Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u pčelinjaku
  • 30.04.2022. 16:30

Svibanj u pčelinjaku: Kako spriječiti rojenje u košnici?

Svi dosadašnji radovi sa maticama bili su usmjereni na što jače i bolje polaganje jajašaca, dok u ovom mjesecu pčelari najčešće pokušavaju koliko toliko ograničiti maticu, posebno pred glavnu pašu - bagremovu.

Foto: Depositphotos/Ultrasto
  • 3.551
  • 153
  • 0

U mjesecu svibnju razvoj pčelinjih zajednica se nastavlja ubrzanim intezitetom. Osim toga, ovo je mjesec u godini kada počinjemo ubirati plodove dosadašnjih radova u pčelinjaku.

Zbog tih činjenica, ali i bujanja vegetacije oko nas pčelari su gotovo svakodnevno u pčelinjaku u kojem ima sve više radova. Svi dosadašnji radovi sa maticama bili su usmjereni na što jače i bolje polaganje jajašaca, dok u ovom mjesecu najčešće koliko toliko pokušavaju ograničiti maticu, posebno pred glavnu pašu - bagremovu.

Taj posao se obavlja 10-15 dana, kao i prije svih jakih glavnih pčelinjih paša poput bagremovih, kestenovih, amorfe, kadulje... Jake pčelinje zajednice kod košnica - nastavljača mogu doseći brojku od 60 pa i do 80.000 pčela koja u idealnim uvjetima tada dnevno unosi velike količine nektara.

Kod LR, Farar i sličnih košnica nastavljača – košnica sa nastavcima, ponovno vršimo rotaciju nastavaka tako da gornji stavljamo na prvo mjesto dok donji – prvi nastavak sa podnice podižemo gore. Slabije zajednice možemo pojačati unosom okvira s poklopljenim leglom iz jakih zajednica sa ili bez pratećih pčela pazeći pritom da ne prenesemo i maticu.

Radovi u pčelinjaku za mjesec svibanj:

  • dovršavati poslove vezane uz stvaranje jakih pčelinjih zajednica
  • ograničavati prostor matici za zalijeganje jajašaca
  • spriječiti stvaranje rojevnog nagona u košnici
  • dopuniti prostor satnim osnovama
  • ukoliko je moguće približiti pčele što jačoj pčelinjoj paši
  • osiguravati prostranost medišnog i plodišnog dijela košnice
  • planiraju se i osnivaju nove pčelinje zajednice
  • što više se proširuje leto – ulaz košnice

Priprema nastavaka za pčelinju pašu

Plodišni dio svake košnice u pčelinjaku trebamo razmjestiti na način da okvir sa maticom stavimo u sredinu plodišnog dijela košnice dok do njega stavljamo sa svake strane po jedan okvir sa razrađenim saćem kako bi matica imala mjesta za polaganje jajašca.

Prvi i deseti okvir plodišnog dijela košnice popunjavamo s peludnim okvirima dok ostatak popunjavamo s praznim okvirima s užičenom satnom osnovom. Ukoliko pčelarimo sa matičnom rešetkom u tom slučaju stavljamo ju na prvi nastavak.

Drugi nastavak popunjavamo sa satnim osnovama, pritom možemo jedan ili dva okvira u sredini popuniti s razrađenim saćem djelomično ili nepopunjenim medom.

Treći nam nastavak služi da u njega smjestimo izvađene okvire sa leglom (sredina) dok na ostala prazna mjesta u trećem nastavku stavljamo okvire s medom.

Sprječavanje rojenja u košnici

Radno raspoloženje pčelinje zajednice bez nagona za rojenjem prije i tijekom glavnih pčelinjih paša san je svakog pčelara. Rojenje u to vrijeme znači gubitak cjelokupnog dotadašnjeg truda vezanog uz prinose meda.

Pčela medarica kojom se pčelari na području RH ima pojačan prirodan nagon, usprkos pokušajima njegova selekcioniranja i smanjenja, osobito prije glavne bagremove paše koja u našim uvjetima predstavlja najjaču pčelinju pašu.

Treba znati da je rojenje prirodan nagon za održanjem vrste prisutan kod pčela oduvijek. On ih je uspio održati da tisućama godina budu najprisutniji oprašivači flore na našem planetu.

Kako umnožiti zajednicu bez nabave nove matice koristeći resurse iz vlastite košnice?

Da ga spriječimo u vrijeme kad nam predstavlja gubitak prinosa trebamo u košnici osigurati prije svega idealnu ventilaciju. Prostor u medištu i plodištu treba uvijek biti popunjen praznim okvirima da imaju što raditi. One moraju imati mjesta za unos nektara, mlade pčele moraju imati prazne ili okvire sa satnim osnovama za lučenje voska iz voštanih žlijezda.

Okvire s poklopljenim leglom pravovremeno treba premještati u gornji dio košnice. Dok je krajnja mjera ovisna od košnice do košnice - zamjena stare matice sklonije rojenju, novom mladom iz selekcije.


Tagovi

Svibanj u pčelinjaku Rojenje Nagon Priprema nastavaka


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]