Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Studeni
  • 25.11.2018. 12:00

Pčelinjak - posljednje pripreme za lakše prezimljavanje pčela

Pčela koja je izašla iz jesenskog legla je po već poznatom fiziološkom stanju spremnija za zimovanje u odnosu na pčele iz ljetnog perioda. Ova pčela ima bolje razvijene podždrijelne žlijezde i masno tkivo te veću zalihu bjelančevina i masti.

Foto: Public Domain Pictures/Jean Beaufort
  • 568
  • 44
  • 0

Studeni je mjesec u kojem bi svaki pčelar trebao obaviti posljednje pripreme da bi pčele što lakše prezimile i dočekale prvo proljetno sunce.

U prvim danima ovog mjeseca bili smo svjedoci toplog vremena, samim tim i češćim izlijetanjima pčela u prirodu i još aktivnim radom matice u izlijeganju posljednjeg legla za ovu godinu.

U košnici se nalazi samo matica sa zimskim pčelama, dok su trutovi već izbačeni i pčele se polako skupljaju u klube koje poprima oblik lopte jer tako im osigurava optimalne uvjete za što manju potrošnju hrane i postizanju optimalne temperature u idućih par mjeseci, navodi Dražen Čekić, dipl. ing. poljoprivrede.

Pčele iz jesenskog legla spremnija za zimovanje

Pčela koja je izašla iz jesenskog legla je po već poznatom fiziološkom stanju spremnija za zimovanje u odnosu na pčele iz ljetnog perioda. Ova pčela ima bolje razvijene podždrijelne žlijezde i masno tkivo te veću zalihu bjelančevina i masti. Takva građa im omogućava i život tijekom par mjeseci zime, a ovisno od godine, mnogi pčelari već sad obavljaju zimsko utopljavanje društava, prekrivanjem novinama, kartonima, stiroporom i jutenim vrećama.

Kako utopliti pčele pred zimu

Također, pored utopljavanja manje iskusni pčelari, koji nisu u prethodnom periodu osigurali dovoljnu količinu hrane, sad preko satonoša dodaju šećerne pogače od 1,5 – 2,00 kg, dok većina pčelara s dugogodišnjim iskustvom prvo utopljavanje i prihranu pčela vrši krajem zime i s pojavom prvog proljetnog legla.

U ovom periodu je potrebno izvršiti i postavljanje zaštitnih češljeva na leto protiv ulaska miševa, osigurati dobru ventilaciju u košnici otvaranjem gornjih leta kod tipova košnice u kojima ne postoji otvorena mrežasta podnica, zaštititi košnice od naglih udara vjetra i mogućnosti prevrtanja.

Tretman ukidanja varoe

Jedan od bitnih poslova u studenom je i zimski tretman pčela za ukidanje varoe koji pored osnovnih tretmana u proljeće i ljeto (bitni tretmani jer sprječavaju veliku brojnost varoe i dolazi do manjeg oštećenja same pčele, sigurnijeg opstanka društa u jesen i pripreme za zimu) pomaže da se zada zadnji udarac varoi koja se u ovom periodu nalazi na pčelama.

Savjeti za prezimljavanje pčela

Najčešći preparati koji se koriste u ovom periodu su Perizin, Apitol, Bienenvohl i oksalna kiselina. 


Tagovi

Studeni Radovi Pčelinjak Varoa Utopljavanje Košnica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]