Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monitoring proizvodnje
  • 17.02.2020. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Uskoro nadzor svih obradivih površina, nema aktivnosti - nema ni potpore

Cilj nam nije oštetiti poljoprivrednika, nego smanjiti količinu obrade podataka i naravno sankcija koje poljoprivrednik dobije pokaže li se da nije obavljao posao, kaže ravnateljica APPRRR-a Matilda Copić.

Foto: Depositphotos/ekkasit919
  • 15.512
  • 1.338
  • 0

Novi IT sustav za nadzor poljoprivrednih površina - Monitoring pod kojim će biti sve površine od 2021. godine, predstavljen je u HGK - Županijskoj komori Osijek na stručnom skupu o biljnoj proizvodnji koji se održava svake godine uoči proljetne sjetve. 

"Za pojedine kulture definiramo koje su minimalne aktivnosti na polju koje svaki poljoprivrednik treba obaviti. Ukoliko iz dostupnih podataka kao što su satelitske snimke, geotagirane fotografije i ostalih podataka koje imamo, utvrdimo da je poljoprivrednik obavljao sve zadane aktivnosti, njegov zahtjev za potporu će biti prihvaćen, no ustanovi li se da on nije obavljao neku ili čak nijednu aktivnost, zahtjev će mu biti odbijen.

Svaki poljoprivrednik u Agronetu može sam pratiti svoje aktivnosti i na taj način odmah vidjeti može li se prijaviti za nešto ili ne. Cilj nam nije oštetiti poljoprivrednika, nego smanjiti količinu obrade podataka i naravno sankcija koje poljoprivrednik dobije pokaže li se da nije obavljao posao“, objasnila je za Osječku televiziju Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Također je predstavljena i novost u vezi E–poljoprivredne kartice, koja će zamijeniti tri postojeće iskaznice - poljoprivrednu, onu za plavi dizel i iskaznicu za korištenje zaštitnih sredstava. Prvi poljoprivrednici novu iskaznicu dobit će već u ožujku ove godine. "Objedinit ćemo sve tri iskaznice u jednu s kojom će se moći pristupiti svim sustavima i svaka će imati elektronski potpis, što znači da će proizvođač iz svoje kuće moći popuniti obrasce i podnijeti ih u Agenciju. Na taj način će se cijela procedura olakšati i nijedan papir se neće moći izgubiti“, rekla im je ravnateljica.

Očekuje se povećanje površina šećerne repe

Krunoslav Karalić, pomoćnik ministrice poljoprivrede, na skupu je iznio procjene proljetne sjetve kao i aktualne propise koji se odnose na poljoprivrednu proizvodnju. "Od 2018. godine, kada je biljna proizvodnja rasla za 12%, bilježimo značajno povećanje u sektoru biljne proizvodnje, žitarica i industrijskog bilja. Očekujemo da ćemo te trendove nastaviti i ove godine, posebice za tehnološki zahtjevne kulture kao što je šećerna repa, gdje smo donijeli program potpore proizvođačima pa očekujemo povećanje površina za više od tisuću hektara."

Dodao je i kako se očekuje da će u proljetnoj sjetvi biti zasijano oko 250 tisuća hektara kukuruza, oko 12.500 hektara šećerne repe, dok se kod suncokreta i soje očekuje sjetva na razini prošle godine.

Proljetna sjetva: očekuje se povećanje površina pod kukuruzom i šećernom repom?

Za sve one koji svoju zemlju obrađuju ekološki, profesor s osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Bojan Stipešević održao je predavanje o pokrovnim usjevima. Radi se o metodi kojom se čuvaju resursi poput ugljika, dušika i sumpora te kojom se u protuvrijednosti na godišnjoj razini štedi po hektaru i do 500 kuna za obična gnojiva tako da ona sigurno ima ekonomska i ekološka opravdanja.

Više o temama sa skupa možete pogledati u videu:


Tagovi

APPRRR Nadzor površina Proljetna sjetva Monitoring Potpore Stručni skup o biljnoj proizvodnji Uzgoj šećerne repe


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]