Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koronakriza
  • 30.09.2020. 13:30

Odobrene dodatne potpore poljoprivrednim proizvođačima u tri zemlje EU

Belgiji je odobrena pomoć za sektor krumpira, Italiji za vinarstvo, a Litva pomaže malim i mikro poljoprivrednim poduzećima.

Foto: JumpStory
  • 394
  • 76
  • 0

Pojedine države članice EU su od Europske komisije zatražile dodatne potpore kako bi financirale poljoprivredne proizvođače koji su najteže pogođeni koronakrizom. Trenutno su sredstva odobrena Belgiji, Italiji i Litvi.

Pomoć belgijskom sektoru krumpira

Tako je EK odobrila belgijski program vrijedan 10 milijuna eura i to za potporu sektoru krumpira u Valoniji. Javna podrška, koja će se dobiti u obliku bespovratnih sredstava bit će otvorena za proizvođače i skladištare.

Prema podacima iz 2019. godine u toj je regiji je krumpira bilo zasađeno na 43.500 hektara. Niske cijene žitarica posljednjih godina i nagli pad u uzgoju šećerne repe učinili su krumpir jednim od stupova valonske poljoprivrede.

Sa 650 milijuna eura nadoknađuju štetu u cvjećarstvu, vrtlarstvu i uzgoju krumpira

Cilj ovoga je rješavanje potreba korisnika za likvidnošću, kako bi im se pomoglo da nastave svoje aktivnosti tijekom i nakon izbijanja Covid-19. Komisija je utvrdila da je to u skladu s Privremenim okvirom, odnosno da ne premašuje 100.000 eura po korisniku.

Litva pomaže malim i mikro poduzećima

Uz potporu EU-a, otprilike 3 milijuna eura bit će dostupno litvanskoj Središnjoj kreditnoj uniji (LCCU) kako bi ojačala svoj položaj i kapacitet u pružanju kredita litvanskim malim i mikro poduzećima. U okviru Ulaganja u izgradnju kapaciteta EU programa za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI), Europski investicijski fond (EIF) uložit će 2 milijuna eura u LCCU, a privatni kapital Helenos uložit će dodatnih milijun eura. 

LCCU je institucija posvećena služenju posebno ranjivoj ciljnoj skupini, odnosno malim i mikro poduzećima u poljoprivrednom sektoru i ruralnim područjima u Litvi.

"Protekli mjeseci pokazali su nam koliko je važno ulagati u naša lokalna gospodarstva i podržati mala poduzeća koja su teško pogođena pandemijom. Stoga pozdravljam ovaj sporazum koji će omogućiti litvanskoj Središnjoj kreditnoj uniji da financira još veći broj mikro poduzeća u poljoprivrednom sektoru, nudeći im ključne savjetodavne usluge", komentirao je Nicolas Schmit, europski povjerenik za radna mjesta i socijalna prava.

Italiji dodatne potpore za kriznu destilaciju vina

Komisija je usvojila odluku kojom se Italiji odobrava pružanje dodatne potpore proizvođačima vina u regiji Piemont kriznom destilacijom. Samo ona sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla (ZOZP) ili zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) moći će dobiti potporu.

Ovom se mjerom žele smanjiti zalihe, osloboditi skladišni kapacitet i uspostaviti ravnoteža između ponude i potražnje na talijanskom tržištu ovog pića. Vino će se destilirati u alkohol koji se koristi u industrijske svrhe, uključujući dezinfekciju, u farmaceutske ili energetske svrhe.

Državni proračun dodijeljen ovoj mjeri bogatiji je za 4 milijuna eura, uz potporu između 6,5 i 12,5 eura po hektolitru vina namijenjenog destilaciji. Ukupno se procjenjuje da će biti destilirano 84.000 hektolitara. 

Donesene interventne mjere pomoći sektoru vina

Podsjećamo, i kod nas su donesene interventne mjere pomoći ovom sektoru. Kvota vina za destilaciju je 6.500.000 litara, uz ukupan iznos potpore u iznosu od 38,3 milijuna kuna.


Tagovi

Potpore Europska komisija Korona kriza Covid-19 Europska unija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Osijeku otvorena banka hrane

Danas je u Osijeku otvorena banka hrane. Osnovao ju je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, a čemu je prethodio projekt infrastrukturnog opremanja,...

Više [+]