Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u listopadu
  • 12.10.2021. 09:00

U listopadu sadimo salatu i luk, sijemo pokrovne usjeve, malčiramo, kompostiramo

Ovo je mjesec brojnih radova u vrtu - od vađenja usjeva, preko čišćenja do sjetve i sadnje, ali i zaštite od mraza i hladnoće.

Foto: Depositphotos/herraez
  • 1.401
  • 19
  • 0

Listopad je mjesec u kojem obavljamo radove pripreme vrta za zimski period. Brojne su aktivnosti koje trebamo odraditi, poput berbe plodova povrća, uklanjanje biljnih ostataka ljetnih vrsta, čišćenje, skidanje armatura za usjeve, sjetva i sadnja povrtnica koje će prezimiti, malčiranje, zaštita od mraza i hladnoće.

Privodi se kraju berba

U ovom razdoblju privodi se kraju berba povrća kojeg smo uzgajali tijekom sezone. Sada se iz zemlje vadi cikla, mrkva, peršin korjenaš, pastrnjak, rotkva, repa. I možemo to raditi sve do kraja mjeseca. Također, završava se s branjem paprike, rajčice, kukuruza i drugih kultura.

Savjetuje se da se navedeni posao izvodi u danima bez padalina. Povrće koje će se odmah potrošiti u svježem stanju može biti mokro po površini, ali ono koje će se skladištiti, preporučivo je brati po suhom vremenu, poslije dizanja magle.

Neke vrste ostaju u vrtu jer im se okus poboljšava nakon djelovanja mraza. Takav slučaj je sa raštikom i keljom pupčarom.

Pazite na ostatke patlidžana, vole ih puževi

Ovo je također vrijeme kada se iz vrta iznose biljni ostaci usjeva koji su završili vegetacijski ciklus. Na gredicama je gomila suhih i polusuhih stabljika, listova i plodova koji nisu za upotrebu. Sve ostatke koji potječu sa zdravih biljaka možemo dodati u kompost dok one na kojima su vidljivi simptomi bolesti i napad štetnika, potrebno je odstraniti iz vrta i uništiti. Na taj način će se spriječiti prezimljavanje uzročnika bolesti i štetnika.

Kako napraviti kompostni čaj koji potiče zdrav rast biljaka

U jednom dijelu vrta možemo napraviti mjesto za kompostiranje. Tijekom cijele sezone tu će se odlagati biljni otpad. Sakupljeni materijal polako će trunuti i pretvarati se u kvalitetan kompost.

Posebno obratite pažnju kada iznosite ostatke usjeva patlidžana. Puževi vole u njegov korijen položiti jaja koja prezimljuju.

Vrijeme je za pokrovne usjeve

Listopad je idealan mjesec za sjetvu i sadnju vrsta koje će prezimiti ili koje ćemo brati tijekom kasne jeseni, zime i početkom proljeća. To znači da ćemo saditi crveni luk i češnjak, ljutiku, kao i luk srebrenac. Isto tako možemo i mlade biljke raznih salata, kupusnjača, posebno kineskog lisnatog povrća.

Ovo je i vrijeme sadnje pokrovnih usjeva na gredice koje se neće koristiti do proljeća. Ti usjevi će obogatiti zemljište hranivima, posebno dušikom kada smo posijali mahunarke, spriječit će eroziju, razvoj korova, smanjiti brojnost uzročnika bolesti i djelovati na prisustvo štetnika.

Zaštita od mraza i niskih temperatura

Kako bi se povrće koje prezimljava zaštitilo od niskih temperatura i hladnoće neophodno ga je prekriti slamom, sijenom, agrofolijom. Kod malčiranja obratite pažnju da malč materijal nikada ne dodiruje stabljiku biljke jer treba pokrivati korijen.

Ukoliko ipak ima kontakt sa stabljikom može dovesti do truljenja, posebice tijekom vlažne kasne jeseni, zime i ranog proljeća.


Tagovi

Radovi u vrtu Malčiranje Kompostiranje Berba povrća Pokrovni usjevi Pokrivanje agrofolijom


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić