Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Travnjak
  • 18.02.2022. 15:00

Proljetna sjetva travnjaka - kada i kako ju obaviti

Odabir sjemena ovisi od namjene površine. Razlikujemo opće, sjenovite i fine travnjake

Foto: Depositphoto/andreaobzerova
  • 5.402
  • 111
  • 0

Proljeće je pravo vrijeme za sjetvu novog travnjaka. Ožujak i travanj su najbolji mjeseci za ove radove jer zemljište dosegne dovoljnu toplinu i ima dosta vlage. Posijano sjeme klija za sedam do deset dana, a mlade biljke se bolje ukorjenjuju.

Odabir sjemena trava

Odabir sjemena ovisi od namjene površine. Razlikujemo opće, sjenovite i fine travnjake.

Za prvu grupu potrebno nam je sjeme trava koje su izdržljive i dobro podnose gaženje. Odlične su za površine s velikim prometom, gdje redovito hodate, igraju se djeca ili kućni ljubimci. Najčešće za ovu namjenu biramo višegodišnji ljulj, vlasulje i slične trave koje brzo rastu i zahtijevaju redovnu košnju.

Sjena ispod krošnji drveća, grmlja, objekata i živica može izazvati nedostatak svjetlosti koji će limitirati rast biljaka. Trava vijuk i jedan dio vlasulja će podnijeti ovakve uvjete.

Fini travnjaci nisu pogodni za veliki promet, djecu ili kućne ljubimce, mogu se kositi na nižoj visini, a travni sortiment sporije raste. Najpogodnija vrsta je rosulja.

Uvjeti i priprema zemljišta

Sa sjetvom ćemo početi kada nam to dozvole vremenski uvjeti. Temperatura zemljišta treba biti najmanje 8ºC, a zraka između 14 i 25ºC. U ovom periodu zemlja ima dovoljno vlage.

Kako spriječiti pojavu glista na travnjaku?

Prije sjetve je potrebno pripremiti zemljište. Korov se uklanja i prekopa cijelo područje, obavi se plitko oranje ili frezanje ovisno od stanja površine. Dubina obrade treba biti najmanje 15 cm. Ako je sloj zemlje manji od 20 cm, potrebno ga je obogatiti organskim tvarima, humusom ili kompostom. Priprema se sloj bogat biljnim hranivima.

Ako sjeme nije ravnomjerno posijano, između trave rast će korov (Foto: Depositphotos/vergl@centrum.cz)

Neposredno prije sjetve obaviti ravnanje i uklanjanje izniklog korova i grudica zemlje pomoću grablji. Razina sjetvene površine treba biti za 0,5 cm niža od okolnog ruba. Kada trava nikne, bit će u ravnini s okolnim biljnim pokrivačem.

Vrijeme sjetve 

Za sjetvu je najbolje da se obavi po danu koji je oblačan, bez vjetra koji će raznositi sjeme, s osušenom površinom i kada je za sljedeći dan najavljena kiša.

Svakako se preporučuje za sjetvu koristiti rasipač, a ne sijati omaške, rukom, jer se samo tako može postići ravnomjeran raspored sjemena, što je od velike važnosti. Naime, kod preguste sjetve klijanje je slabije, biljke zagušuju jedna drugu. Kada je sjetvena norma mala, ostaju gole površine koje naseljavaju korovi.

Prosječna količina sjemena iznosi 25g/m². 

Nakon svega treba izvršiti valjanje ili grabljanje zasijanog područja. Ova operacija će omogućiti bolji kontakt sjemena i zemlje i ubrzati nicanje.

Ako je vrijeme suho, potrebno je redovno zalijevanje i to onom koja se postavlja na travnjak. Budete li koristili ručnu prskalicu, neravnomjerno ćete ga zaliti, a ukoliko je mlaz prejak, može doći i do ispiranja sjemena.


Tagovi

Sjetva travnjaka Travnjak Sjetva trave Trava Vrijeme Priprema zemljišta Rasipač


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zalazak sunca u Sikirevcima! #RuralFoto #Životinje