Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 23.05.2022. 15:00

Gnojiva - kupiti sada ili pričekati daljnji pad cijena?

Neka gnojiva su pojeftinila. Neizvjesnost na tržištu i dalje vlada

Foto: Depositphotos/iamporpla
  • 3.499
  • 260
  • 0

Klackalica s cijenama gnojiva se nastavlja. Ovoga puta padaju za neke vrste. Naime, prošli je tjedan amonijev nitrat (KAS) pojeftinio za dodatnih 35 eura po toni, dok je urea bila 150 eura jeftinija, navodi Agrarheute. Za KAS su od travnja manje za 300 eura po toni. Slično se događalo za ureu i tekući amonijev nitrat uree (AHL), dok su one za diamonijev fosfat (DAP) i potašu ostale nepromijenjene i na vrlo visokom nivou.

Tome su doprinijele manje cijene plina koji je najvažniji trošak u ovoj proizvodnji. Kupci i poljoprivredni proizvođači su pokazivali slabije zanimanje, jer ne žele kupovati gnojivo po papreno visokim iznosima, a postoji rizik od daljeg smanjenja. Svi čekaju njihovu konsolidaciju.

Cijene prirodnog plina padaju. Sredinom ožujka trebalo je izdvojiti 230 eura po MWh, a sada oko 90 eura po MWh. Veliki proizvođači gnojiva više nemaju dobar argument koji bi opravdao visoke cjenovne vrijednosti.

Međutim, izrazito slab euro, koji uvoz u dolarima značajno poskupljuje, sprječava njihov dalji pad. Euro je od travnja izgubio više od 10 posto vrijeednosti i trenutno se trguje između 1,04 i 1,05 dolara.

Pojeftinila dušična gnojiva

KAS je u njemačkim uvoznim lukama dostizao manje od 660 eura po toni što je oko 35 eura manje nego prethodni tjedan i više od 300 eura manje od onoga što se tražilo na vrhuncu cijena sredinom ožujka. U Francuskoj se za njega moralo izdvojiti 650 €/t.

Za tonu uree u njemačkim lukama se trebalo izdvojiti 875 eura što je pad od 150 eura u odnosu na prošli tjedan i 410 eura u odnosu na sredinu ožujka. AHL je na njemačkim spot tržištima dostizao 640 eura.

Cijena uree je pala (Foto: Depositphoto/Leonid_Eremeychuk)

Cijene fosfornih gnojiva su i dalje nepromijenjene. Za tonu DAP-a bilo je potrebno malo manje od 1.000 eura. Kada su u pitanju kalijeva, njihova cijena je porasla na oko 610 eura po toni. Do rasta je došlo zbog snažnog utjecaja embarga na izvoz iz Rusije i Bjelorusije.

Urea za isporuku u lipnju na tržištu budućnosnica u SAD dostigla je samo 622 USD/t što je 40 dolara manje od početka svibnja i 265 dolara manje od sredine ožujka.

Slično je i na drugim tržištima. Egipatska urea se nudi za 750 eura, a na Bliskom istoku se trenutno može kupiti za 705 eura/t. 

Indija, koja je najveći svjetski uvoznik, kupila je 11. svibnja oko 1,5 milijuna tona uree po cijeni od 677 eura na zapadnoj, odnosno 680 eura po toni na istočnoj obali Indije.

Rusija najvažniji igrač na svjetskom tržištu

I pored sankcija, Rusija nastoji ispuniti svoje obaveze prema kupcima. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na sugestiju generalnog tajnika UN-a Antonia Guteressa, rekao je da bi Rusija trebala dozvoliti isporuke ukrajinskih žitarica u zamjenu za olakšavanje ruskog i bjeloruskog izvoza potaše.

Moskva traži ublažavanje sankcija

Ova zemlja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača kalijevih, fosfatnih i dušičnih gnojiva, odnosno drži 13 posto svjetske proizvodnje i najveći je izvoznik.

Prema podacima američkog Instituta za gnojiva, ova zemlja isporučuje oko 23 posto svjetskog izvoza amonijaka, 14 posto izvoza uree, 10 posto izvoza fosfata i 21 posto izvoza potaše. Najveći uvoznici su Brazil s 21 posto, Kina s 10 posto i Indija s četiri posto.


Tagovi

Pad cijena Cijena gnojiva Dušik Tržište gnojiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]