Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gruntovnica vs katastar
  • 28.03.2024. 12:00

Gdje smo s usklađivanjem zemljišnih knjiga i katastra? Evo što kaže Ministarstvo pravosuđa

Konačni cilj je uspostava Baze zemljišnih podataka u kojem se zajednički vode usklađeni podaci zemljišne knjige i katastra, kažu nam iz Ministarstva pravosuđa i uprave navodeći da prijedlog za izmjenu Zakona o nasljeđivanju smatraju neutemeljenim.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL, Ž.R. Kristić
  • 6.585
  • 373
  • 0

Upis u katastar ne čini vas vlasnikom zemljišta odnosno nekretnine. Ono što je relevantno su zemljišne knjige (gruntovnica) koje vodi sud i u kojima se promjena vlasnika provodi temeljem strogih zakonskih odredbi. 

A upravo u tom dijelu, Hrvatska ima priličan problem. Kako smo i pisali, neriješena imovinsko-pravna pitanja jedan su od kamena spoticanja razvoja poljoprivrede i mnogih ruralnih sredina. Jedna parcela, 10 suvlasnika, jedno stanje u katastru, drugo u gruntovnici, dio je problema koje pokušava riješiti i resorno Ministarstvo pravosuđa i uprave. 

Od 2017. godine zaživio je e-katastar. Točnije na stranici uredjena-zemlja na jednom mjestu objedinili su katastar i zemljišne knjige.

Uspostava Baze zemljišnih podataka

Kako nam kažu iz Ministarstva pravosuđa, zajedno s Državnom geodetskom upravom kontinuirano provode projekte vezane uz sređivanje i usklađivanje zemljišnih podataka odnosno podataka zemljišne knjige i katastra.

"Konačni cilj usklađenja podataka je uspostava Baze zemljišnih podataka u kojem se zajednički vode usklađeni podaci zemljišne knjige i katastra", objašnjavaju za Agroklub.

U tu svrhu, trenutno se provodi projekt "Unaprjeđenje informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra“ u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) 2021.-2026.kojoj je konačni cilj uspostava ove baze za 60 posto svih katastarskih čestica u Republici Hrvatskoj.

Trajanje projekta je do kraja drugog kvartala 2026.

Odvjetnik Mladen Jurić o regulaciji zemljišta: Neki su zakoni sasvim u redu, ali se ne provode

Također, dodaju da je u tijeku i provedba Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskog područja 2021.-2030., tijekom koje se provode postupci nove katastarske izmjere, izrade novog katastarskog operata i obnova zemljišne knjige, a koji postupci završavaju uspostavom navedene Baze zemljišnih podataka. 

Ističu i da su uočili problematiku nepodnošenja prijedloga za upise u zemljišnu knjigu.

Stoga su pristupili i izmjeni zakonodavnog okvira u 2022. godini. Podsjećaju da je člankom 105. Zakonom o zemljišnim knjigama propisano da se prijedlog za upis podnosi elektronički putem javnog bilježnika ili odvjetnika, kao obveznih korisnika elektroničke komunikacije sa sudom putem Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS). Dakle, javni bilježnik nakon sastavljanja javnobilježničkog akta, solemnizacije ili ovjere potpisa na ispravi, koja je temelj za upis u zemljišnu knjigu, obvezan je podnijeti prijedloga za upis u zemljišnu knjigu.

"Osim navedenoga, ovo Ministarstvo kontinuirano provodi kampanje informiranja javnosti, a kako bi se povećala svijest oko važnosti i uloge zemljišnih knjiga te približilo građanima postupke u kojima se njihovo stanje može urediti", naglašavaju za naš portal. 

Neutemeljeni zahtjevi za izmjenama Zakona o nasljeđivanju 

Vezano uz Zakon o nasljeđivanju, u kojega se često upire prstom i traži njegova izmjena kako bi se sređivanje zemljišnih knjiga ubrzalo, napominju da je propisano da se ostavinski postupak pokreće po službenoj dužnosti kad sud primi smrtovnicu ili izvadak iz matice umrlih, odnosno s njima izjednačenu ispravu.

Da u katastru pišu jedni vlasnici, u gruntovnici drugi, nije rijedak slučaj (foto: Ž.R. Kristić)

Dodaju isto tako da je propisano da će sud ako se ne zna ima li nasljednika, oglasom pozvati osobe koje polažu pravo na nasljedstvo da se prijave sudu u roku od šest mjeseci od objave oglasa u "Narodnim novinama", te će protekom navedenog roka provesti ostavinsku raspravu na temelju izjave postavljenog skrbnika i podataka kojima sud raspolaže.

General Vinko Vrbanac: Potrošio sam četiri godine da bih uknjižio tri jutra svoje zemlje

U skladu s odredbom članka 6. istoga Zakona, smrću ostavitelja koji nema nasljednika ostavina prelazi na općinu, odnosno grad, koji time dobivaju jednak položaj kao da su ostaviteljevi nasljednici, čega se oni ne mogu odreći.

"Dakle, prijedlog za izmjenu Zakona o nasljeđivanju smatramo neutemeljenim iz razloga što se ostavinski postupak pokreće odmah po službenoj dužnosti čim za to budu ispunjene zakonom propisane pretpostavke, a smrću ostavitelja koji nema nasljednike ostavina prelazi na jedinicu lokalne samouprave", odgovaraju nam. 


Tagovi

Zemljišne knjige Katastar Gruntovnica Zakon o nasljeđivanju Ministarstvo pravosuđa


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.