Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast eko proizvodnje
  • 24.02.2019. 15:00

Austrijanci sve više kupuju ekološke proizvode

Austrija je na četvrtom mjestu po kupnji ekološke hrane, a ispred nje su Danska, Švedska i Švicarska. Najviše kupljenih ekoloških proizvoda odnosi se na jaja i mlijeko, a blizu su i krumpir, svježe povrće i jogurt.

Foto: Bigstockphoto/svetlanais
  • 927
  • 112
  • 1

Gotovo 9% proizvoda u maloprodaji svježe hrane čine ekološki proizvodi. Najveći rast bilježi se u proizvodnji i prodaji jaja. Prosječno 148 eura godišnje potroše na ekološke svježe proizvode. Gotovo svaki Austrijanac barem jednom godišnje kupi eko hranu. 

Ova je vrsta hrane sve popularnija među potrošačima. U odnosu na 2017. godinu, kupljene količine povećane su za 7,4 posto, a vrijednost tih kupnji veća je za 6,7 posto. "Ekološki proizvodi jedni su od pokretača u tradicionalnoj prehrambenoj maloprodajnoj industriji", kaže Michael Blass, direktor AMA Marketinga. Prodaja eko proizvoda porasla je za 50% od 2013. godine što odgovara pet puta većem rastu od konvencionalno proizvedene hrane, navodi Freshplaza

Prošle, 2018. godine prosječna je austrijska obitelj kupila ekoloških svježih proizvoda u vrijednosti od 148 eura, kada se govori o maloprodaji. Učestalost kupovine ekološke hrane također raste, a najvažniji izvor ove vrste hrane je klasična maloprodaja. Važno je spomenuti da se većina ekoloških proizvoda kupuje u supermarketima, a kupnje u diskontima i izravno od izvora su na 2. i 3. mjestu. 

Austrija je na četvrtom mjestu po kupnji ekološke hrane, a ispred nje su Danska, Švedska i Švicarska. Najviše kupljenih ekoloških proizvoda odnosi se na jaja i mlijeko, a blizu su i krumpir, svježe povrće i jogurt. Svaki deseti proizvod u kategorijama maslaca, sira i voća potječe iz ekološkog uzgoja. Udio mesa, peradi te suhomesnatih proizvoda su još uvijek ispod prosjeka, no Austrijanci tu vide potencijal za rast

Ekološki proizvodi u Austriji nose oznaku AMA, a zeleni logotip EU-a kojim se obilježavaju eko proizvodi, mora biti prisutan na svim zapakiranim ekološkim namirnicama te je poznat trećini ispitanika dok za oznaku AMA zna svaka druga osoba. Oznaka AMA jamči još više standarde od uobičajene EU oznake za ekološko i jamči porijeklo sirovina kao i njihovu preradu upravo u Austriji. 

Osim prodaje na domaćem tržištu, Austrija izvozi široku paletu ekološke hrane, uključujući mliječne proizvode, specijalitete od sira, svinjetinu i svinjske odreske. Potražnja za vinom, sokovima i uljima također raste. Eko povrće, voće, jaja i žitarice iz Austrije prodaju se širom svijeta. 

Dokaz koliko je Austrija jaka u sektoru ekološke proizvodnje je i to što je na sajmu Biofach, koji se održao u Nürnbergu, bila prisutna s čak 57 proizvođača ekološke hrane. 


Tagovi

Rast ekološke proizvodnje Maloprodaja Austrija AMA Biofach Mliječni proizvodi Sir


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SVIM MASLINARSKAMA I MASLINARIMA – Čestitam Svjetski dan masline! Ove godine (26. studenoga) posvećen je ženama u maslinarstvu. S pravom. Napokon, prvu maslinu je i posadila žena – Božica Atena. Udarivši kopljem u stijenu učinila je da iz z... Više [+]