• Olovna sačma
  • 29.11.2020. 10:30

Europski parlament izglasao zabranu upotrebe olovnog streljiva na vlažnim staništima

Gutanje sačme najčešće uzrokuje akutno trovanje i bolnu smrt ptice, ali i svih onih životinja koje se njome pokušaju hraniti. Europska agencija za kemikalije procjenjuje da to rezultira smrću preko milijun ptica vodarica godišnje.

Foto: Bigstock/ Andrew Balcombe
  • 906
  • 168
  • 0

Europski parlament izglasao je 24. studenog zabranu upotrebe olovnog streljiva u močvarama i ostalim vlažnim staništima širom EU, priopćili su iz Udruge Biom. 

U konačnom glasovanju, 499 zastupnika glasalo je za zabranu, 153 protiv, a 39 ih je bilo suzdržano.

"Nadamo se da je ovo odskočna daska za Uniju, da na kraju posvuda zabrani olovno streljivo", rekao je Ariel Brunner iz organizacije BirdLife Europe.

Akutno trovanje i bolna smrt ptica

Olovo se desetljećima koristi u streljivu i ribolovnim alatima. Meci, koje mnogi preferiraju u streljivu, sastoje se od olovne sačme koja se raspršuje iz oružja u obliku mnoštva malih metaka, za razliku od ispucavanja samo jednog metka.

Zbog toga samo mali udio onog ispaljenog pogađa svoju metu, a ostatak se raspršuje i ostaje u prirodi. U ovakvoj namjeni, procjena je da se oko 21.000 - 27.000 tona godišnje rasprši u okoliš i ugrožava prirodu Europske unije.

Ostatci sačme obično završe u želudcima ptica vodarica poput labudova, flaminga, patki i gusaka. Naime, ptice zamijene olovnu sačmu s kamenčićima koje inače gutaju kako bi pospješile usitnjavanje hrane u želucu. Gutanje najčešće uzrokuje akutno trovanje i bolnu smrt ptice, ali i svih onih životinja koje se njome pokušaju hraniti. Europska agencija za kemikalije procjenjuje da to rezultira smrću preko milijun ptica vodarica godišnje.

Podsjećamo, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske je na glasanju početkom rujna u Europskoj komisiji podržalo strožu regulativu upotrebe olovne sačme u vlažnim staništima. Prema procjenama BIOM-a, u posljednjih 16 godina na hrvatskim vlažnim staništima ispucano je više od 80 tona otrovnog metala.

Uvodi se zabrana korištenja olovne sačme u vlažnim staništima na EU razini?

REACH odbor Europske unije već je u listopadu izglasao zabranu zbog njegovih vrlo toksičnih svojstava, a sada u sljedećih 24 mjeseca streljivo koje se koristi u močvarama mora biti bez olova.


Tagovi

Streljivo Olovo Zabrana EU parlament Trovanje Ptice


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.