Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bagremova paša
  • 08.06.2022. 09:00

Napokon, bagremova paša 2022. će se pamtiti

Nekima čak 5 posljednjih godina prinos meda u košnicama bio je zanemariv. Nemoguće je bilo pokriti troškove održavanja pčelinjaka i proizvodnje. No, početkom lipnja iz kontinentalne Hrvatske dolaze nam dobre vijesti.

Foto: Vesna Mijat
  • 3.889
  • 326
  • 0

Bagrem (Robinia pseudoacacia), stablašica je iz porodice lepirnjača (syn. leguminoze ili mahunarke). Ovo nije naša autohtona vrsta i iz jugoistočnog dijela SAD-a u Europu je uvezena oko 1601. godine. No, danas se na njegovu pašu oslanja većina našeg pčelarenja. Voćna i livadna u velikom dijelu Hrvatske su samo zagrijavanje za bagrem. Brzorastuća je ovo i brzošireća biljka, za neke invazivna, a za neke korisna vrsta za sprječavanje erozije.

Raste na lošim tlima i nije zahtjevna, a većinom je nalazimo na rubovima šuma. U nas se najveće bagremove šume nalaze u Baranji kod Čeminca, u Podravini i u Moslavačkoj gori. Najlakše ga je uočiti tijekom cvatnje kada se šumske krošnje mjestimice zabijele kao što je slučaj sa sjevernom stranom Zagrebačke gore.

Cvate u prvoj polovici svibnja i cvatnja traje oko 12 dana. Ako ne pozebe, najčešće cvate prije listanja i tada stvara obilje nektara. Najbolje medi u umjereno toplim danima bez vjetra i s toplim noćima. U jako povoljnim sezonama na njemu se vrca do 35 kg meda po košnici, a neka od najjačih društava daju prinos veći i od 50 kg po košnici.

Ovogodišnji urod 

Ove sezone prema dosad prikupljenim informacijama, bagremova paša u Hrvatskoj bila je više nego dobra. Sudeći prema dojavama pčelara s različitih terena, nije razočarao.

U Krapinsko-zagorskoj županiji većina pčelara bilježi prosječno više od 30 kg meda po košnici, a pojedina društva nakupila su za vrcanje i više meda ovisno o tehnologiji pčelarenja. Za područje Zlatara i Zaboka javljaju da je dobro medio.

I u Zagrebačkoj županiji, na područjima sjeverno od Zagrebačke gore, te u podsljemenskoj zoni pčelari su ove godine zadovoljni prinosom.

Oko 12. svibnja je medio i u Rovišću u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, dojavljuju nam pčelari.

Ove godine bagremova paša nije izostala 

Potez prema Slavoniji također ima pune ruke posla s trenutnim vrcanjem ovog meda. Požeški pčelari trljaju ruke jer su pojedina društva unosila dnevno i po 10 kg nektara (medenje počelo ubrzo nakon cvatnje 11.5.). Ne bi ni oni sami vjerovali da nije bilo pčelarskih vaga. S vrcanjem su započeli krajem svibnja jer su ostali bez praznih okvira. Neto prinos meda je od 35-50 kg po košnici, nema čak niti teglica za kupiti, a i one su poskupile u odnosu na prošlu sezonu (prošlogodišnja cijena 1,90 kn, a ove godine je najjeftinije bilo oko 2,3 kn). Jaka je paša bila i na višim predjelima Papuka, ali nekoliko dana kasnije.

U okolici Slavonskog Broda je počeo cvasti oko 8. svibnja, a već 22. je glavna paša tamo završila. Prema javljanju pojedinih pčelara vaga je rasla 14 dana za redom. Tamo su i više nego zadovoljni prinosom. Kažu da od 2015. nije bila ovako dobra godina.

U Karlovačkoj je županiji i južno od Zagreba kasnio je 5-6 dana i neki pčelari su muku mučili sa suzbijanjem rojevnog nagona u pčela. Oko 12.5. je medio na Kordunu.

I vijesti iz Sisačko-moslavačke županije su dobre. Petrinjski pčelari zadovoljni su tom pašom ove godine.

Lika pak, gdje bagremova paša kasni 12-ak dana u odnosu na zagorsku, ove godine nije imala sreće. Baš tijekom cvatnje nastupile su magle i kišnije hladnije vrijeme. No, tamo su ostale paše ionako važnije (medun, lipa, livada) .

Manje patvorenog bagremovog meda

Proteklih nekoliko sezona, pčelari koji su nudili bagremov med u obilju tijekom cijele godine pobuđivali su sumnju među kolegama jer pravog je bilo jako malo. Otkriven je i poneki slučaj patvorenja meda koji je najpopularniji među potrošačima.

Zašto sam prijavio lažni med? Dojadilo mi je gledati varanje potrošača, ali i nas pčelara

Ove godine, manja je vjerojatnost od pojave patvorenog na tržištu, ali potrošači i dalje trebaju biti svjesni da će im samo kupovanje direktno od proizvođača garantirati kupovinu sigurnog i zdravog proizvoda. Međusobno povjerenje je ključ sigurne kupnje.

Prosječna cijena bit ćemu oko 60 kn/kg

Prosječna cijena bit će mu oko 60 kn/kg. Naveliko ga pčelari ne namjeravaju davati ispod 50-55 kn jer nitko ne zna hoće li ga biti sljedeće sezone. Ne treba žuriti s prodajom na veliko za male novce. I iz Hrvatskog pčelarskog saveza upozoravaju da Hrvatska ima kvalitetan med, ali da kvalitetu treba i platiti te da bi cijena trebala biti iznad 10 eura za kilogram.

Tračak svjetla u mračnim vremenima

Više nego ikad, očito je da poljoprivredni proizvođač mora diverzificirati svoju proizvodnju. Uslijed naglih klimatskih promjena, proljetnih mrazeva i tuča, uslijed trovanja pčela i višemjesečnih perioda bez kiše, prošlogodišnjih žarišta američke gnjiloće, mora svaštariti i rasporediti rizik od neželjenih problema na više djelatnosti. Znači li to da se pčelar ne može oslanjati samo na proizvodnju meda, već će ulagati polako i u proizvodnju srodnih pčelinjih proizvoda kao što su vosak, propolis, mliječ, zajednice ili to znači da će pčelar ipak ulagati i u još neku biljnu/ životinjsku/ turističku djelatnost, to je na njemu da odluči.

No, razmišljati treba pametno jer bagrem je ovo proljeće za dlaku izbjegao štete od proljetnih mrazeva i nerealno je za očekivati da će sljedećih sezona išta biti sigurno. Htjeli to ili ne, pčelari su morali postati ovisnici o vremenskim prognozama baš kao i ostali poljoprivrednici. Većina nas svakodnevno gleda u nebo.


Fotoprilog


Tagovi

Bagremov med Vrcanje Bagremova paša


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...