Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Gdje obaviti senzorsku analizu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda?

Senzorska analiza proučava svojstva hrane poput izgleda, mirisa, okusa, teksture i aroma pomoću ljudskih osjetila. Takav tip analize koristi se već tisućljećima za prihvaćanje ili odbijanje prehrambenih proizvoda i predstavlja nezaobilaznu kariku u procjeni kvalitete hrane uz nutritivna i higijenska obilježja.

Posljednjih desetljeća se senzorska analiza znatno razvijala i danas je jedan od alata ključan za razvoj i kontrolu proizvoda i koncepata, unaprjeđenja proizvodnje i zamjenu sastojaka, rješavanje pitanja kvalitete, osiguranje dostatnog roka trajanja i drugo. Tako široko područje utjecaja zahtjeva uređeni i koordinirani sustav koji objedinjuje prostor, opremu, metode i naposljetku ocjenitelje.

Laboratorij za senzorske analize poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

Laboratorij za senzorske analize poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na Agronomskom fakultetu u Zagrebu sastavljen je od izdvojenog prostora za kušanje opremljenog s 10 standardiziranih i moderno opremljenih senzorskih boksova, kuhinju sa suvremenom opremom za pripremu hrane poput konvektomata, skladišnim kapacitetima za hlađenje i smrzavanje kao i čuvanje uzoraka na sobnoj temperaturi te prostorom za grupni rad do 25 osoba. Analize u laboratoriju se provode uz upotrebu specijaliziranog softvera Compusense s elektronskim unosom podataka pomoću prijenosnih uređaja. 

Ključni resurs u laboratoriju nije oprema ni prostor nego educirani ocjenitelji koji su sposobni prepoznati, objektivno opisati i ispravno vrednovati senzorska svojstva.

Opisni senzorski profil proizvoda

Pored izvedbe brojnih razlikovnih i afektivnih testova, u radu laboratorija ističe se mogućnost izrade opisnog senzorskog profila proizvoda koji uključuje analizu izgleda, mirisa, okusa, aroma i teksture.

Iz senzorskog profila je moguće:

  • pratiti promjene senzorskih svojstava
  • provesti usporedbe s kompetitivnim proizvodima
  • utvrditi male promjene uzrokovane tehnološkim modifikacijama proizvodima

Dobar praktičan primjer primjene ove metode je u razvoju novih proizvoda ili u provedbi ocjenjivanja proizvoda za sajmove i druge manifestacije. Navedene aktivnosti provode dosad uspostavljeni opisni (deskriptivni) paneli specijalizirani po skupinama proizvodima kao što su meso i mesni proizvodi te mlijeko i mliječni proizvodi. A prema zahtjevima je moguće osposobiti i dodatne panele. U panelima sudjeluje 6 do 10 educiranih osoba izabranih prema sposobnosti prepoznavanja, razlikovanja i rangiranja.

Svaki član panela ima više od 100 sati iskustva iz treninga i ocjenjivanja.

Lako razumljivo izvješće na kraju svake analize

Završetak svake analize čini lako razumljivo izvješće s opisom metodologije rada i pripreme uzoraka, postupkom provedbe senzorske analize, izvješćem o radu panela, obradom podataka te jasnim preporukama i zaključcima temeljem kojih je moguće sa znatno većom sigurnosti donositi bitne poslovne i profesionalne odluke.

Zbog toga je primjena senzorske analize najizraženija u prehrambenoj industriji i ocjenjivanjima proizvoda. S druge strane, suradnja u znanstveno-istraživačkim projektima čini znatan dio aktivnosti laboratorija, kao i publikacija znanstvenih i stručnih članaka.

Proces kreiranja cijene i ponude

Cijena ovisi o izboru metode, broju ocjenitelja, broju proizvoda i sl. Za formiranje ponude i cijene potrebno je opisati planiranu aktivnost, navesti broj uzoraka, navesti planirani datum i rok izvršenja.

Kontakt za više info

Ako vam je potreban partner za razvoj i kontrolu proizvoda, ocjenjivanje ili istraživanje, obratite nam se na ikos@agr.hr.

foto: Agronomski fakultet Zagreb