Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krtice
  • 16.12.2019. 10:30

Riješite se krtica biološkim metodama i prirodnim sredstvima

Krtice u samo pola sata mogu iskopati i do 7 kg zemlje, a to najbolje znaju vlasnici vrtova koji se bore protiv njih čak i u ovim hladnijim mjesecima.

Foto: Pixabay/Bruno Glätsch
  • 8.871
  • 285
  • 0

Krtice, male životinje iz porodice Talipidae, nastanjuju rahla tla koja im osiguravaju dovoljno hrane, odnosno tla bogata raznim sitnim životinjama poput puževa, kukaca i kišnih glista.

Poljoprivrednici ih smatraju velikim štetnicima jer uništavaju gredice, tek posijane ili posađene biljke na način da potkopavaju i trgaju korijenje ili zatrpavaju tek iznikle biljke, a kopanjem krtičnjaka narušavaju izgled vrtova i travnjaka.

Međutim, krtice mogu biti i korisne jer se hrane ličinkama štetnih kukaca, a mogu jesti i mladunce miševa i voluharica, ličinke žičnjaka i hrušteva. No, osim hranjenja raznim štetnicima, hrane se i kišnim glistama što izravno utječe na pogoršanje strukture i plodnosti tla.   

Krtice u samo pola sata mogu iskopati i do 7 kg zemlje, a to najbolje znaju vlasnici vrtova koji se bore protiv njih čak i u ovim hladnijim mjesecima. Budući da su zaštićene i nalaze se na crvenoj listi ugroženih vrsta kralježnjaka te ih je zabranjeno fizički suzbijati, potrebne su razne biološke metode i prirodna sredstva kako bismo ih se riješili iz vrta, dvorišta, nasada i sl.

Kako se riješiti krtice na potpuno prirodan način

Suzbijanje krtica agrotehničkim mjerama

Najprihvatljiviji način suzbijanja je primjena agrotehničkih mjera jer su krtice osjetljive na uznemiravanje uzrokovano preoravanjem, a poželjno je i valjanje tla, frezanje, drljanje pa i košnja.

Vodom protiv krtica

Prije same uporabe vode treba utvrditi koji su krtičnjaci aktivni. Kada padne mrak sve krtičnjake je potrebno ugaziti, a ujutro provjeriti koji je najveći. U njega se stavi crijevo za vodu, a voda pušta oko 20 min. Vodom nećete ugroziti život krtica jer su one izvrsni plivači, a njihovi hodnici imaju dovoljno zraka da mogu preživjeti.

Krtice ne vole buku i vibracije

Još jedan način je da se prerezana plastična boca stavi u krtičnjak na način da se vrh prazne boce (bez čepa) ukopa u krtičnjak. Tako se  stvara zvuk vjetra koji će u podzemnim hodnicima iritirati krticu. Buka i vibracije se mogu stvoriti i limenkom koja se stavi na štap kroz otvor za piće, a kako vjetar puše tako će i limenka udarati o štap i proizvoditi zvukove. Štap od trske također može biti od koristi u borbi protiv krtica. Potrebno je štap dužine 2 m zabosti u tlo do dubine od 60 cm. Tijekom vjetrovitog perioda trska će stvarati zvuk koji krtice ne podnose i bježati s tog područja.

U prodaji postoje i brojni uređaji koji proizvode zvukove i tjeraju krtice, no važno je znati da ih je potrebno više, a i da je upitno koliko će ove zvučne metode biti učinkovite jer se krtice s vremenom naviknu na zvukove. Stoga je uređaje potrebno mijenjati svakih nekoliko tjedana.

Zamke

Barijera u tlu koja bi mogla pomoći da se riješite krtičnjaka se radi tako da se iskopa kanal širine oko 30 cm i dubine oko 70 cm oko cijele parcele te ispuni šljunkom. Osim šljunka, postaviti se može i zaštitna mrežica koja sprječava prolazak krtice.

Mirisni repelenti

Jedan od prirodnih recepata je primjena ricinusovog ulja. Tri žlice ulja pomiješaju se s litrom vode i takvom mješavinom se zalije krtičnjak. Miris ovog ulja će ih odbiti. Također, ne mogu podnijeti ni miris limuna pa se može natopiti vata s limunovim sokom i staviti u krtičnjak. Ne podnose ni miris bazge pa se i njeni listovi mogu staviti u vodu i ostaviti 4 dana na suncu te nakon toga procijedititi i razrijediti u omjeru 1:5 i zaliti krtičnjak. Takva smjesa osim krtica tjera i štetne gusjenice. Kod ovih načina treba imati na umu da su krtice najaktivnije u vrijeme od 5 do 10 sati, a u poslijepodnevnim satima odmaraju.  

Ne vole ni miris mačaka pasa pa se njihov urin i izmet može posuti po krtičnjaku ili se smotuljci njihovih dlaka stavljaju u hodnike krtičnjaka. Mogu se ubaciti i raspadnute riblje iznutrice jer ne vole miris ribe, a ne podnose ni biljke iz porodice mlječika koje luče miris iz korijena. U hodnike se može zatrpavati i duhan koji nikako ne vole.

Koje biljke svojim mirisom tjeraju krtice?

Osim prethodno navedenih mirisa također im smetaju mirisi cimeta, ljute paprike, češnjaka koji se može saditi ili se može jedan češanj prepoloviti i zabiti u tlo, hrena, mente, kadifice i zumbula.


Tagovi

Suzbijanje krtica Krtice Štete Vrtovi Travnjaci


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]