Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kopriva
  • 23.03.2024. 12:00

Kako napraviti varivo od mlade koprive?

Početak proljeća je pravo vrijeme za mladu koprivu jer sadrži velike količine željeza i svrstava se u najbolje prirodne lijekove protiv anemije. Odlična je za pripremu različitih jela

Foto: Rada Milišić
  • 15.276
  • 776
  • 0

Kopriva je već uvelike izbacila mlade izdanke. Zna se od davnina da je ljekovita, ali pored toga, žara, je kako je u narodu zovu i vrlo ukusna. To je samonikla biljka za koju kažu da je nešto najbolje što lako možemo gotovo na svakom koraku uzeti iz prirode. Možemo je pronaći u vrtovima, dvorištu, po obodima šuma, livada, parkovima, tamo gdje ništa drugo ne može rasti bujat će grm koprive. I dok je jedni uništavaju, čupaju i kose, drugi je poštujući njena ljekovita svojstva beru, kuhaju ili suše.

Obiluje proteinima, vitaminima, mineralima fosforom, željezom, magnezijem, bakrom, kalijem, silicijem, a bogata je i mravljom kiselinom. Zahvaljujući velikom sadržaju željeza kopriva jača krv te se koristi kod liječenja anemije i brzog umaranja. Željezo, bakar i vitamin C doprinose stvaranju hemoglobina, a mangan pomaže aktiviranje željeza pa je njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije.

Kopriva obiluje proteinima, vitaminima, mineralima...

Osim toga koristi se u liječenju artritisa, reume, tuberkuloze, bronhitisa, nesanice, bolesti bubrega i mokraćnih puteva, išijasa i drugih bolesti. Narodna medicina kaže da ju ljudi koji boluju od peludnih groznica i drugih oblika alergija, trebaju uvrstit u svoju svakodnevnu prehranu. Od davnina tinktura od lista koprive je čudotvorna za jačanje kose koja vrlo brzo postaje gusta jaka i sjajna. Smatra se da je korijen vrlo efikasno sredstvo protiv bolesti urogenitalnog trakta. U narodnoj medicini prvenstveno se koristi u liječenju simptoma benignog uvećanja prostate. Sjeme koprive koje se najčešće miješa s medom jača imunitet, liječi anemiju, reguliraju razinu kolesterola

Kako i kada se bere kopriva?

Cijela biljka koja može narasti do metar i pol je ljekovita, kako sjeme, tako korijen i list. Bere se dok je mlada tijekom proljeća i to vrhovi biljke, dok još nije počela cvjetati. Može se brati golom rukom što za neke berače predstavlja pravi izazov i zadovoljstvo obzirom da se u narodnoj medicini upravo to i preporučuje jer se pokazalo da je peckanje i žarenje kože ljekovito, pogotovo kod bolesti reume ili artritisa. Oni koji se ne usuđuju dotaknuti je rukom u berbu obavezno nose rukavice i škare. 

Hrabri beru golom rukom 

List se bere u proljeće i ukoliko se odmah ne iskoristi može se sušiti u tankom sloju u hladu, da bi sačuvao svoju zelenu boju. Korijen je najbolje vaditi u jesen oprati ga od zemlje i dobro osušiti.

Mnoštvo jela

Otkako se ovaj samonikli žareći zeleniš poznat kao korov izdigao u zdravu hranu možemo naići na bezbroj recepata koji nam pokazuju kako od zelenih listova koprive možemo napraviti ukusna zdrava jela koja su se pripremala u kuhinjama prije mnogo godina i na kojima su odrastale generacije. Pite, variva, musake pripremit će vam vaša baka zaklinjujući se u jačinu i moć ove hrane, ali će vam jela od koprive preporučiti i nutricionisti.

U prehrani redovno je koristi Zorica Oparnica  i kako kaže ima bezbroj mogućnosti za njenu pripremu.

"S prvim proljetnim danima kopriva je na našem stolu. Znam koliko je zdrava i bogata vitaminima i mineralima i uvijek se trudim iskoristiti to bogatstvo iz prirode. Najčešće pripremam varivo, jednostavno jelo koje se brzo sprema. Tko je probao pitu s koprivom zna da je to pravi specijalitet", rekla nam je dodajući da tijekom cijele godine pije čaj od svježeg ili sušenog lista koprive uz dodatak limuna.

Odlično je varivo od ove biljke, a pita posebno

Inače koprivu bere u svm vrtu gdje ima nekoliko grmova i kad odreže jedan dio biljka se regenerira i ponovo rastu mladi izdanci. Zorica nas je podsjetila na staro narodno vjerovanje da je dobro žariti ruke, noge i kralježnicu mladom koprivom radi bolje cirkulacije u što se ona puno puta uvjerila.   

Jednostavan recept

Ovu biljku je najbolje jesti nakon termičke obrade, dovoljno je minutu, dvije ubaciti je u kipuću vodu, a nakon toga je možemo slobodno koristiti jer neće peći. Mogućnosti za njenu pripremu je mnogo, a najednostavniji način je da je pripremimo kao što pravimo varivo od špinata ili blitve, a neće trebati ni puno vremena za pripremu jedne od najzdravijih juhica na svijetu.

Priprema je jednostavna - 400 gr koprive popariti ocijediti, narezati na rezance, kratko propržite na ulju u kojem se prethodno izdinsta glavica crvenog luka. Dodati oko dvije litre vode, začine, rendanu mrkvu i šaku riže, a pet minuta pred kraj kuhanja narezani peršin i češanj češnjaka. Začiniti po ukusu s limunovim sokom.

Kako koristiti koprivu u hranidbi peradi?

Od ove samonikle biljke možemo napraviti osvježavajući napitak čaj i sok i uvijek imati na umu savjet koji je dao Maurice Mességué, poznati provansalski travar  - ako se iz šetnje po prirodi trebate vratiti samo s jednom biljkom, neka to bude kopriva.


Tagovi

Kopriva Jela od koprive Čaj od koprive Varivo od koprive Zorica Oparnica Branje koprive Ljekovitost koprive


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?