Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Bolest kunića
 • 28.05.2020. 15:00

Širi se virus smrtonosan za kuniće i zečeve: Simptomi nekada nisu vidljivi

Glavni simptomi su vrućica, otekline na šapama i ušima te unutarnje krvarenje koje se jako teško otkriva i zbog kojeg životinja na kraju i ugine.

Foto: JumpStory
 • 1.729
 • 118
 • 0

U Sjedinjenim Državama širi se razoran virus, hemarogijska bolest kunića tip 2 (RHDV2), a prvi put je uočena u ožujku ove godine u Novom Meksiku. Od tada se proširio i po Koloradu, Arizoni, Teksasu, Kaliforniji i Nevadi.

Kako tvrde iz Odjela za poljoprivredu u SAD-u (USDA), bolest utječe samo na zečeve, kuniće i zviždare (pika), a stopa oboljenja i smrtnosti veća je od 90%. Napominju i kako ljudi nisu osjetljivi na njega i ne mogu se nikako zaraziti

Kunići ljubimci: Vesele i pitome životinjice voljet će vaše društvo

Glavni simptomi su vrućica, otekline na šapama i ušima te unutarnje krvarenje koje se jako teško otkriva i zbog kojeg životinja na kraju i ugine. Iz USDA napominju kako zec ne mora imati nikakve simptome, može biti samo prenositelj, ali da ipak može i uginuti. 

Prvi puta se pojavio u Kini?

Studija koja je objavljena u časopisu Journal of Virology otkrila je kako je RHDV2, soj bolesti koja se prvi puta pojavila u Kini još 1984. godine. Nakon toga je identificiran u Francuskoj 2010. godine i odgovoran je za ogromnu smrtnost zečeva diljem Europe, navodi modernfarmer

Prije ovog izbijanja zabilježene su manje RHDV2 infekcije u 2018. godini kod domaćih zečeva u Ohiju, a iz Odjela misle kako je trenutno došlo do širenje preko zečeva ili kunića koji su uvezeni iz Europe. 

Virus može preživjeti i do nekoliko mjeseci 

Kako pojašnjavaju iz USDA, virus može preživjeti i do nekoliko mjeseci u suhim uvjetima, a vrlo je otporan na ekstreme. Može se širiti pomoću zaraženih životinja, njihovim krznom, mesom, krvlju, izlučevinama - svime što dolazi od njih, čak i insektima koji ih napadaju. Može se prenijeti i na odjeći i obući koju je osoba imala kada je bila u kontaktu sa zaraženom životinjom. 

Cjepivo za RHDV2 odavno je odobreno i dostupno u Europi, a zbog trenutne situacije u Novom Meksiku, koji ima najveću stopu oboljenja, i ondje je odobreno.  

Kako zaštititi zečeve?

Prema procjeni USDA, industrija kunića vrijedi više od 2 milijarde dolara, a čak 2,9 milijuna kućanstava ima ovu životinju za ljubimca. 

Zasad, dužnosnici u SAD-u preporučuju vlasnicima da drže svoje ljubimce u zatvorenom prostoru, nadziru ih i stavljaju u karantenu svakog zeca koji uđe u njihovu staju na najmanje 14 dana.

Uzgoj kunića postaje unosan posao?

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako zaštiti životinje od širenja zaraze koja je kao i sve ostale moguća i kod nas.

 • Prvo i najbitnije pravilo je uvijek prije kontakta sa životinjom i njezinim stvarima dobro oprati ruke toplom vodom.
 • Što češće čistite kavez, barem 2 puta tjedno.
 • Svaki dan mu dajte novu hranu i čistu vodu.
 • Ne dozvolite da dođe u kontakt s nepoznatim, drugim kunićem ili zecom, pogotovo onim divljim.
 • Pokušajte da strane osobe s njima imaju što manje kontakta.
 • Koristite zasebnu opremu za tek unesene životinje i nikako tu robu ne koristite za ove druge. 

Tagovi

Hemarogijska bolest kunića Tip 2 RHDV2 Zec USDA Europa Sjedinjene Države Kunić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.