Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravedna trgovina
  • 15.11.2021. 14:00

Evo kako možete prijaviti nepoštenu trgovačku praksu

Kasni li vam kupac s plaćanjem prehrambenih proizvoda više od 60 dana, možete ga anonimno prijaviti za nametanje nepoštene trgovačke prakse.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
  • 644
  • 69
  • 0

Zabranjeno je iskorištavanje značajne pregovaračke snage otkupljivača, prerađivača i trgovaca u odnosu na njihove dobavljače, nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi. Tako kaže Zakon o njihovoj zabrani u lancu opskrbe hranom, u kojem su detaljno propisana pravila za sve dionike na koje se odnosi.

Najvažnije novosti koje je donio su propisivanje obveznog sadržaja i oblika ugovora, pridržavanje ugovornih obveza, te pravila za izdavanje računa. Radi poboljšanja likvidnosti i tržišne pozicije proizvođača hrane, utvrđeni su striktni rokovi plaćanja za svježe proizvode 30 dana i za ostalu hranu 60 dana, čime je umanjena dotadašnja praksa odgađanja plaćanja koja je ponekad iznosila i više od 120 dana ili kompenzacijskog plaćanja nametnutog od strane trgovaca ili otkupljivača.

Za njegovu provedbu zadužena je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), koja kontrolira sve sudionike u lancu opskrbe hranom - proizvođače, otkupljivače, prerađivače, trgovce poljoprivrednim i prehrambenim proizvo, na veliko i na malo.

Što su nepoštene trgovačke prakse?

Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom nabrojene su 24 nepoštene prakse za trgovce i 9 za otkupljivače ili prerađivače, a neke su iste za jedne i druge. 

Primjerice, zabranjeno je uvjetovanje sklapanja ugovora kompenzacijama, naknade za istraživanje tržišta, obveze za proizvode koji su u vlasništvu otkupljivača ili trgovaca kao što su naknade za kalo, rastep i lom proizvoda, za krađu proizvoda s polica, prodaju ispod nabavne cijene, jednostrani raskidi ili izmjene ugovora.

Nedozvoljena je naplata različitih naknada, poput one za uvrštavanje u prodaju, za smještaj proizvoda na policama, za vraćanje isporučenih, a neprodanih proizvoda, odnosno naplatu naknade za zbrinjavanje takvih proizvoda (uz izuzetke). Zabranjena je i naplata naknade za dostavu proizvoda izvan ugovorenog mjesta isporuke, naknada za širenje prodajne mreže trgovca odnosno preuređenje postojećih prodajnih mjesta ili skladišnih kapaciteta trgovca itd.

Tko može biti kažnjen i u kojem iznosu

Zakon definira koje su teške, a koje lakše povrede, u smislu iskorištavanja značajne pregovaračke snage, te u skladu s tim definira i maksimalne iznose upravno-kaznenih mjera.

Svrha tih mjera je, navode u AZTN-u, uspostava, osiguranje i zaštita poštenih trgovačkih praksi, kažnjavanje počinitelja povrede te odvraćanje počinitelja i drugih osoba od budućih povreda zakona. Pri utvrđivanju kazne regulator u svakom predmetu uzima u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljače.

Pod trgovcem značajne pregovaračke snage podrazumijeva se trgovac čiji ukupni godišnji prihod prelazi 100 milijuna kuna, uključujući povezana društva trgovca, a pregovaračka snaga otkupljivača i prerađivača odnosi se na one kojima ukupni godišnji prihod prelazi 50 milijuna kuna.

Kazne za pravne osobe iznose maksimalnih 5 milijuna kuna, a 2,5 milijuna za fizičku osobu koja prodaje proizvod krajnjem potrošaču po cijeni nižoj od bilo koje nabavne cijene. Za ostale teže povrede maksimalna kazna iznosi 3,5 milijuna kuna za pravnu osobu, odnosno 1,5 milijuna kuna za fizičku osobu. Za lakše povrede Zakona kazne su do milijun kuna za pravnu, te do 500 tisuća kuna za fizičku osobu.

Kako prijaviti nepoštenu praksu i što radi AZTN

Prijavu nepoštene trgovačke prakse možete podnijeti Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, koja pokreće postupak po službenoj dužnosti ili na zahtjev stranke (može i anonimno).

Prijava može biti i anonimna (Foto: Depositphotos/londondeposit)

Postupak koji provodi AZTN je vrlo složen. Najprije se prikuplja dokumentacija: pisane obavijesti, podaci, ugovori i slično. Analiziraju se računi, otkupni blokovi, otpremnice, primke, potvrde o vaganju, izvještaji o kalibriranju, potvrde o plaćanju, cjenici. Nakon analize utvrđuje se postoje li uvjeti za izricanje upravno-kaznene mjere.

Onda se saslušavaju stranke i svjedoci. Najčešće se radi o dobavljaču za kojeg se smatra da mu je nametnuta nepoštena trgovačka praksa i vještaku, u situacijama kada su posebna agronomska znanja, iz kemijskog inženjerstva i tehnologije i sl.

Nakon utvrđenja svih činjenica i okolnosti, stručna služba izvješćuje Vijeće koje donosi odluku o tome je li stranka povrijedila odredbe Zakona te visinu kazne. Rješenje po pojedninačnom slučaju Agencija objavljuje na svojoj mrežnoj stranici.

Primjeri slučajeva mogu se pronaći na 89. stranici Godišnjeg izvješća AZTN-a. 

Nepoštene trgovačke prakse ipak se ne isplate?

Pitali smo vas nedavno i je li ovaj Zakon pomogao poljoprivrednicima. Sudeći po vašim odgovorima koje možete vidjeti na linku iznad, ali i odgovoriti u anketi ako već niste, većina smatra da su proizvođači još uvijek u podređenom položaju (gotovo 70 posto). Da je pomogao smatra 15 posto anketiranih, a isti je postotak i onih koji nemaju komentara. 


Tagovi

ZNTP Nepoštena trgovačka praksa Trgovina poljoprivrednim proizvodima AZTN Kazne trgovcima


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.