uslijed poremećaja na tržištu do iznosa 135 eura/ha, te preostalu isplatu potpora za 2023. najkasnije do 15. travnja, zatražila je Agrarna stranka.

Foto: Agrarna stranka
  • 844
  • 126
  • 0

"Isplata potpora do 30. lipnja kako je nedavno najavilo Ministarstvo poljoprivrede, onemogućava kupnju repromaterijala za sjetvu i uspješno obavljanje proljetne sjetve, jer je to izvan svih agrotehničkih rokova", upozorilo je vodstvo Agrarne stranke - Pokreta za hrvatsku poljoprivredu, okupljeno u Gornjoj Stubici "Pod Gupčevom lipom“ kako bi na simbolički način ukazalo na težak položaj hrvatskih seljaka.

Zatražili su stoga, kao mimimum što resorno ministarstvo treba učiniti, žurnu isplatu preostalog dijela potpore ratarima uslijed poremećaja na tržištu do iznosa 135 eura/ ha za jesenske kulture, kako je i bilo obećano do prvih 30 ha, te preostalu isplatu poticaja za 2023. najkasnije do 15. travnja. 

"Novaca u državi ima samo je pitanje želi li se ili ne pomoći poljoprivrednicima i zadržati domaća proizvodnja", istaknuo je predsjednik stranke Robert Hadžić upozoravajući da će se u protivnom još više uvoziti, uvoznički lobi zadovoljno trljati ruke, a visoku cijenu uvoza plaćati hrvatski građani.

Ekstra profit u lancu 

Kao i europske koji prosvjeduju diljem Europe, i naše poljoprivrednike muče problemi uvoza iz trećih zemalja koji ruše cijene poljoprivrednih proizvoda. Isti se ne proizvode po EU standardima što se tiče upotrebe pesticida i kao takvi čine nelojalnu konkurenciju, ističu, navodeći kao primjer egipatski krumpir, marokansku rajčicu i slično.

Podsjećaju i da je kod nas cijena kruha i dalje 1,60 euro za 800 grama, odnosno preko 2 eura za kilogram, kao i kada je pšenica bila preko 30 euro centi/kg premda su hrvatski seljaci lani dobili tek 16 euro centi što nije pokrilo ni troškove proizvodnje.

"Za osiromašene hrvatske građane i sam kruh je postao preveliki trošak za kućni budžet čime se stvara jaz između potrošača i proizvođača. Očito se negdje u tom lancu stvara ekstra profit, jer naši seljaci prodaju jeftino i propadaju, a potrošači kupuju skupo i najčešće nekvalitetno iz uvoza", ističu. 

Hrvatskoj, kaže, ne treba seljačka buna, ali joj trebaju reforme u poljoprivredi kako bi se potakla proizvodnja voća, povrća, mesa i mlijeka na malim i srednjim gospodarstvima kako bi potrošači jeli domaću i zdravu hranu, a seljak mogao živjeti od svog rada.

Istaknuli su i da smo jedina zemlja koja je od ulaska u EU bitno smanjila proizvodnju poljoprivrednih proizvoda te u proteklih 11 godini nije ispunila niti jedan od glavnih ciljeva Zajedničke poljoprivredne politike kao što su prehrambeni suverenitet odnosno samodostatnost jer u većini glavnih proizvoda smo ispod 50 % vlastitih potreba.

Državno zemljište dati mladima

Navode i da je pravedan dohodak poljoprivrednika kod nas mrtvo slovo na papiru jer većina sredstava odlazi velikim poljoprivrednim sustavima koje se preferira i na natječajima za EU fondove. K tome, sela nam se prazne i propadaju jer obitelji od svog rada na poljoprivredi ne mogu živjeti.

Dodatan problem je i prekomjerna administracija da bi se ostvarile potpore koje kasne u isplati i koje se svake godine smanjuju.

Podsjećaju i na neriješen problem državnog poljoprivrednog zemljišta koje se, smatraju, žurno mora dati mladim poljoprivrednicima u svrhu proizvodnje, makar i na privremeno korištenje, dok se trajnije ne riješi problem. 


Tagovi

Agrarna stranka Robert Hadžić Konferencija Problemi u poljoprivredi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]