Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fondovi
  • 07.10.2020. 12:00
  • Bugarska

Dobili novac iz EU fondova za uzgoj eko soje, a na poljima im raste samo korov

Novinarka Valia Ahchieva je istražila slučaj prijevare s EU fondovima u Bugarskoj. Nitko nije provjeravao polja, a jedna je tvrtka lažirala ekološki uzgoj soje za što je dobila 48.000 eura.

Foto: Depositphotos/lecobron (ilustracija)
  • 5.103
  • 778
  • 0

Nije ovo ni prva, a bojimo se ni posljednja prijevara u korištenju EU fondova. Najnovija takva vijest stiže iz Bugarske gdje je istraživačka novinarka, Valia Ahchieva razotkrila malverzaciju tamošnje poljoprivredne tvrtke. Svojim radom posebno želi privući pažnju glavne europske javne tužiteljice Laure Kövesi.

Ahchieva otkriva kako je stotine hektara poljoprivrednog zemljišta u selu Dabovo zasijano sojom – ali samo na papiru, navodi Euractiv

Ministrica pokušala zataškati stvar

Nakon uvodnog prikaza polja, novinarka prikazuje izjavu bugarske ministrice poljoprivrede, Desislave Taneve tijekom internetskog sastanka s farmerima u lipnju, gdje im je savjetovala da ne otkrivaju prijevaru s EU fondovima.

To ju je i ponukalo da ode provjeriti stanje zemljišta u blizini sela kako bi utvrdila nepravilnosti. Dok je obilazila polja, postalo je jasno da soje koja je upisana skoro i nema, a da je zemlja obrasla korovom. Međutim, zakupac tog zemljišta, lokalna tvrtka Silmik je zatražila financijsku potporu u okviru mjere 11 za ekološki uzgoj te kulture.

Rečeno joj je da je to područje u lipnju pregledala nadležna služba koja nije utvrdila nepravilnosti. No, Ahchieva i njena televizijska ekipa dva su puta posjetili tu lokaciju i zaključili kako na njoj prevladava samoniklo bilje, a stabljike soje su slabe i neobične iako je bilo vrijeme žetve.

Urod pojele krave?

Pokušala je kontaktirati spomenutu tvrtku koja u tom selu ima farmu i ured, a jedina osoba koja je pristala na razgovor bio je njihov traktorist. "Uzgajamo soju, nije ni prskana ni gnojena zato i ima puno korova", pokušao ih je opravdati te dodao da su krave došle ondje pasti pa zato polje tako djeluje.

Uskoro nadzor svih obradivih površina, nema aktivnosti - nema ni potpore

Općinska poljoprivredna služba u obližnjem gradu Maglizh potvrdila je da ove godine nije bilo terenskih inspekcija na tim područjima već su provedeni nadzori zračnim fotografiranjem. Kasnije ih je Ministarstvo poljoprivrede dostavilo novinarki, a na njima nije bilo moguće utvrditi uzgaja li se soja, a kamoli jesu li ispunjeni uvjeti za ekološku poljoprivredu.

Ondašnji državni fond 'Poljoprivreda' potvrdio je da se Silmik nalazi na njihovoj rizičnoj listi. Ono što je zanimljivo je to da su neke inspekcije utvrdile da nije bilo prijevare, a kasnije su tužiteljstvu poslana drugačija izvješća. Međutim, kako tvrde iz resornog ministarstva, ove godine polja nisu pregledana jer je nedostajalo fizičkih kapaciteta za pokrivanje cijele zemlje.

Moraju vratiti 48.000 eura

Fond je kasnije pojasnio da Silmik nema prava na potporu, iako se formalno prijavio za nju, jer krši prava ugovora i morat će nadoknaditi sva sredstva primljena za tekuće razdoblje, u protuvrijednosti od 48.000 eura.

Ahchieva je pokušala doći i do informacije tko je i kako njihova polja identificirao kao površine zasijane eko sojom i došla do izvješća koje pokazuje da je riječ o certifikacijskoj kući Serres – Certification of Environmental Standards sa sjedištem u Njemačkoj.

Farmeri oduševljeno dočekali povećanje proizvodnje biljnih proteina

Iz ureda ove tvrtke u bugarskom gradu Sofiji tvrde da je inspekcija obavljena krajem lipnja. Pregledom je utvrđeno da je soja bila visoka 10 cm, nisu korišteni zabranjeni pesticidi i nije bilo odstupanja te da površina od 64 hektara može proizvesti 128 tona eko proizvoda. Potvrda je izdana bez problema.

Naime, njihov certifikat omogućuje kompaniji da proda do 128 tona eko soje, koju, kako pretpostavlja istražiteljica, vjerojatno nije uzgojila, ali ju može kupiti negdje drugdje i preprodati. 

Ostaje za vidjeti hoće li se Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) pokrenuti kako bi saznala radi li se o pokušaju prijevare ili će ovo ostati još jedan zataškani slučaj korupcije. No, ako zaista dođe do tužiteljice Laure Kövesi, Rumunjke koja je u svojoj zemlji otpremila mnogobrojne korumpirane suce i političare u zatvor, susjednim se Bugarima ne piše dobro. 

U slučaju da znate za bilo kakav slučaj povezan s prijevarom, korupcijom i drugim kaznenim djelima koja utječu na financijske interese EU-a, možete ga prijaviti na ovoj poveznici. 

Dokumentarac novinarke Valije Ahchieve u cijelosti pogledajte u videu: 


Tagovi

Valija Ahchieva Bugarska EU fondovi Prijevare Ekološka proizvodnja Financiranje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]